stracchino

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
... czyli pizza z serem “stracchino”, oliwkami i pomidorami. Pomysł na tę pizzę zaczerpnęłam stąd. "Stracchino" to włoski ser wyrabiany z krowiego mleka, przez niektórych porównywany do brie. “ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeśli lubicie dania jednogarnkowe to risotto z pewnością Was zadowoli. Wystarczy dosłownie kilka ulubionych składników i danie gotowe. U mnie tym razem wybór padł na stracchino - serek o kremowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na tę pastę powstał przez przypadek ze składników pozostałych z innych dań: szynki parmeńskiej, cukinii i pysznego, kremowego sera stracchino. Prosciutto crudo możecie zastąpić speckiem lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
stracchino o niezwykle kremowej konsystencji oraz coppa stagionata czyli surową, podsuszaną wędlinę wykrawaną z łopatki wieprzowej. Oczywiscie coppa stagionata może być z powodzeniem zastąpiona Zobacz więcej
{{headerMessage}}
/indivia/ -kilka plasterków szynki gotowanej -dowolny serek kanapkowy /użyłamstracchino/ -jogurt naturalny/można pominąć/ -czerwona iżółtapapryka/po kawałku,najlepiej pieczona/ -rukola -kilkaliści Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się jednak , że bułeczki wyszły bardzo smaczne. Jeśliktoś nie lubi smaku i zapachu proszku do pieczenia, to jednak nie polecam ich / chyba, że zmniejszy się ilość, ale czy ładnie wyrosną..? nie Zobacz więcej
Fotokulinarnie
Fotokulinarnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fotokulinarnie
Pizza Quattro Formaggi

Pizza Quattro Formaggi 136

0
{{headerMessage}}
trzeci ser: fontina, stracchino, provolone, ricotta,a jako czwarty ser: parmezan, asiagolub owczy pecorino. Wszystkie powyższe sery, to sery włoskie. Ale oczywiście ten rodzaj pizzy, występuje w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pokrojoną wędlinę, której i tak nie otrzymasz, bo maszyna jest rozkalibrowana. Uff, co za ulga, i jeden stres mniej. Napiszę teraz coś o produkcie, coś, co chyba nie jest w moim interesie, bo zapewne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dodatkowo: sałata ( np. z sosem winegret ), pomidor, szynka parmeńska lub inna włoska wędlina, stracchino di buffala lub inny świeży ser włoski ( u mnie mozarella ) Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
płatów ciasta użyłam dośc duzo sera. Można go jednak dać znacznie mniej.Jak kto lubi ........zapiekanka nie powinna być jednak sucha. Cresenza /stracchino/ torodzaj włoskiego , miękkiego, kremowego Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja Mała Kuchnia
La Spezia i uroki Ligurii

La Spezia i uroki Ligurii 145

0
{{headerMessage}}
, który nazywa się "trofie", oczywiście ze świeżym pesto, z którego słynie nie tylko Genua ale cała Liguria. A dzisiaj w roli przystawki jedliśmy kolejny lokalny specjał - "farinatę", rodzaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na stronach «W cieniu zakwitających dziewcząt», co oznaczało, że nazwa rozpowszechniła się, a sam sandwich doczekał się nowych wariantów. Po prowansalku z plasterkiem pomidora, po norwesku z wędzonym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nawet włoski spuma di formaggio all'ungherese. Wszystkie liptauery różnią się między sobą doborem składników, prawie wszystkie jednak są robione z bryndzy, zawierają cebulę i paprykę. Jedynie włoski, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wytwarzania tego sera pozostawili po sobie Celtowie, którzy w IV wieku p.n.e. zamieszkiwali Oròbię , czy też Uròbię , historyczną krainę na terenach dzisiejszej Lombardii. Początkowo nazywany był Zobacz więcej
Kalejdoskop Renaty
Kalejdoskop Renaty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kalejdoskop Renaty
Piadina Romagnola

Piadina Romagnola 315

0
{{headerMessage}}
dłużej będziecie je piec, tym bardziej będą kruche i łamliwe. Warto wiedzieć! Jeśli użyjecie mleka, piadnina będzie miększa. Oto kilka polaczen farszu włoskich: - ser Stracchino(biały ser) i szynka - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Najbardziej rozpoznawalne kanapki na świecie! Właściwie to małe dania, doskonałe same w sobie. Ale żeby smkowały, trzeba użyć najlepszych składników. Najprostsza to toskańska bruschetta fettunata – Zobacz więcej
{{headerMessage}}
*szynka gotowana (prosciutto cotto), mozzarellai podduszone grzyby * suszona poledwica wolowa - bresaola, rukolai starty na grubych oczkach ser grana lub parmezan * upieczony, cienko pokrojony Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z jednodniowym wyprzedzeniem. Pizza fatta in casa, czyli pizza domowa Składniki: 150 gr silnej mąki (chlebowej) 250 gr mąki tortowej ekstra 280 ml ciepłej wody łyżeczka soli 10 gr świeżych Zobacz więcej
SycyliaSi
SycyliaSi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SycyliaSi!
FARINATA - WŁOSKI PLACEK

FARINATA - WŁOSKI PLACEK 275

3
{{headerMessage}}
jest również farinata z rozmarynem, dymką lub cebulą. Można ją zaraz po upieczeniu posmarować serkiem stracchino czy gorgonzolą. W pozostałych regionach Włoch, w tym również na Sycylii, można spotkać Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Wino, Mąka i Woda.

Wino, Mąka i Woda. 126

0
{{headerMessage}}
. Pizza podbiła całe USA oraz Europę Północną. Do Rzymu – stolicy Włoch dotarła dopiero w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia !! Pizza była bardzo lubianym i popularnym daniem w Kampanii. Była Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: