Przepis na stracchino

Powiązane przepisy:

Przepis na tę pastę powstał przez przypadek ze składników pozostałych z innych dań: szynki parmeńskiej, cukinii i pysznego, kremowego sera stracchino. Prosciutto crudo możecie zastąpić speckiem lub Zobacz więcej
Jeśli lubicie dania jednogarnkowe to risotto z pewnością Was zadowoli. Wystarczy dosłownie kilka ulubionych składników i danie gotowe. U mnie tym razem wybór padł na stracchino - serek o kremowej Zobacz więcej
... czyli pizza z serem “stracchino”, oliwkami i pomidorami. Pomysł na tę pizzę zaczerpnęłam stąd. "Stracchino" to włoski ser wyrabiany z krowiego mleka, przez niektórych porównywany do brie. “ Zobacz więcej
Wszelkie torciki wytrawne są mile widziane na naszym stole. Szczególnie dzieci często proszą mnie o ich przyrządzenie. Jesli chodzi o tego typu dania można bezwzględnie puścić wodze fantazji i Zobacz więcej
Jak by nie patrzeć, croque-monsieur ma już ponad 100 lat i ciągle trzyma się dobrze. Tak to już jest: pewne dobre rzeczy i tradycje się nie starzeją. Sama nazwa, bo przepis istniał już wcześniej, Zobacz więcej
Najbardziej rozpoznawalne kanapki na świecie! Właściwie to małe dania, doskonałe same w sobie. Ale żeby smkowały, trzeba użyć najlepszych składników. Najprostsza to toskańska bruschetta fettunata – Zobacz więcej
Takie kanapkipodobająmisięnajbardziej.Warzywa z dodatkiem twarożku to pysznepołączeniesmaków,a dodatkowo zdrowo i dietetycznie,Ale pod warunkiem,żeużyjemychudego twarożku. Mój do takich nienależy/ale Zobacz więcej
Są to bułeczki dla leniuszków. Nie trzeba długo wyrabiać i czekać aż urosną . Ciasto zrobi za nas mikser. Wystarczy je rozwałkować , wykroić krążki i wstawić do piekarnika. Przepis ten pochodzi z Zobacz więcej
La Bottega - sklep z włoskimi specjałami, który wyróżnia się szczególnie na tle całej poznańskiej oferty. Powodów, dla których warto pójść na ulice św. Wojciecha, jest wiele. Na samym początku zostaje Zobacz więcej
Broniłam się przed tym wpisem i broniłam, ale w końcu się poddałam. Nie sposób pisać o kuchni włoskiej nie wspominając o najbardziej znanym włoskim daniu. Cienki placek z ciasta chlebowego, pomidor, Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Mała Kuchnia
La Spezia i uroki Ligurii

La Spezia i uroki Ligurii 145

Przedwczoraj mieliśmy długi dzień. Wyjechaliśmy rano z Vicenzy, po drodze zwiedziliśmy Sabbionetę, śliczne miasteczko wpisane w 2008 wraz z Mantovą na listę UNESCO, potem zatrzymaliśmy się w Parmie i Zobacz więcej
Lasagne z serem i grillowanym bakłażanem. Niewiele składników , mało pracy , a efekt taki jak widać. Pychotka! Chociaż bardzo lubię w tego typu zapiekance zastosować sos beszamelowy , postanowiłam z Zobacz więcej
Kalejdoskop Renaty
Kalejdoskop Renaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kalejdoskop Renaty
Piadina Romagnola

Piadina Romagnola 331

Piadina romagnola lub piada, pie, pjida, pièda, pji, pida to jedno z najbardziej znanych przepisów kuchni regionu Emilia – Romagna. Znana na całym świecie, kochana przez miliony ludzi. Piadina to Zobacz więcej
Fotokulinarnie
Fotokulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fotokulinarnie
Pizza Quattro Formaggi

Pizza Quattro Formaggi 152

Czyli pizza „cztery sery”. W pełni włoska, bo z włoskimi serami: mozzarellą, gorgonzolą, ricottą i parmezanem. Podstawą jest mozzarella i w większości przypadków gorgonzola, która swoim lekko Zobacz więcej
Kocham wszelkie pasty do chleba! Może dlatego, że w czasach kryzysu, w których dorastałam, pasty robione przez Mamę - pomidorowa, makrelowa, paprykowa, były wyczekiwanym urozmaiceniem śniadań i Zobacz więcej
Mój pierwszy kontakt z ciecierzycą to była kompletna porażka! Kupiłam słoik już gotowej cieciorki w jakiejś paskudnej zalewie. Spróbowałam i stwierdziłam, że jest to jedna z najohydniejszych rzeczy, Zobacz więcej
Przyszedł wreszcie czas na risotto z serem taleggio i gruszkami. Na fb zapowiadałam ten przepis już wiele dni temu, ale mój komputer próbował chyba wybrać się na (zasłużoną, co prawda) emeryturę. Na Zobacz więcej
Piadina to nie jest wypiek z mojego regionu. Pochodzi z regionu Emilia - Romania. A w szczegolnosci z czesci Romania. Piadine sa rozne.Tez Rawenny czy Forli nie sa cienkie i sa miekkie. Ta z Rimini Zobacz więcej
SycyliaSi
SycyliaSi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SycyliaSi!
FARINATA - WŁOSKI PLACEK

FARINATA - WŁOSKI PLACEK 292

Farinata to typowe danie z kuchni liguryjskiej, najczęściej można ją spotkać w Genui - występuje tutaj pod nazwą fainà. Występuje również w innych regionach Włoch, na Lazurowym Wybrzeżu, w Zobacz więcej
Jak powinien smakować dobry parmezan? Jak odróżnić ser młody od dojrzałego? Jaki jest związek między zmęczoną krową a smakiem pleśniowego sera? Dziś odpowiem na kilka zasadniczych pytań serowych oraz Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: