Nie macie takiego wrażenia, że suflet zapisany jest w naszej kulturze jako coś co musi nie wyjść? Mi kojarzył się z dziesiątkami kreskówek, w których w czasie pomiędzy wyjęciem z piekarnika, a
Zobacz więcej
Suflet cytrynowy 3 Flares Facebook 2 Pin It Share 1 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 3 Flares Składniki: 150ml mleka 100ml śmietany kremówki (użyłam takiej 30%) miękkie masło (do
Zobacz więcej
Od niedawna jestem posiadaczką kokilek, na pierwszy raz postanowiłam zrobić suflet bananowy. Następnym razem pewnie będzie czekoladowy:) Wykorzystałam przepis z Poezji Smaku. Polecam! Składniki: 2
Zobacz więcej
Sufletami z tego przepisu uraczył mnie ostatnio Olik - są przepyszne i wydaje mi się, że całkiem proste - idealne na letni deser z owocami! Suflet czekoladowy 5 kokilek Składniki: 125 g czekolady
Zobacz więcej
Ricottowy suflet naleśnikowy z truskawkami* *w środku i potem jeszcze Zastanawiam się tak nad jego nazwą, bo czy jest on sufletem, czy może zapiekanyminaleśnikami? Trochę inaczej zrobiony niż te
Zobacz więcej
Tęsknię dziś z Włochami, za słońcem, i za świeżymi ziołami na parapecie. Problem z ziołami polega na tym, że zanim doniosę je ze sklepu do domu przemarzają i jeśli nie zużyję ich od razu więdną. Pusty
Zobacz więcej
Suflet Czekoladowy ! Zauważyliście, że wokół sufletów krąży taka plotka, że bardzo trudno się je przygotowuje? Ja osobiście nigdy się za niego nie zabierałam, bo myślałam, że mi się nie uda. Ostatnio
Zobacz więcej
Suflet czekoladowy 50 Flares Facebook 38 Pin It Share 11 Google+ 1 Filament.io Made with Flare More Info'> 50 Flares Składniki: 200g czekolady gorzkiej (+ około 50g dostarcia) 200ml mleka 20g mąki
Zobacz więcej
Wreszcie pojawiły się maliny (Dla jasności nie uznaję tych: 8 zł za 125 g :)) Maliny to owoce, na które wyczekuję calutki rok ! Są pyszne, można je jeść garściami i ponadto zawierają całą masę
Zobacz więcej
W ostatni piątek kulinarny i nie tylko kulinarny świat świętował Dzień Czekolady. Nie zarejestrowałabym pewnie nawet tego faktu (żyłam w przekonaniu, że Dzień Czekolady obchodzony jest jesienią!),
Zobacz więcej
Kończąc w ostatnią niedzielę mój bananowy suflet, pomyślałam sobie, że mija właśnie rok, jak bez obaw eksperymentuję z coraz to wymyślniejszymi składnikami i wyciągam z piekarnika piękne i wyrośnięte
Zobacz więcej
Suflet to jeden z największych przysmaków francuskiej kuchni, jaki stworzony został w osiemnastym wieku. Jego polskie określenie pochodzi od nazewnictwa souffle. Jest to w dosłownym tłumaczeniu słowo
Zobacz więcej
Suflet czekoladowy Do odważnych świat należy. Zawsze chciałam zrobić suflet. Delikatny, pyszny deser, dosłownie rozpływający się w ustach. Ale niestety trzeba z nim uważać, bo może opaść, wcale nie
Zobacz więcej
Mimo pogody postanowiłam włączyć piekarnik i po raz pierwszy upiec suflety:) Zawsze bałam się tego deseru, kojarzył mi się z trudnym ciastem, które nie zawsze wychodzi.. A udaje się tylko najlepszym.
Zobacz więcej
Zrobić idalny suflet nie jest łatwo. Powinien być delikatny, lekki, wilgotny i o konsystencji pianki. Łyżeczka wsadzona pionowo do sufletu wyciągniętego z piekarnika powinna powoli opadać. Właśnie
Zobacz więcej
Suflet zwykle zaliczany jest do dań, które wymagają jakichś wyższych umiejętności kulinarnych. Wcale tak nie uważam. Wystarczy tylko nieco delikatności przy mieszaniu składników z ubitym na pianę
Zobacz więcej
Przygotowywaliście kiedyś suflet? Ja nigdy , jakoś nie miałam odwagi , bo podobno trudny, często się nie udaje i do tego chętnie opada. Dla tych wszystkich , którzy podobnie jak ja nie przymierzali
Zobacz więcej
Niezwykle delikatny, bananowy suflet z kawałkami gorzkiej czekolady. Przygotowuje się go błyskawicznie, goście nawet nie zauważą naszej nieobecności, gdy pójdziemy go zrobić. A wygląda imponująco.
Zobacz więcej
Pewnego pięknego dnia, po emisji znanego programu kulinarnego, postanowiłam zmierzyć się z sufletem. Postawiłam na przepis Gordona Ramsay’a z książki "Kuchnie Świata”. I wiecie co – nie taki diabeł
Zobacz więcej
Każdy kucharz ma swoje wyzwania i dla każdego jest to coś innego. Dla mnie od zawsze jest to beza i suflet. Za bezę jeszcze ani myślę się zabierać, zwłaszcza, że w mojej ulubionej krakowskiej cukierni
Zobacz więcej