strudel jabłkowy

Yen_z_Ven
Yen_z_Ven Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Śladami Futrzaków
Jabłkowy strudel

Jabłkowy strudel 118

0
Dziś zapraszam na jabłkowy strudel - przepis w Polska gotuje (4/2013). Zrobiony z myślą o Leśnym Zakątku - tam ładujemy nasze akumulatory:) i trochę rozładowujemy rozpierającą energię Naszej Pociechy Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
strudel jabłkowy

strudel jabłkowy 327

0
Strudel, to środkowoeuropejski wyrób cukierniczy, popularny szczególnie w Austrii, gdzie najprawdopodobniej został wynaleziony. Strudel robi się z mąki, jajek, odrobiny tłuszczu i dodatków, Zobacz więcej
Angie123
Angie123 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I adore cinnamon
Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy 103

2
Strudel jabłkowy Od bardzo dawna chciałam już zrobić strudla jabłkowego, a właściwie od dnia, kiedy zobaczyłam go w Bękartach Wojny. Nie umiałam oprzeć się pokusie, kiedy widziałam na ekranie pana Zobacz więcej
Najstarszy przepis na strudel pochodzi z Biblioteki Wiedeńskiej i datowany jest na rok1696. Dlatego nic dziwnego, żestrudel najczęściej kojarzony jest z kuchnią austriacką i jest popularny na byłych Zobacz więcej
skrzyni..., otrzepać ręce i na dół, do Babci, do ciepłej kuchni... Ech wspomnienia… Jak dobrze, że je mamy:) Część moich pachnących delicji wykorzystałam do strudla, specjału przejętego przez Włochów Zobacz więcej
Tak jak wspomniałam już wcześniej, dziś chciałabym zaprezentować przysmak austriacki, w którym miałam okazję rozsmakować się w czasie pobytu w Austrii. Strudel jest bardzo delikatny, pełen jabłek, nie Zobacz więcej
Dziś ciasto, do którego nie mogłam się zabrać przez bardzo długi czas. Bo skomplikowane, bo pracochłonne, bo łatwo o błąd. Tak myślałam. Na szczęście to wszystko okazało się być nieprawdą i oto jest! Zobacz więcej
Strudel jabłkowy, to bardzo aromatyczne ciasto, chrupkie z zewnątrz, gorące i rozpływające się w ustach wewnątrz. Nadzienie jest łatwe w przygotowaniu, ale inaczej jest z cienkim jak pergamin ciastem. Zobacz więcej
sięgnęłam po ciasto francuskie leżące w lodówce (niewątpliwe czekające na okazję) i postanowiłam upiec strudel jabłkowy. składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 duże jabłka, cukier brązowy i Zobacz więcej
stresujących momentów. Czy faktycznie pułkownik jej nie rozpoznał, czy może tylko sprawiał takie pozory i miał jakiś plan? Ciężko ocenić, a szczególnie ciężko jak się patrzy na pyszny kawałek strudla Zobacz więcej
Strudel to klasyk, który nigdy nie męczy, smakuje wyśmienicie i dorobił się wielu wersji. Najbardziej rozpowszechnioną jest oczywiście tradycyjna wersja z jabłkami, cynamonem i rodzynkami. Zobacz więcej
Mój pobyt w Wiedniu był, jak dotąd, ograniczony tylko do tamtejszego lotniska, a to dlatego, że tam miałam przesiadkę. Mimo to wykorzystałam daną mi szansę aby spróbować wiedeńskiego strudla w Zobacz więcej
Po świętach czas czas na coś lekkiego, dietetycznego. Mnie naszedł smak na pieczone jabłka. Czemu nie podać ich tak? składniki: ciasto francuskie ( gotowe) 1 kg jabłek startych w grube plastry lub Zobacz więcej
Basia
Basia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Życie w apetycie
STRUDEL JABŁKOWY

STRUDEL JABŁKOWY 326

0
Prawdziwy klasyk jabłkowego szaleństwa Marzyłam o nim od dawna i sama się sobie dziwię, że dopiero teraz nabrałam odwagi na przygotowanie tej pyszności. Oglądałam wiele filmów opisujących Zobacz więcej
bułkę tartą z odrobiną masła. Ciasto rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować je częścią rozpuszczonego masła, oprószyć cukrem. Na 1/2 ciasta wysypać bułkę tartą oraz wyłożyć Zobacz więcej
Kukułeczki
Kukułeczki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuking
STRUDEL JABŁKOWY

STRUDEL JABŁKOWY 48

2
Kochani dzisiaj chciałam podzielić się z Wami kolejnym przepisem z ponad 100 letnią tradycją Strudel z jabłkami, który jest niesamowicie pyszny i wcale nie taki trudny w przygotowaniu jakby się Zobacz więcej
A tak podanych przepisów nie znoszę... Podobnie jak w polędwiczce, iskrą do strudla była Kuchnia i w dodatku ten sam numer wrześniowy. Ale to już nie pierwszy raz, kiedy proporcje do ciasta w tym Zobacz więcej
100 g rodzynek 3 łyżki rumu 80 g cukru 70 g bułki tartej 70 g masła 2 łyżki cynamonu Co i jak? Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko podgrzane mleko. Zagniatać Zobacz więcej
Jeśli jeszcze nie wyjechaliście na wakacje, to polecam wybrać się w podróż kulinarną. Dziś smak Wiednia czyli strudel. Chociaż przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne, wysiłek ten bardzo się Zobacz więcej
rodzynkami. Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego. Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel. Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie Zobacz więcej