suche składniki: płatki, mąka, proszek, sody, sól oraz cukier.

Ukryty sód czyli wszystko o sodzie ukrytym w produktach spożywczych o mnie kontakt i współpraca Toggle navigation Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu Home Zdrowie Uroda Fit Zobacz więcej
Lis tych słów uważnie słuchał, Po czym rzekł zdejmując z ucha Swój kapelusz zawadiacki: - Umiem piec ze śniegu placki. Mam do tego obok, w lasku, Piec własnego wynalazku. Kto dostarczy kupę śniegu I Zobacz więcej
Chleb na sodzie dorobił się miana najprostszego chleba świata – nie wymaga wyrabiania, wyrastania czy nawet szczególnie wprawnej ręki. Tradycyjnie, przygotowany jest na maślance, niemniej równie Zobacz więcej
W moim ukochanym „Misiu” pojawia się legendarny fragment: „Parówkowym skrytożercom mówimy nie!”. Ja parówkowym skrytożercom mówię zdecydowane „tak”. Sam za parówkowego skrytożercę się uważam. Ba, Zobacz więcej
Na targu można już dostać całe kiście czerwonych porzeczek. Mieliśmy tyle szczęścia, że kupiliśmy takie mega dojrzałe, słodkie, z ekologicznych upraw, (wolicie czerwone czy czarne?). Unas zdecydowanie Zobacz więcej
Picie sody oczyszczonej jest szkodliwe czyli po co nam kwas solny? o mnie kontakt i współpraca Toggle navigation Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu Home Zdrowie Uroda Fit Zobacz więcej
Pomyślałam sobie, że dawno na blogu nie było przepisu, a więc mam dla Was kolejny pomysł na chlebek bananowy w wegańskiej wersji :) Ostatnio sam mój tata kupił do domu ogromną ilość dojrzałych bananów Zobacz więcej
Błyskawiczne piekarzenie w Błyskawiczny Piątek! :) Chleb na sodzie piekłam nie po raz pierwszy. Zetknęłam się już z nim w ramach wspólnego piekarzenia w akcji Wypiekanie na śniadanie, kiedy to mogłam Zobacz więcej
Często pytacie o jakiś słodki deser bez wymyślnych bezglutenowych mąk. To już kolejny przepis po tych ciastkach gdzie potrzeba tylko kilku podstawowych składników do jego przygotowania. Lubię prostotę Zobacz więcej
Podpłomyki topłaskie placki wypiekane narozgrzanej blasze lub kamieniach; Wdzisiejszych czasach są surogatem chleba inie mają wsobie kompletnie nic wykwintnego. Amoże jednak mają? Podstawowymi Zobacz więcej
Lubię eksperymentować z brownie. Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na babeczki brownie. Czasami robię je z cukrem, innym razem z melasą. Piekłam też bez dodatku cukru i z miodem. Niby takie Zobacz więcej
Przepis na te pyszne placuszki znalazłam na blogu Karoliny. Są wyrośnięte, mięciutkie i niezwykle puszyste. Naprawdę pyszne! Usmażyłam te placki z połowy składników, dałam tylko więcej maślanki, niż Zobacz więcej
Szybkie gotowanie: Błyskawiczny ziołowy chleb na sodzie i proszku Szybkie gotowanie czyli jak nie tracić czasu w kuchni :) Strony Strona główna Przepisy Recenzje książek Współpraca Konkursy Moje akcje Zobacz więcej
Irlandzki chleb sodowy to moje ostatnie odkrycie. Do jego przygotowania wraz z upieczeniem potrzeba zaledwie 40 minut. Co ciekawe, nie piecze się go ani na drożdżach, ani na zakwasie. Chleb wyrasta Zobacz więcej
Zastanawiające jest jak bardzo potrafią zmienić się smaki. Kiedyś potrafiłam jednorazowo wrąbać bez oporu tabliczkę czekolady, dziś już nie jestem w stanie powtarzać tego wyczynu. Jako nastolatka Zobacz więcej
Kiedy proszek do pieczenia, kiedy soda, a kiedy jedno i drugie? Wiele razy pieczemy różne ciasta i nie zastanawiamy się dlaczego receptura wygląda właśnie tak. Wiele razy zmieniamy receptury i ciasto Zobacz więcej
TanceKuchenne
TanceKuchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tańce Kuchenne
Soda a proszek do pieczenia

Soda a proszek do pieczenia 1091

Kilka dni temu, gdy wymyślałam przepis na babeczki pomarańczowe, zastanawiałam się, czym różni się soda oczyszczona od proszku do pieczenia i w jakiej ilości należy ich używać, aby uzyskać odpowiedni Zobacz więcej
Dlaczego w niektórych przepisach na ciasta sugeruje nam się użycie proszku do pieczenia, w innych sody oczyszczonej, a jeszcze w innych obu tych środków? Jakie mają one znaczenie dla wypieków, kiedy Zobacz więcej
Takich uniwersalnych owoców, jak banany nie ma chyba zbyt wiele. Można je kupić przez cały rok, nie psują się szybko i do tego wychodzą z nich fajne ciasta ;) Ja uwielbiam dodawać banany do swoich Zobacz więcej
malinyWkuchni
malinyWkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
malinywkuchni
Racuchy na sodzie

Racuchy na sodzie 6024

Nigdy nie robiłam racuchów na sodzie. W zasadzie nie wiem czy takie mogą nawet się nazywać racuchami. Ale wynikło to z potrzeby. Jak wiemy - potrzeba matką wynalazku! Bez wątpienia jest to wynalazek. Zobacz więcej