strudel morel*

komplement!:o ) Mając pod ręką świeże morele, zdecydowałam się na zrobienie wariantu serowo-owocowego. Żeby nikt nie myślał, że rozciągania ciasta tak, aby dało się przez nie czytać list (u mnie jak Zobacz więcej
komplement!:o ) Mając pod ręką świeże morele, zdecydowałam się na zrobienie wariantu serowo-owocowego. Żeby nikt nie myślał, że rozciągania ciasta tak, aby dało się przez nie czytać list (u mnie jak Zobacz więcej
(jak oni upchnęli tyle sera do środka?!), ale jest całkiem przyzwoicie - także od strony wizualnej. Uwaga, nadzienie wg Tiny jest sezonowe, bo zawiera narodowy owoc austriacki, czyt. morele. Można je Zobacz więcej
Propozycja na sezon morelowy - soczyste, owocowe nadzienie owinięte w delikatne ciasto phyllo. Czyli strudel z morelami. Strudel kocham przede wszystkim za to, że jest tak intensywnie owocowy, a Zobacz więcej
na ciasto: 3,5 szkl. maki 0,5 kostki margaryny 1 szkl. mleka 25 dag. drożdży szczypta soli 2 całe jaja Nadzienie : 3 jabłka 15 dag. moreli 15 dag. rodzynek cynamon cukier waniliowy Wykonanie: W Zobacz więcej
2 jajka w temp. pokojowej (żółtka oddzielone od białek) 65 g śmietany 2 łyżki pokrojonych suszonych moreli cukier puder do posypania Mąkę przesiej przez sito wprost do miski, dodaj połowę jajka, sól Zobacz więcej
Składniki: 1/2 kg mąki Białko z 2 jajek 15 dkg masła Cukier Jabłka Szczypta soli Rodzynki Cynamon 1 słoiczek konfitury z moreli Przygotowanie: Ciasto zagniatamy z 1/2 kg mąki, 2 białek, 5 dkg masła, Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Gniew i zemsta fatalnie wpływają na ciśnienie i trawienie. Wybaczenie jest dobre dla zdrowia. Desmond Tutu Co zrobić z przejrzałymi bananami? Na przykład upiec takie pyszne bułeczki Zobacz więcej
do nich właśnie należy, a został "skomponowany" podczas II Wojny Światowej, kiedy to gospodynie domowe musiały sobie radzić w kuchni z dostępnymi w owych czasach składnikami. Dios Teszta, to Zobacz więcej
cygańsku Kulki mięsne w occie Śledzie gajowego Kolorowa sałatka śledziowa Ryba w różowej galarecie Śledzie w śmietanie Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami Sałatka śledziowa z porem i czerwoną Zobacz więcej
szczególnie w okresie karnawału. Ministrudle zsuszonymi owocami dla 6 osób 40 dag suszonych owoców (daktyli, fig, moreli, śliwek) 2 dag kandyzowanej skórki zpomarańczy 10 dag orzechów włoskich 1 Zobacz więcej
kuchniach. I tak podzieleni na kilkuosobowe zespoły przygotowaliśmy wykorzystując bakalie Bakalland tartę z morelami, aromatyczną kaszę z patelni, curry z kalafiora, miechunkę gotowaną w herbacie Zobacz więcej
zjedz_mnie
zjedz_mnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zjedz_mnie
Zamszaki... :D

Zamszaki... :D 89

0
Zamszaki... :D 100 g świeżych owoców to jedynie 47 kcal, natomiast suszonych 284 kcal. Te dane kaloryczne dotyczą moreli. Widać, że świeże są dużo mniej kaloryczne, a że i w sklepach dostępne to Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Z morelami

Z morelami 1369

0
morele jadłam właśnie na Bałkanach. Chciałam już piec morelowy strudel (wszak strudel można chyba upiec ze wszystkim?), lenistwo jednak zwyciężyło (ale upiekę ten strudel Basiu, upiekę!) i zrobiłam Zobacz więcej
i białkami) -ok.600g zmielonego maku (ja użyłam takiego z bakaliami z puszki przezbrak maszynki do mielenia:/) -350g. bakalii (rodzynki, suszone morele, skórka kandyzowana, orzechy, żurawina) -150g. Zobacz więcej
przepisy na ciasto i kilka wersji nadzienia: nadzienie klasyczne z jabłkami (+ suszone morele w miejsce rodzynek!), nadzienie ze śliwek, nadzienie z moreli i nadzienie z wiśni - które powala na Zobacz więcej
prawie już mam popieczone, ciasta robi teściowa :). Będą u mnie śledzie pod pierzynką, będzie łosoś w galarecie, kartofle księżnej, ryba po grecku, pasztet, oczywiście barszcz i uszka, pierogi z Zobacz więcej
nie o historii, a słodkościach. Składa się najczęściej z kruchego, bądź półkruchego ciasta oraz nadzienia - jabłkowego. Istnienie wiele wersji szarlotki, ponieważ w dawnych czasach nie wszędzie Zobacz więcej
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy Kruszonka: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 łyżki cukru Zobacz więcej
przepisy, zpodziałem według rodzaju wykorzystanych owoców. Jeśli nie wiecie co zrobić zkilkoma kilogramami agrestu, wystarczy zajrzeć do spisu treści izabrać się za pieczenie! Oprócz wypieków Zobacz więcej