Dziś jeszcze świątecznie, chociaż strucla powstała już po świętach, ale marcepan i migdały to zdecydowanie przedświąteczny zakup. Składniki ciasto drożdżowe 60 dkg mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka 30 g
Zobacz więcej
Tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe kuchni niemieckiej pieczone tylko raz w roku w okresie Adwentu. Podobnie jak drezdeński stollen jej kształt symbolizuje Dzieciątko zawinięte w chusty. Ciasto jest
Zobacz więcej
Stollen to bożonarodzeniowe ciasto drożdżowe pieczone naświętaw Niemczech. Jest niesamowicie aromatyczne poprzez dużąilośćbakalii nasączonych w alkoholu i marcepan. Muszęprzyznać,że trzeba mu
Zobacz więcej
Dzięki naszym Mamom poznaliśmy smak bożonarodzeniowych słodyczy z Niemiec. Mnie najbardziej do gustu przypadły pierniki norymberskie, które Mama dostawała od monachijskiego Przyjaciela, zaś Bartek
Zobacz więcej
Święta kojarzą się również z makiem i struclą makową. Najlepszą robi moja babcia. Jednak, gdy nie ma babci w pobliżu musimy radzić sobie sami. Znalazłam przepis w książce Ewy AszkiewiczSłodka kuchnia
Zobacz więcej
Stollen to tradycyjna niemiecka strucla bożonarodzeniowa. Najlepsze strucle pieczone są podobno w Dreźnie. Jest to ciasto drożdżowe pełne bakalii, z nadzieniem z marcepanu, oblewane masłem i
Zobacz więcej
Hurra, wreszcie, po niemal roku prowadzenia bloga udało nam się umówić na wspólne pieczenie - w końcu zdecydowałyśmy się na podjęcie odpowiednich kroków i umówiłyśmy się na wspaniały wieczór
Zobacz więcej
Uwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cuda na słono jak i na słodko. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej strucli z marcepanem i orzechami, zainspirował mnie przepis Pawła
Zobacz więcej
Co tu dużo pisać. Jutro zaczyna się adwent, tak więc jest ciacho, którego już w sumie prawie nie ma. Nie jest to może klasyczna strucla nadziewana makiem o podłużnym kształcie ale jak dla mnie ta
Zobacz więcej
No i się zaczęło... Nowy Rok wystartował tak intensywnie, że nie wiadomo kiedy, a zrobił się już 3 dzień 2015... Czy tak będzie też przez kolejne 12 miesięcy? Mąż wysłuchał mojego wywodu na temat
Zobacz więcej
Strucla drożdżowa Stollen z suszonymi, kandyzowanymi owocami i bakaliami oraz wałkiem marcepanu musi długo dojrzewać, by była przepyszna i bardzo aromatyczna. Stollenowe bułeczki z marcepanem
Zobacz więcej
Mało jest czynności kuchennych, których unikam jak ognia i potraw, które bałabym się przygotować. Ciasto drożdżowe jest moim bliskim przyjacielem, mielenie maku nie jest mi obce, bo robiłam już rogale
Zobacz więcej
Strucla z bakaliami i marcepanem to moja wersja popularnego, niemieckiego czy też austriackiego ciasta stollen, sprzedawanego na Boże Narodzenie. Przepis ten znalazłam kilka lat temu na blogu
Zobacz więcej
Strucla to nic innego niż serowy warkocz pachnący marcepanem i przyprawami korzennymi. Pełen wszystkiego, co najlepsze w święta Bożego Narodzenia. Marcepan to ulubiony przysmak mojego męża. Piekąc tę
Zobacz więcej
Tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe z marcepanem, z dodatkiem bakalii i skórki cytrynowej. Po upieczeniu polewa się je roztopionym masłem i posypuje grubo cukrem pudrem. A dopiero potem studzi.
Zobacz więcej
Stollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała
Zobacz więcej
Strucle Stollen znałam od lat ale nigdy osobiście jej nie piekłam bo przerażał mnie czas który trzeba poświęcić na jej przygotowanie ale warto, pycha :) Dużym plusem strucli obok smaku jest jej
Zobacz więcej
Stollen, czyli drożdżowa strucla z bakaliami, to ciasto typowo świąteczne. Pochodzi z Niemiec, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z… ok. 1400 roku! Podobno jego kształt ma przypominać małego Jezuska,
Zobacz więcej
Pyszne strucle z drożdżowego ciasta pełnego bakali z marcepanem w środku. Składniki:(na 3 małe strucle) Ciasto: 250 g mąki pszennej 40 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 10 g drożdży świeżych ( na
Zobacz więcej
Składniki na około 30-35 szt.: 250 g mąki 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych (7 g) 40 g cukru 50 ml mleka 1łyżeczka cukru waniliowego 100 gmasła 2żółtka szczypta soli 50 g kandyzowanej
Zobacz więcej