strucla makowiec

{{headerMessage}}
, na makowiec w cieście drożdżowym i drożdżówki z makiem przyjdzie czas, dziś... strucla! To mój najlepszy przepis i już nawet nie szukam innego. Ciasto jest pachnące, nie klei się do podłoża i łatwo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mój pierwszy makowiec. Pieczony na wzór strucli mojej babci. Robiony drżącą ręką z obawy, czy się uda, ale... wyszedł! I jest pyszny! Mięciutkie ciasto drożdżowe pełne wilgotnej masy makowej z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Najlepszy jaki piekłam i jaki jadłam. Wypełniony po brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Strucla makowa nazywana również makowcem. Tym tradycyjnym przepisem zamykam tegoroczną listę świątecznych potraw. Teraz pozostaje nam już tylko wejść dokuchni iwziąć się zaprzygotowania. Niech to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Najlepsze makowce robi moja Mama. W liczbie sześciu. :) Ja dopiero się uczę, szukam smaku. Od zawsze lubiłam makowce, więc wypróbowuję różne przepisy. Uważam, że ta strucla jest bliska Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Żółtka dodać do maku, a białka ubić i też delikatnie wymieszać. Formowanie strucli Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować koniecznie na papierze do pieczenia. Na cieście Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Witam Serdecznie Podzielę się przepisem na struclę makową , jest prosta w wykonaniu a bardzo dobra :) Piekłam strucle makową na dwa sposoby jedną zawijaną w papier do pieczenia dzięki czemu wychodzi Zobacz więcej
tart factory
tart factory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
tart factory
Makowiec-strucla makowa

Makowiec-strucla makowa 116

0
{{headerMessage}}
internetu i na pewno połączymy się wirtualniez rodzicami i resztą najbliższejrodziny. Dobra koniec użalania się nad sobą i do roboty!!Tradycją już u nas jest,że na Boże Narodzenie musi być makowiec Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja ! Składniki: CIASTO: * 800 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto to jest charakterystyczne dla kuchni polskiej. Towarzyszy nam od lat w prawie niezmienionej formie. Kojarzy się, bowiem ze świętami Bożego Narodzenia, z polskimi smakami i tym, co zwiemy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święta minęły, a ja mam do pokazania kilka świątecznych wypieków. Dziś zapraszam na struclę drożdżową z makiem. Jest pyszna, mięciutka, pełna nadzienia. I co dla mnie ważne - chyba po raz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
byłam bardzo głodna nie zjadłam całej drożdżówki bo w połowie mnie zemdliło a ja zniechęciłam się do maku. Jakby nie było nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowców (tudzież strucli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święta tuż, tuż. W mojej kuchni od jakiegoś czasu czuć magię przygotowań. Przeglądam przepisy, planuję wypieki, potrawy, piekę ciasteczka i już nie mogę się doczekać Wigilii ;) Dziś upiekłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Domowy makowiec zawsze przywołuje we mnie wspomnienie dzieciństwa, dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby samemu przyrządzić go w domu.Makowce kupowane w cukierniach też są smaczne, ale nie mają Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Makowiec w cieście drożdżowym (strucla makowa) Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej PWE" Zaczyn: 7 dag drożdży łyżeczka cukru 1/2 szkl. mleka łyzeczka mąki Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać mleko, dodać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"Świąteczny stół nie może obejść się bez makowca. Standardowo w każdym roku jest to typowo tradycyjny makowiec, ręcznie zwijany z domową masą makową. Krucho-drożdżowe ciasto jest przepyszne, bardziej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na to ciasto drożdżowe do makowców dostałam od mojej znajomej Pani rehabilitantki. Ciasto wychodzi rewelacyjne, mięciuteńkie, maślane. Przygotowuje się go dzień przed pieczeniem - szybko i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Witajcie:) Makowiec drożdżowy zawijany czy jak kto woli Wielkanocna strucla makowa Wielkanoc tuż tuż, obowiązkowo na stole musistanąć drożdżowa strucla makowa bez niej nie wyobrażam sobie tych tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na godzinę, przykrywamy ściereczką, żeby wyrosło. Żeby nie popękało w trakcie pieczenia, możemy je leko ponakłuwać. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (150-180 stopni), po 45-50 minutach ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i na Boże Narodzenie przyrządza się tam soczewicę. W polskiej tradycji z maku robi się kutię, makiełki bądź śleżyki z masą makową oraz makowiec. Przestrzegam tej tradycji co roku pomimo Zobacz więcej