strucla z marcepanem

mapik27
mapik27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat Ciasta
Mini strucle z marcepanem

Mini strucle z marcepanem 167

0
{{headerMessage}}
Składniki na około 30-35 szt.: 250 g mąki 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych (7 g) 40 g cukru 50 ml mleka 1łyżeczka cukru waniliowego 100 gmasła 2żółtka szczypta soli 50 g kandyzowanej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Stollen to tradycyjna niemiecka strucla bożonarodzeniowa. Najlepsze strucle pieczone są podobno w Dreźnie. Jest to ciasto drożdżowe pełne bakalii, z nadzieniem z marcepanu, oblewane masłem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszne strucle z drożdżowego ciasta pełnego bakali z marcepanem w środku. Składniki:(na 3 małe strucle) Ciasto: 250 g mąki pszennej 40 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 10 g drożdży świeżych ( na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Strucla z bakaliami i marcepanem to moja wersja popularnego, niemieckiego czy też austriackiego ciasta stollen, sprzedawanego na Boże Narodzenie. Przepis ten znalazłam kilka lat temu na blogu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cuda na słono jak i na słodko. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej strucli z marcepanem i orzechami, zainspirował mnie przepis Pawła Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe z marcepanem, z dodatkiem bakalii i skórki cytrynowej. Po upieczeniu polewa się je roztopionym masłem i posypuje grubo cukrem pudrem. A dopiero potem studzi. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiejszy post trochę późno, ale korzystając z tego, że Piotrek skończył w miarę wcześnie pracę, wybraliśmy się na szybkie zakupy … Czytaj dalej Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
STOLLEN.

STOLLEN. 144

0
{{headerMessage}}
Stollen to tradycyjna strucla bożonarodzeniowa nadziewana marcepan. W większości przypadków formuję się go w dość płaski placek przypominający kształtem dzieciątko zawinięte w pieluszkę. Jednak ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Co tu dużo pisać. Jutro zaczyna się adwent, tak więc jest ciacho, którego już w sumie prawie nie ma. Nie jest to może klasyczna strucla nadziewana makiem o podłużnym kształcie ale jak dla mnie ta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sałatka pieczarkowa z jajkiem Sałatka ananasowa Domowa przyprawa do piernika Kandyzowana skórka pomarańczowa Piernik z jabłkami Ciasto dyniowo-kawowe Ciasto dyniowe farmera Placek włoski Zobacz więcej
{{headerMessage}}
No to kolejny przepis . :) Osobiście, nie lubię masy makowej(zapewne przez smak marcepanu, którego nie lubię jeszcze bardziej :)) , więc wszelkiego rodzaju makowce czy strucle makowe w moim przypadku Zobacz więcej
hedoniacake
hedoniacake Obserwuj blogaObserwujesz bloga
hedoniacake
Strucla migdałowa

Strucla migdałowa 284

0
{{headerMessage}}
Dziś jeszcze świątecznie, chociaż strucla powstała już po świętach, ale marcepan i migdały to zdecydowanie przedświąteczny zakup. Składniki ciasto drożdżowe 60 dkg mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka 30 g Zobacz więcej
Kraina słodkości
Kraina słodkości Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina Słodkości
Stollen

Stollen 60

0
{{headerMessage}}
Historia tego "naładowanego" bakaliami i marcepanem ciasta sięga wstecz dopiętnastegowieku. Gdzie niemieccypiekarze wypiekali Stollen w okresie Bożego Narodzenia. Teraz ta strucla stała się bardzo Zobacz więcej
dorota.w
dorota.w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
daktyle w czekoladzie
Dresden stollen

Dresden stollen 54

0
{{headerMessage}}
Dresden stollen to niemiecka strucla pieczona z okazji Bożego Narodzenia. Jest ona bardzo bogata w bakalie. Środek to oczko z marcepanu. Jest przepyszna! Na pewno zagości w Święta na moim stole :) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Paasstol to tradycyjny, świąteczny wypiek holenderski, najczęściej związany z Wielkanocą, ale można go spotkać i podczas Bożego Narodzenia. Przypomina niemieckąstruclę bożonarodzeniową.Słodki chleb na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Nie posiadając w tym czasie urządzenia mechanicznego wyrabiałem ciasto w olbrzymiej misie, robiąc za jednym zamachem kilka strucli oraz wianek z marcepanem itryskawkami. Z reszty ciasta powstawały Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, przede wszystkim miał być świąteczny. Padło zatem na stollen, czyli typowe niemieckie ciasto bożonarodzeniowe. Miałyśmy dylemat, czy strucla ta musi zawierać, nielubiany przez nas obie, marcepan. Po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Stollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Stollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała Zobacz więcej