Kulinarny aforyzm: Natura ludzka każe głodnym walczyć o pożywienie, zmęczonym dążyć do odpoczynku, znużonym pracą szukać wytchnienia, a poniżonym zabiegać o zaszczyty. Shang Yang Uwielbiam taką
Zobacz więcej
Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie
Zobacz więcej
Przepis na smaczną i lekką gotowaną kapustę czerwoną. Poszatkowaną kapustę gotujemy w wodzie, odcedzamy, dodajemy do niej miód, ocet balsamiczny, ocet ryżowy, sok z limonki, brązowy cukier i odrobinę
Zobacz więcej
Ależ fiolet proszę Pani Kolor cudny Talerz się ucieszy Składniki: • 1 kapusta czerwona • 3 cebule całkiem duże • 3 ząbki czosnku • 4 jabłka • 4+6 łyżek oleju • 2 szklanki wody • 3 łyżki soku z
Zobacz więcej
Ciasteczka owsiane fit | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania....Zapraszam serdecznie :) Początek Ciasta i torty Dania główne Makarony Miary i porady
Zobacz więcej
Kapusta jest w wersji dość pikantnej, z wyczuwalną słodyczą miodu, co wg mnie doskonale do niej pasuje. Tak przyrządzona świetnie będzie smakowała z grillowanym mięsem. Składniki: mała główka białej
Zobacz więcej
WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3 Składniki: 30 dag kapusty kiszonej, 6 średnich pieczarek, 15 dag boczku, 1/2 marchewki, 3
Zobacz więcej
Czy już pracowicie rozpoczęliście Nowy Rok? Podjęte nowe wyzwania? U mnie jeszcze tak nie do końca, bo nadal jestem na urlopie i obijam się w domu;-) Chcę Wam zaproponować kolejne danie czyszczące
Zobacz więcej
Od dzisiaj do świąt będę prezentować Wam już tylko świąteczne dania. Lubicie przygotowania do Bożego Narodzenia czy uciekacie z krzykiem na samą myśl? Od kilku lat wyluzowałam – nie pucuję wszystkiego
Zobacz więcej
W kuchni wegierskiej jest wbrew pozorom sporo dań z makaronem. Znany jest jak w wielu krajach Europy środkowej strudel, czyli cienkie jak papier ciasto makaronowe posmarowane masłem i zapiekane z
Zobacz więcej
Sycące danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią austriacką i szwajcarską. Strucla z kiszoną kapustą, wędzonym boczkiem i pietruszką. Warto wypróbować. Składniki na strucle o długości 36-38 cm:
Zobacz więcej
Wydawałoby się, że połączenie wieprzowiny, kapusty i klucha, to jedynie czeska specjalność, o czym może świadczyć słynne na cały świat danie vepřo knedlo zelo, tymczasem my na Śląsku możemy pochwalić
Zobacz więcej
Składniki: - średnia główka czerwonej kapusty - 100 ml octu balsamicznego - 200 g rodzynek sułtańskich - 170 g majonezu - 100 g miodu naturalnego, płynnego - sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Zobacz więcej
ŚWIĘTA Z JOLĄ – TO PROSTE!– Kochani piszecie do mnie, że już powoli zaczynacie przygotowywać się do nadchodzących świąt. Święta to czas radości i wspólnych spotkań przy stole. W tym wpisie znajdziecie
Zobacz więcej
Halo halo :) W porze obiadowej przybywam z propozycją rewelacyjnej surówki z czerwonej kapusty. Do przygotowania w mig :) Surówka z czerwonej kapusty z musztardą i miodem Składniki 1 mała czerwona
Zobacz więcej
VN:F [1.9.22_1171] Pada śnieg, pada śnieg, Dzwonią dzwonki sań… Czy u was też tak biało było w miniony weekend jak u mnie? Niesamowicie biało i tak spokojnie. Uwielbiam, kiedy śnieg pada. Niestety po
Zobacz więcej
Tweet Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemny dodatek do dania głównego. Czerwona kapusta duszona z miodem i sokiem pomarańczowym, idealny dodatek w szczególności do mięs. Pomysł i przepis
Zobacz więcej
Strudel ten ma wiele zalet,jest zdrowy,nie zawiera cukru,zamiast mleka ( tylko do zaczynu ) dodalam sok wycisniety ze swiezych pomaranczy sycylijskich,ktore charakteryzuja sie czerwonym miazszem i
Zobacz więcej
323. Wigilijny bigos Blox.pl Zaloguj Załóż bloga Apetyt dziś mam Można gotować z pasją a nawet z fantazją ... na pewno należy gotować zdrowo. Gotowanie to sztuka! Sztuka zapachu, widoku i smaku ! Blog
Zobacz więcej
Kapusta jest chyba najbardziej polską jarzyną, jaka się u nas pojawiła. Krystyna Bockenhaim w książce "Przy polskim stole"pisze, iż można przyjąć, że w IX w. Rzepicha (żona Piasta, protoplasty
Zobacz więcej