Tradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami. Skladniki na ciasto : 300 g maki +
Zobacz więcej
Dziś ciasto, do którego nie mogłam się zabrać przez bardzo długi czas. Bo skomplikowane, bo pracochłonne, bo łatwo o błąd. Tak myślałam. Na szczęście to wszystko okazało się być nieprawdą i oto jest!
Zobacz więcej
margot said... aaa strudel co się o nim rozmawia wieczorami u Babci Basi to jest dopiero coś !!!!Basia ten twój strudel z morelami i pieprzem wygląda jak mercedesowy strudel ,a ty mnie tu jeszcze
Zobacz więcej
Strudle to jeden z moich ulubionych rodzajów ciasta. Poznałam je wiele lat temu na Węgrzech, gdzie są bardzo popularne. Potem doświadczyłam ich w Wiedniu, by następnie przenieść je do swojej kuchni i
Zobacz więcej
Strudle to jeden z moich ulubionych rodzajów ciasta. Poznałam je wiele lat temu na Węgrzech, gdzie są bardzo popularne. Potem doświadczyłam ich w Wiedniu, by następnie przenieść je do swojej kuchni i
Zobacz więcej
Jesienna aura sprzyja pięknym zdjęciom. Barwy pieczonych ciast idealnie współgrają z kolorowymi liśćmi i jesiennym, nieco przygaszonym słońcem. Spokojnie mogę otworzyć sezon ciast "ciężkich i
Zobacz więcej
Kolekcję strudli owocowych uzbierałam całkiem pokaźną: jabłkowy, wiśniowy i śliwkowy są na blogu i wszystkie były udane. Do serowego podeszłam z optymizmem, uznając, że pierwsze koty za płoty już
Zobacz więcej
To ciasto jest wręcz stworzone do kubka ciepłej herbaty lub kakao. Jeśli miałabym je krótko określić, to dla mnie smakuje jak dobre bułeczki cynamonowe, dodatkowo z jabłkami oraz pyszną, chrupiąca
Zobacz więcej
Jesień to najlepszy czas na nalewki z owoców sezonowych. Nalewka śliwkowa to moja jesienna królowa! Robię ją od dawna i wychodzi zawsze mocno aromatyczna o pięknej barwie i smaku. Wadą jej jest to, że
Zobacz więcej
MagicCookingTime - Blog o gotowaniu: Powidła śliwkowe Strony Strona główna Spis przepisów O nas Kontakt poniedziałek, 14 października 2013 Powidła śliwkowe Składniki: 3 kg śliwek węgierek 2 cukry
Zobacz więcej
Od wczoraj możemy się oficjalnie cieszyć z nadejścia jesieni. To jedna z moich ulubionych pór roku – można już wyciągnąć ciepły płaszcz, chustki, szaliki (kocham!), ciężkie buty. Słońce nawet gdy
Zobacz więcej
Jeszcze jedna propozycja śliwkowa w tym sezonie, moim zdaniem najlepsza! Słodkie śliwki z nutą cynamonu otulone delikatnym ciastem filo. Na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych jest zdecydowanie
Zobacz więcej
Strudel, to środkowoeuropejski wyrób cukierniczy, popularny szczególnie w Austrii, gdzie najprawdopodobniej został wynaleziony. Strudel robi się z mąki, jajek, odrobiny tłuszczu i dodatków,
Zobacz więcej
Ciągle wspominam, że ubóstwiam drożdżowe ciasta i wiecznie jest mi ich mało, więc jest i kolejne;) Tym razem padło na strudel. Wbrew pozorom, to bardzo proste ciasto, w miarę szybko się go robi, a
Zobacz więcej
W tym roku nie zrobiłam tradycyjnej drożdżowej strucli makowej,którą zreszta bardzo lubię.Za to zrobiłam strudel makowyz przepisu Marji Disslowej z 1930roku.Strudel ten zrobiony jest na bazie
Zobacz więcej
Strudel z jabłkami to specjał kuchni wiedeńskiej, a na stoły cieszyńskie trafił po 1526r., kiedy to austriaccy Habsburgowie zostali władcami Księstwa Cieszyńskiego, a samo miast nabrało wiedeńskiego
Zobacz więcej
Gdy zaproponowałam Gospodarnej Narzeczonej i Monice ze Stoliczku, nakryj się! oraz Kuchni naszej polskiej wspólne tworzenie strudla z dodatkiem węgierek, pewien podejrzliwy Szkutnik dopytywał się, czy
Zobacz więcej
Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 kg śliwek 1 opakowanie cynamony 1 cukier waniliowy 1 jajko Śliwki dokładnie myjemy, i wyjmujemy z nich pestki. Kroimy na 4. Oprószamy je
Zobacz więcej