stollen

siankoo
siankoo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
STOLLEN.

STOLLEN. 144

0
{{headerMessage}}
Stollen to tradycyjna strucla bożonarodzeniowa nadziewana marcepan. W większości przypadków formuję się go w dość płaski placek przypominający kształtem dzieciątko zawinięte w pieluszkę. Jednak ja Zobacz więcej
starvingcool
starvingcool Obserwuj blogaObserwujesz bloga
starvingcool
Stollen

Stollen 118

0
{{headerMessage}}
Stollen (tradycyjne niemieckie ciasto świąteczne z marcepanem i bakaliami) Składniki: 200g bakalii (można kupić gotową mieszankę bakaliową) 2 łyżki rumu 5 łyżek soku z pomarańczy (świeżeo Zobacz więcej
Kraina słodkości
Kraina słodkości Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina Słodkości
Stollen

Stollen 60

0
{{headerMessage}}
Historia tego "naładowanego" bakaliami i marcepanem ciasta sięga wstecz dopiętnastegowieku. Gdzie niemieccypiekarze wypiekali Stollen w okresie Bożego Narodzenia. Teraz ta strucla stała się bardzo Zobacz więcej
lucyna
lucyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszna piecze...
Stollen

Stollen 288

0
{{headerMessage}}
Stollen to tradycyjne ciasto z Drezna, zwykle przygotowywane na Boże Narodzenie. Zdarza się, że Niemcy nazywają go chlebkiem. Wg. legend jego kształt/wygląd przypomina pieluszki narodzonego Zobacz więcej
Joasia, Domowe Frykasy
Joasia, Domowe Frykasy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe Frykasy
STOLLEN

STOLLEN 238

0
{{headerMessage}}
Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie, które chciałam upiec od dawna, na przeszkodzie stał mi jedynie marcepan ( a raczej jego brak). Gdy w końcu go dorwałam (w Lidlu), od razu wiedziałam, do czego Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
Stollen

Stollen 260

0
{{headerMessage}}
Ja przygotowałam Stollen z przepisu podpatrzonego u Ewelajny. To ciasto prosto z Drezna po upieczeniu należy zawinąć w papier i schować na 5 tygodni w chłodne miejsce, by dojrzało. Zaraz po upieczeniu Zobacz więcej
Daga
Daga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z piekarnika
Stollen

Stollen 58

0
{{headerMessage}}
Stollen to strucla drożdżowa z dużą ilością bakalii i obowiązkowym marcepanem. To tradycyjny niemiecki wypiek bożnoarodzeniowy. Planowałam zrobienie stollen już od bardzo dawna, ale nigdy nie mogłam Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Stollen

Stollen 127

0
{{headerMessage}}
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto świąteczne, które wypieka się już od czasów średniowiecznych. Charakterystyczny kształt tego ciasta ma nawiązywać do pieluszek małego Jezusa ;) Za „stolicę” Zobacz więcej
xagness
xagness Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coraz słodsze
Stollen

Stollen 66

0
{{headerMessage}}
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto z dużą ilością bakalii. Znajdziemy w nim rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, jak również w środku skrywa się pyszny marcepan. . Bardzo byłam Zobacz więcej
dorota.w
dorota.w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
daktyle w czekoladzie
Dresden stollen

Dresden stollen 54

0
{{headerMessage}}
Dresden stollen to niemiecka strucla pieczona z okazji Bożego Narodzenia. Jest ona bardzo bogata w bakalie. Środek to oczko z marcepanu. Jest przepyszna! Na pewno zagości w Święta na moim stole :) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Stollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej Zobacz więcej
kornik
kornik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kornik w kuchni
Stollen spirals

Stollen spirals 185

0
{{headerMessage}}
, co się samemu przygotowało. Nie obiecuję dawnej aktywności, ale postaram się więcej Was i bloga nie zaniedbywać:) Dlatego dziś przedświąteczna propozycja dla łasuchów - stollenowe ślimaki. Jeśli Wam Zobacz więcej
j_aga
j_aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Polska Zupa
Mini Stollen

Mini Stollen 162

0
{{headerMessage}}
w 180C przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika smarować ciastka roztopionym masłem i obtaczać w cukrze pudrze. Smacznego :) Napisz odpowiedź Wpis opublikowany w Boże Narodzenie, Ciasteczka i Zobacz więcej
czarownie
czarownie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodka magia od kuchni
Marcepanowe Stollen

Marcepanowe Stollen 262

0
{{headerMessage}}
Stollen czyli świąteczny keks jest jednym z najpopularniejszych bożonarodzeniowych wypieków niemieckich. Nasi sąsiedzi obdarowują się nim w okresie świątecznym, ale pieką znacznie wcześniej. Może on, Zobacz więcej
martynam.blog
martynam.blog Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coffee with Martina
BAKING :: Stollen

BAKING :: Stollen 16

1
{{headerMessage}}
Początki ciasta stollen, które w okresie świątecznym znajdziemy w Niemczech pod nazwąWeihnachtstollen lub Christstollen, sięgają wieku XV i mają miejsce w Saksonii, w Dreźnie. Zgodnie z legendą ten Zobacz więcej
magdi
magdi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodki Ptyś
Stollen na Mikołaja

Stollen na Mikołaja 111

0
{{headerMessage}}
A oto mój Stollen który robię co roku na mikołaja. 200g rodzynek 50 g migdałów w słupkach 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej 60 ml rumu Dzień przed: wszystko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Stollen na samym początku swojego istnienia nie był tak bogatym w składniki ciastem na Boże Narodzenie, jak obecnie. Początkowo był on wypiekany podobnie jak chleb: z mąki, owsa, wody i czasami z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
upieczeniu, jak i nawet 2 tygodnie później. Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 10g drożdży świeżych 80 ml mleka 80 ml masła Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niestety zdjęcie powyżej jest jedynym sensownym, które udało mi się wykonać. Bożonarodzeniową struclę z marcepanem, czyli niemiecki Stollen, piekłam nie na potrzeby domu i to jeden z niewielu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, przede wszystkim miał być świąteczny. Padło zatem na stollen, czyli typowe niemieckie ciasto bożonarodzeniowe. Miałyśmy dylemat, czy strucla ta musi zawierać, nielubiany przez nas obie, marcepan. Po Zobacz więcej