stollen

siankoo
siankoo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
STOLLEN.

STOLLEN. 82

0
Stollen to tradycyjna strucla bożonarodzeniowa nadziewana marcepan. W większości przypadków formuję się go w dość płaski placek przypominający kształtem dzieciątko zawinięte w pieluszkę. Jednak ja Zobacz więcej
starvingcool
starvingcool Obserwuj blogaObserwujesz bloga
starvingcool
Stollen

Stollen 104

0
Stollen (tradycyjne niemieckie ciasto świąteczne z marcepanem i bakaliami) Składniki: 200g bakalii (można kupić gotową mieszankę bakaliową) 2 łyżki rumu 5 łyżek soku z pomarańczy (świeżeo Zobacz więcej
Kraina słodkości
Kraina słodkości Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina Słodkości
Stollen

Stollen 38

0
Historia tego "naładowanego" bakaliami i marcepanem ciasta sięga wstecz dopiętnastegowieku. Gdzie niemieccypiekarze wypiekali Stollen w okresie Bożego Narodzenia. Teraz ta strucla stała się bardzo Zobacz więcej
lucyna
lucyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszna piecze...
Stollen

Stollen 275

0
Stollen to tradycyjne ciasto z Drezna, zwykle przygotowywane na Boże Narodzenie. Zdarza się, że Niemcy nazywają go chlebkiem. Wg. legend jego kształt/wygląd przypomina pieluszki narodzonego Zobacz więcej
Joasia, Domowe Frykasy
Joasia, Domowe Frykasy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe Frykasy
STOLLEN

STOLLEN 229

0
Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie, które chciałam upiec od dawna, na przeszkodzie stał mi jedynie marcepan ( a raczej jego brak). Gdy w końcu go dorwałam (w Lidlu), od razu wiedziałam, do czego Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
Stollen

Stollen 246

0
Ja przygotowałam Stollen z przepisu podpatrzonego u Ewelajny. To ciasto prosto z Drezna po upieczeniu należy zawinąć w papier i schować na 5 tygodni w chłodne miejsce, by dojrzało. Zaraz po upieczeniu Zobacz więcej
Daga
Daga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z piekarnika
Stollen

Stollen 55

0
Stollen to strucla drożdżowa z dużą ilością bakalii i obowiązkowym marcepanem. To tradycyjny niemiecki wypiek bożnoarodzeniowy. Planowałam zrobienie stollen już od bardzo dawna, ale nigdy nie mogłam Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Stollen

Stollen 124

0
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto świąteczne, które wypieka się już od czasów średniowiecznych. Charakterystyczny kształt tego ciasta ma nawiązywać do pieluszek małego Jezusa ;) Za „stolicę” Zobacz więcej
xagness
xagness Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coraz słodsze
Stollen

Stollen 57

0
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto z dużą ilością bakalii. Znajdziemy w nim rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, jak również w środku skrywa się pyszny marcepan. . Bardzo byłam Zobacz więcej
dorota.w
dorota.w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
daktyle w czekoladzie
Dresden stollen

Dresden stollen 45

0
Dresden stollen to niemiecka strucla pieczona z okazji Bożego Narodzenia. Jest ona bardzo bogata w bakalie. Środek to oczko z marcepanu. Jest przepyszna! Na pewno zagości w Święta na moim stole :) Zobacz więcej
Stollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej Zobacz więcej
kornik
kornik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kornik w kuchni
Stollen spirals

Stollen spirals 183

0
, co się samemu przygotowało. Nie obiecuję dawnej aktywności, ale postaram się więcej Was i bloga nie zaniedbywać:) Dlatego dziś przedświąteczna propozycja dla łasuchów - stollenowe ślimaki. Jeśli Wam Zobacz więcej
j_aga
j_aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Polska Zupa
Mini Stollen

Mini Stollen 154

0
Mini Stollen | Polska Zupa Polska Zupa Na blogu jak w zupie, znajdziecie przeróżne przepisy, nie tylko na tytułowe danie. Menu Przeskocz do treści Strona główna Mini Stollen Natchnęła mnie moja Zobacz więcej
Stollen czyli świąteczny keks jest jednym z najpopularniejszych bożonarodzeniowych wypieków niemieckich. Nasi sąsiedzi obdarowują się nim w okresie świątecznym, ale pieką znacznie wcześniej. Może on, Zobacz więcej
Początki ciasta stollen, które w okresie świątecznym znajdziemy w Niemczech pod nazwąWeihnachtstollen lub Christstollen, sięgają wieku XV i mają miejsce w Saksonii, w Dreźnie. Zgodnie z legendą ten Zobacz więcej
magdi
magdi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodki Ptyś
Stollen na Mikołaja

Stollen na Mikołaja 105

0
A oto mój Stollen który robię co roku na mikołaja. 200g rodzynek 50 g migdałów w słupkach 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej 60 ml rumu Dzień przed: wszystko Zobacz więcej
Stollen na samym początku swojego istnienia nie był tak bogatym w składniki ciastem na Boże Narodzenie, jak obecnie. Początkowo był on wypiekany podobnie jak chleb: z mąki, owsa, wody i czasami z Zobacz więcej
upieczeniu, jak i nawet 2 tygodnie później. Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 10g drożdży świeżych 80 ml mleka 80 ml masła Zobacz więcej
Niestety zdjęcie powyżej jest jedynym sensownym, które udało mi się wykonać. Bożonarodzeniową struclę z marcepanem, czyli niemiecki Stollen, piekłam nie na potrzeby domu i to jeden z niewielu Zobacz więcej
, przede wszystkim miał być świąteczny. Padło zatem na stollen, czyli typowe niemieckie ciasto bożonarodzeniowe. Miałyśmy dylemat, czy strucla ta musi zawierać, nielubiany przez nas obie, marcepan. Po Zobacz więcej