I dedicate this post to my friends thanks to whom I am never bored in Poland. Thank you very much! *** This was a dinner, in a fact, two dinners the same night cooked by my friends Guzik and Staszek
Zobacz więcej
Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej
Zobacz więcej
Wczoraj 'kopnął' mnie zaszczyt i dostałam nominację do Versatile Blogger Awar. Bardzo mi miło z tego powodu, bo zabawa jest przednia! A do zabawy zaprosiła mnie: Kasia z bloga Grzechy Podniebienia,
Zobacz więcej
Dzisiaj znowu brukselka z orzechami. Ale tym razem na ciepło. Pyszna, oryginalna. Miękka brukselka doskonale komponuje się z chrupiącymi orzeszkami. A masło z dodatkiem miodu i skórki cytrynowej... to
Zobacz więcej
Co tu dużo pisać? Zupa szczawiowa to klasyka. Przygotowując tę klasykę luźno opierałam się na przepisie z bloga Strawberries from Poland. Składniki: - duży pęczek szczawiu; - mała cebula; - 1
Zobacz więcej
O hamburgerach pisałam tu. Muszę przyznać, że M. jest mistrzem dań typu fast food. Sam twierdzi, że gotuje to co sam lubi najbardziej jeść;) Tym razem korzystając z tygodnia amerykańskiego, który był
Zobacz więcej
A więc to już koniec. Tylesprzątania, gotowania, pieczenia i czekania i już po wszystkim. Najedzona i zupełnie wykończona trzydniowym nicnerobieniem zaczynam myśleć o powrocie do Krakowa, do
Zobacz więcej
Zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i curry /inspiracja zupą autorstwa Strawberries from Poland/ - 3 szalotki pokrojone w piórka; - 2 łyżki oliwy; - 250 ml mleka kokosowego; - kilka pomidorków
Zobacz więcej
Ciepłe majowe dni, słońce poranka, południa i zmierzchu. W powietrzu unosi się odurzający zapach - łapię nosem upływ czasu - po bzach, których zapach witał mnie przy wejściu do budynku, przyszedł czas
Zobacz więcej
Składniki: 1 główka kalafiora 1 łyżka oleju sól, pieprz koperek Składniki na sos: 2 łyżki kaparów 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu z białego wina 120 ml oliwy pieprz Kalafiora myjemy i
Zobacz więcej
Nieforemne, ciężkie w przygotowaniu, mało urocze - ale takie pyszne. Dla takiego miłośnika masła jak ja - idealne. Bardzo kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka , słodkie i maślane, z dużą
Zobacz więcej
Czuć wiosnę w powietrzu, niech ją będzie czuć na języku! Co lepiej kojarzy się z wiosną niż truskawki i kwiaty? Przepis wymyśliłam na konkurs u Strawberries from Poland, ale jak to na gapiszona
Zobacz więcej
Nie wiem jak u was, ale u mnie jest dość zimno. Dzisiaj nawet spadł pierwszy śnieg (no może drugi). Co prawda nie ma już po nim śladu. Przed Świętami większość z was pewnie jest zabiegana. Ta zupa
Zobacz więcej
No i dopadło i mnie. Zostałam nominowana do The Versatile Blogger Award przez Karinę z "W kadrze smaku" za co serdecznie dziękuję, ale i lekko przeklinam ;-) Nie żebym nie czuła się dumna, ale zadanie
Zobacz więcej
Dzisiaj na śniadanie kukbukowe omlety od lubianej Strawberries from Poland W przepisie omlet był z szynką jednak ja miałam ochotę na trochę słodyczy w zimny poranek dlatego dodatki są inne :)
Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Nie ma światła tak doskonałego jak to świecące z otwartej lodówki o drugiej w nocy. Nigel Slater Już nie pamiętam kiedy ostatni jadłam brukselkę. W dzieciństwie w ogóle jej nie
Zobacz więcej
Mogę śmiało powiedzieć, że jestem pyrwersem*. Kocham kartofle. Sałatka z młodych ziemniaków, miska maślanego puree, ziemniaki zapiekane z rozmarynem, placki ziemniaczane, zapiekanki, babka
Zobacz więcej
Jeszcze kilka dni temu taka rozgrzewająca zupa byłaby całkowicie na miejscu, dziś jakby mniej, ale kto wie co nas jeszcze czeka, śnieg w maju – to się już zdarzało. Dlatego, żeby nigdzie nie przepadł
Zobacz więcej
Na dworze pięknie, a nawet powiedziałabym, że cudnie. Słoneczko wprawiło mnie w dobry nastrój i mimo chronicznego niewyspania, wygrzebałam głęboko ukryte pokłady energii i wyruszyłam z wózkiem na mały
Zobacz więcej
Maj i czerwiec w moim domu to czas kompotu z rabarbaru i jabłek oraz truskawek zjadanych w całości lub ugniatanych z dodatkiem brązowego cukru. Uwielbiam też zapiekać kwaśny rabarbar pod słodką
Zobacz więcej