strudel z jabłkami

STRUDEL Z JABŁKAMI Płaczliwa jesień się zaczęła. A w moim życiu kolejny etap. Nie było mnie na blogu bardzo długo, ale powód miałam Maleńki. Wrześniowy. Moja Córcia przyszła na świat w czasie Zobacz więcej
Strudle to jeden z moich ulubionych rodzajów ciasta. Poznałam je wiele lat temu na Węgrzech, gdzie są bardzo popularne. Potem doświadczyłam ich w Wiedniu, by następnie przenieść je do swojej kuchni i Zobacz więcej
Strudle to jeden z moich ulubionych rodzajów ciasta. Poznałam je wiele lat temu na Węgrzech, gdzie są bardzo popularne. Potem doświadczyłam ich w Wiedniu, by następnie przenieść je do swojej kuchni i Zobacz więcej
aurze. :) Składniki: ciasto francuskie, 1 lub dwa płaty o wymiarach mniej więcej10 x 35 cm 2 - 4 jabłka, obrane i pokrojone w cieńkie plasterki 2 łyżki cukru pół łyżeczki kardamonu (najlepiej Zobacz więcej
Pasjo-Natka
Pasjo-Natka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasjo-Natka
Strudel z jabłkami

Strudel z jabłkami 54

0
To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Jest niedrogie i proste w wykonaniu. A jabłka, dlaczego warto je jeść? Ponieważ obniżają poziom "złego" cholesterolu, pektyny zawarte głównie w skórce jabłka Zobacz więcej
Jest to szybsza i łatwiejsza wersja tradycyjnego strudla, a także ładniejsza ;-). W moim domu robi oszałamiającą karierę ! Słodkie nadzienie w połączeniu z maślanym ciastem francuskim....... idealne Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Strudel z jabłkami

Strudel z jabłkami 44

0
Składniki: *na ciasto - 1 jajko - 270g mąki pszennej - 1 łyżka octu winnego - 50g cukru pudru - 115g masła - 1 łyżka oliwy - szczypta soli - 20ml ciepłej wody *nadzienie - 50g cukru - 1 płaska Zobacz więcej
- 1,5-2 kg jabłek - 250 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) - 100 g bułki tartej - 125g roztopionego masła - 3-4 łyżki cukru - łyżeczka cynamonu - szczypta mielonych goździków - 50 g rodzynek - 2 Zobacz więcej
To ciasto jest wręcz stworzone do kubka ciepłej herbaty lub kakao. Jeśli miałabym je krótko określić, to dla mnie smakuje jak dobre bułeczki cynamonowe, dodatkowo z jabłkami oraz pyszną, chrupiąca Zobacz więcej
przepisu który bym chciała spróbować i znalazłam na stronie: http://www.gutekueche.at/rezepte/4361/apfelstrudel.html Strudel z jabłkami 125 g miękkiego masła, 625 g mąki, ok 1 szklanki ciepłej wody, Zobacz więcej
Klasyczny apfelstrudel jest z bardzo cienkiego ciasta. Z tak cienkiego, że powinna prześwitywać przez niego położona pod nim gazeta. Zrobiłam jednak strudel z jabłkami po tyrolsku, z kruchego ciasta z Zobacz więcej
Składniki: (na podłużną blachę o wymiarach ok. 12 na 36 cm) Ciasto: 0,5 kg mąki 200 ml wody szczypta soli 70 ml oleju słonecznikowego 3-4 krople ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju/oliwy z oliwek do Zobacz więcej
Apfelstrudel to tradycyjny Wiedeński strudel, popularny zwłaszcza w Austrii, a bardzo uwielbiany przez Niemców. Najlepiej smakuje podany na ciepło z kleksem śmietany lub gałką lodów. Składniki: Zobacz więcej
szarlotki lub jabłecznika warto pokusić się o przygotowanie czegoś innego, co wprowadzi trochę "świeżości" do naszych utartych przyzwyczajeń :) Składniki na ciasto: 350g mąki pszennej 1 jajko 50ml Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Strudel z jabłkami

Strudel z jabłkami 113

2
Strudel z jabłkami – czyli apfelstrudel – to sztandarowy austriacki deser. Ponoć najstarszy przepis na to ciasto pochodzi aż z 1696 roku. Plastry cienkiego jak papier ciasta zwijanego z jabłkami Zobacz więcej
Kto chociaż raz był w Austrii zapewne miał okazję spróbować tamtejszych ciast, które są wizytówką austriackiego cukiernictwa, jak Sachertorte czy Apfelstrudel. Jestem wielką fanką cudownego strudla z Zobacz więcej
tego wałkowania bałam się najbardziej... że jak?Jeden wielki kawałek rozwałkować tak cienko, że można przezeń czytać gazetę? A jednak! To wcale nie było takie trudne. Ale nie obyło się bez pomyłek. Zobacz więcej
Z podanego przepisu otrzymamy dwa pyszne strudle z jabłkami. Strudel z jabłkami to bardzo popularne ciasto szczególnie w Austrii i Niemczech. Idealne ciasto na jesienno- zimową porę. Smakuje najlepiej Zobacz więcej