strucla makowiec

, na makowiec w cieście drożdżowym i drożdżówki z makiem przyjdzie czas, dziś... strucla! To mój najlepszy przepis i już nawet nie szukam innego. Ciasto jest pachnące, nie klei się do podłoża i łatwo Zobacz więcej
Mój pierwszy makowiec. Pieczony na wzór strucli mojej babci. Robiony drżącą ręką z obawy, czy się uda, ale... wyszedł! I jest pyszny! Mięciutkie ciasto drożdżowe pełne wilgotnej masy makowej z Zobacz więcej
Najlepszy jaki piekłam i jaki jadłam. Wypełniony po brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle Zobacz więcej
Strucla makowa nazywana również makowcem. Tym tradycyjnym przepisem zamykam tegoroczną listę świątecznych potraw. Teraz pozostaje nam już tylko wejść dokuchni iwziąć się zaprzygotowania. Niech to Zobacz więcej
. Najlepsze makowce robi moja Mama. W liczbie sześciu. :) Ja dopiero się uczę, szukam smaku. Od zawsze lubiłam makowce, więc wypróbowuję różne przepisy. Uważam, że ta strucla jest bliska Zobacz więcej
. Żółtka dodać do maku, a białka ubić i też delikatnie wymieszać. Formowanie strucli Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować koniecznie na papierze do pieczenia. Na cieście Zobacz więcej
Witam Serdecznie Podzielę się przepisem na struclę makową , jest prosta w wykonaniu a bardzo dobra :) Piekłam strucle makową na dwa sposoby jedną zawijaną w papier do pieczenia dzięki czemu wychodzi Zobacz więcej
internetu i na pewno połączymy się wirtualniez rodzicami i resztą najbliższejrodziny. Dobra koniec użalania się nad sobą i do roboty!!Tradycją już u nas jest,że na Boże Narodzenie musi być makowiec Zobacz więcej
Jedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja ! Składniki: CIASTO: * 800 Zobacz więcej
Ciasto to jest charakterystyczne dla kuchni polskiej. Towarzyszy nam od lat w prawie niezmienionej formie. Kojarzy się, bowiem ze świętami Bożego Narodzenia, z polskimi smakami i tym, co zwiemy Zobacz więcej
Święta minęły, a ja mam do pokazania kilka świątecznych wypieków. Dziś zapraszam na struclę drożdżową z makiem. Jest pyszna, mięciutka, pełna nadzienia. I co dla mnie ważne - chyba po raz Zobacz więcej
byłam bardzo głodna nie zjadłam całej drożdżówki bo w połowie mnie zemdliło a ja zniechęciłam się do maku. Jakby nie było nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowców (tudzież strucli Zobacz więcej
Święta tuż, tuż. W mojej kuchni od jakiegoś czasu czuć magię przygotowań. Przeglądam przepisy, planuję wypieki, potrawy, piekę ciasteczka i już nie mogę się doczekać Wigilii ;) Dziś upiekłam Zobacz więcej
Domowy makowiec zawsze przywołuje we mnie wspomnienie dzieciństwa, dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby samemu przyrządzić go w domu.Makowce kupowane w cukierniach też są smaczne, ale nie mają Zobacz więcej
Makowiec w cieście drożdżowym (strucla makowa) Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej PWE" Zaczyn: 7 dag drożdży łyżeczka cukru 1/2 szkl. mleka łyzeczka mąki Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać mleko, dodać Zobacz więcej
"Świąteczny stół nie może obejść się bez makowca. Standardowo w każdym roku jest to typowo tradycyjny makowiec, ręcznie zwijany z domową masą makową. Krucho-drożdżowe ciasto jest przepyszne, bardziej Zobacz więcej
Przepis na to ciasto drożdżowe do makowców dostałam od mojej znajomej Pani rehabilitantki. Ciasto wychodzi rewelacyjne, mięciuteńkie, maślane. Przygotowuje się go dzień przed pieczeniem - szybko i Zobacz więcej
Witajcie:) Makowiec drożdżowy zawijany czy jak kto woli Wielkanocna strucla makowa Wielkanoc tuż tuż, obowiązkowo na stole musistanąć drożdżowa strucla makowa bez niej nie wyobrażam sobie tych tak Zobacz więcej
Super pyszne przepisy na ciasta mojej Teściowej. Koniecznie warto wypróbować. Zarówno na tradycyjną struclę makową (zdjęcie) jak i na makowiec i/lub kokosowiec :) Składniki: 40 dag mąki 15 dag masła 2 Zobacz więcej
i na Boże Narodzenie przyrządza się tam soczewicę. W polskiej tradycji z maku robi się kutię, makiełki bądź śleżyki z masą makową oraz makowiec. Przestrzegam tej tradycji co roku pomimo Zobacz więcej