supra

ZOBACZ TAKŻE:

– Wiesz, że otworzyli nową restaurację w Gliwicach? I to gruzińską, ale nie zgadniesz gdzie! – Pewnie znowu przy Rynku. – W Bojkowie! – Chyba żartujesz?! Nie, moi drodzy to nie jest żart. W Bojkowie Zobacz więcej
. Dlatego też tym razem dość szybko i pobieżnie przelecieliśmy przez wszystkie stoiska. Na dłużej zatrzymaliśmy się tylko przy stoisku z winami gruzińskimi - Supra. Wina gruzińskie uwielbiamy i Zobacz więcej
, które minęły zdecydowanie zbyt szybko, Mariusz Kapczyński snuł opowieść o gruzińskich winoroślach i regionach winiarskich. Dowiedzieliśmy się jak powstają kwewri i jak przebiega proces dojrzewania w Zobacz więcej
, które ponoć było ulubionym winem Stalina. Nie jestem tylko pewna, czy to jego zaleta, czy wada. ;) Skusiłam się też na spróbowanie tajemniczego, zielonego napoju na stoisku Storeko. Okazało się, że Zobacz więcej
zdjęcie pochodzi z Oblicza Gruzji Kuchnia gruzińska pełnymi garściami czerpie z naturalnych upraw rosnących u stóp Kaukazu. Żywiołowość Gruzinów i ich gościnność widać nie tylko w kolorowych i Zobacz więcej
patelnia jest dobrej jakości, to żaden problem. Jeśli jest taka wysłużona jak moja, to już trzeba sobie pomóc, najlepiej silikonową łopatką. Omlet ma się ładnie zsuwać z patelni. Skropić oliwą jeśli Zobacz więcej
* Email * Witryna internetowa Informuj mnie o odpowiedziach poprzez e-mail. Możesz również subskrybować wpis bez zostawiania komentarza. Wyślij komentarz Zobacz również Cukier precz – Czyli vlog o Zobacz więcej
) Krok 2 Wybierasz ulubione dodatki z ponad 70 dostępnych (owoce, orzechy i tzw. supr dodatki – czekolada, krówki, nasiona chia, cynamon, herbatniki itd). Wybór jest ogromny! Krok 3 Składasz Zobacz więcej
ok. 1 cm. Smażymy z obu stron na złotawy kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Nakładamy pastę orzechową i składamy na pół, posypujemy z wierzchu pestkami granatu. Szaszłyki, sos tkemali i Zobacz więcej
oczekiwania, wyobrażenia. Filtrujemy miejsca przez przewodniki. Nielicznym udaje się więcej. Pobyć przez chwilę Gruzinem. Zjeść suprę, upić się czaczą, leczyć kaca wodą Borjomi. Spotkać piękność, Zobacz więcej
, bo przecież Meller od lat pisze i warsztat ma świetny, a mimo to książka mnie rozczarowała. I nie jest to wina gruzińskiej mentalności, gościnności, czy skłonności do świętowania, przeradzającej się Zobacz więcej
, ale zawinięty bakłażan - boski! Kurczak w mleku - największa strata kulinarna alergików. Odniosłam wrażenie, że w Gruzji nie jada się prawie wcale słodyczy. Może dlatego, że tutejsza Zobacz więcej
, najczęściej winogronowym. Podobny deser mają Turcy, ale ten gruziński smakował mi zdecydowanie bardziej, bo owocowa otoczka jest bardziej miękka. Stoisko z czurczchełą Jeśli o napoje chodzi, to w Zobacz więcej
znaczy po gruzińsku ‘winny pęd’, citeli – ‘czerwony’). W Gruzji panuje zwyczaj picia wina z rogów. Nie da się go postawić, trzeba więc wypić całą jego zawartość "na raz", a muszę zaznaczyć, że może Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska 458

1
z najlepszych na świecie. Chciałabym pokazać Wam elementy i dania z tradycyjnej gruzińskiej supry. Supra to kolacja, na której nie dostaniemy wydzielonej porcji na talerzu. Dania będą powoli Zobacz więcej
kolendry, która w Gruzji jest chyba najpopularniejszym dodatkiem do potraw. Kraj winem płynący Mówiąc o gruzińskiej kuchni nie można pominąć lokalnych trunków. Słynna w świecie jest oczywiście Zobacz więcej
się na historiach o poznanych w Gruzji ludziach i miejscach, które odwiedził. Rozbudzał w nas ciekawość i chęć odwiedzenia tego kraju. Wiedza teoretyczną, która chciał nam przekazać o gatunkach Zobacz więcej
Adżaria, tym więcej na drzewach kaki, pomarańczy, mandarynek i innych egzotycznych owoców. Krajobraz się nie zmienia – dalej są góry, rzeczki, podobne domki – tylko palm w ogródkach jakoś więcej. Gdy Zobacz więcej
to właśnie porównanie nigdy nie przychodzą tam na myśl. Wrażenie kłóci się z faktami, ponieważ wszechobecność gór zmienia prawa optyki. Gruzja wydaje się ogromna, bezgraniczna jak ocean. Góry Zobacz więcej
czy w wieku 30 lat Twoj edziecko będzie się borykało zcukrzycą typu II, w wieku 40 lat albo i wcześniej zacznie brać leki na nadciśnienie i zbicie cholesterolu, walczyć zchorobą wieńcową, nowotworową Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: