supra

ZOBACZ TAKŻE:

– Wiesz, że otworzyli nową restaurację w Gliwicach? I to gruzińską, ale nie zgadniesz gdzie! – Pewnie znowu przy Rynku. – W Bojkowie! – Chyba żartujesz?! Nie, moi drodzy to nie jest żart. W Bojkowie Zobacz więcej
. Dlatego też tym razem dość szybko i pobieżnie przelecieliśmy przez wszystkie stoiska. Na dłużej zatrzymaliśmy się tylko przy stoisku z winami gruzińskimi - Supra. Wina gruzińskie uwielbiamy i Zobacz więcej
, które minęły zdecydowanie zbyt szybko, Mariusz Kapczyński snuł opowieść o gruzińskich winoroślach i regionach winiarskich. Dowiedzieliśmy się jak powstają kwewri i jak przebiega proces dojrzewania w Zobacz więcej
apetycznie, bo mamałyga...) z masłem truflowym i grzybami. Na zdjęciu poniżej pan Cesare z wielkim garem polenty. Degustowałam też kilka win, ale najbardziej przypadło mi do gustu lekko owocowe Zobacz więcej
patelnia jest dobrej jakości, to żaden problem. Jeśli jest taka wysłużona jak moja, to już trzeba sobie pomóc, najlepiej silikonową łopatką. Omlet ma się ładnie zsuwać z patelni. Skropić oliwą jeśli Zobacz więcej
* Email * Witryna internetowa Informuj mnie o odpowiedziach poprzez e-mail. Możesz również subskrybować wpis bez zostawiania komentarza. Wyślij komentarz Zobacz również Cukier precz – Czyli vlog o Zobacz więcej
ok. 1 cm. Smażymy z obu stron na złotawy kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Nakładamy pastę orzechową i składamy na pół, posypujemy z wierzchu pestkami granatu. Szaszłyki, sos tkemali i Zobacz więcej
oczekiwania, wyobrażenia. Filtrujemy miejsca przez przewodniki. Nielicznym udaje się więcej. Pobyć przez chwilę Gruzinem. Zjeść suprę, upić się czaczą, leczyć kaca wodą Borjomi. Spotkać piękność, Zobacz więcej
, bo przecież Meller od lat pisze i warsztat ma świetny, a mimo to książka mnie rozczarowała. I nie jest to wina gruzińskiej mentalności, gościnności, czy skłonności do świętowania, przeradzającej się Zobacz więcej
z serem, czy kurczaka w mleku (oszbosz, jakiż on pyszny!) musicie sobie darować, ale jest wiele innych, równie, a może nawet bardziej smakowitych, które możecie jeść. Na przykład szaszłyki, pieczone Zobacz więcej
żołądkach, gdzie za odpowiednik 50 zł można urządzić prawdziwą suprę, którą najedzą się 4 osoby, a 2 nie będą w stanie ruszyć się od stołu ;) Bakłażany Z deserów popularne są owoce (to naprawdę fajne Zobacz więcej
znaczy po gruzińsku ‘winny pęd’, citeli – ‘czerwony’). W Gruzji panuje zwyczaj picia wina z rogów. Nie da się go postawić, trzeba więc wypić całą jego zawartość "na raz", a muszę zaznaczyć, że może Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska 449

1
Gruziński chleb powszedni, czyli puri, różni się od naszego. Jest przede wszystkim płaski i robiony tak, jak podstawowe ciasto drożdżowe (zupełnie takie jak na pizzę). Zobaczcie sami! A co do chleba? Zobacz więcej
kolendry, która w Gruzji jest chyba najpopularniejszym dodatkiem do potraw. Kraj winem płynący Mówiąc o gruzińskiej kuchni nie można pominąć lokalnych trunków. Słynna w świecie jest oczywiście Zobacz więcej
się na historiach o poznanych w Gruzji ludziach i miejscach, które odwiedził. Rozbudzał w nas ciekawość i chęć odwiedzenia tego kraju. Wiedza teoretyczną, która chciał nam przekazać o gatunkach Zobacz więcej
dalej, jednak nie jest to wieża zwykła, tylko pomysłowa atrakcja. Codziennie bowiem przez 15 minut, leje się tu bez ograniczeń czacza – gruziński bimber. Wystarczy przyjść o określonej godzinie i Zobacz więcej
to właśnie porównanie nigdy nie przychodzą tam na myśl. Wrażenie kłóci się z faktami, ponieważ wszechobecność gór zmienia prawa optyki. Gruzja wydaje się ogromna, bezgraniczna jak ocean. Góry Zobacz więcej
chrupkości). Placki ziemniaczane? Dodaj odsączoną cukinię i marchewkę. Pasztet? Zrób w domu zchudego mięsa (np króliczego), dodaj dużą ilość warzyw i trzykrotnie zmiksuj żeby był gładki. Masło do Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: