surami podanie

cocolibre
cocolibre Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Widelce
Roquefort

Roquefort 204

0
{{headerMessage}}
Francuski ser z niepasteryzowanego mleka owczego. Oryginalnie dojrzewa w jaskiniach w wiosce Roquefort-sur-Soulzon i cały ten proces trwa trzy miesiące. Efektem tego jest średnio miękki, kruchy, biały Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W smaku genialna… oryginalna bo topinambur choć należy do tzw: dawnych i starych warzyw w latach powojennych stracił na popularności. Dziś wraca do łask i zasłużenie. Zupę podałam wczoraj na kolację Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kotlety cielęce z szałwią i z kurkami// Côtelette de veau à la sauge et aux girolles Pomysł na niezwykle prosty i szybki obiad. Przygotowanie około 30 minut Tyle kotletów cielęcych ile osób, z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w 175C przez 20 minut. Pozostawcie do ostygnięcia a następnie wyjmijcie z formy. Jeżeli wolicie, możecie również upiec je w indywidualnych foremkach bądź miseczkach. Przed podaniem posypcie wierzch Zobacz więcej
{{headerMessage}}
az do tego momentu, posolic dopiero w momencie podania, najlepiej kwiatem soli. Podawac z grzybami i z sosem oraz frytkami. Pasujace wino: Volnay, czerwone wytrawne z Burgundii. Rozkoszowac sie! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czyli zdestrukturyzowana tarta... Bardzo spodobal mi sie ten sposob podania tego jakze klasycznego deseru francuskiej kuchni. O smaku pisac nie bede bo jak wiadomo cytrynowa tarta ma niebianski smak! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, zielony do skorki pomaranczowej i bialo-rozowy do suszonych fig. Za kazdym razem zmienilam tez likier. na okolo 30-36 lizakow potrzeba: 400 g marceapnu w roznych kolorach okolo 1/2 szklanki Zobacz więcej
kasiula
kasiula Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sielanka
Czekoladowa piramidka

Czekoladowa piramidka 52

0
{{headerMessage}}
razem. Wlac 1/3 ciasta do foremek typu muffins, wlozyc po 2 kostki czekolady i zalac reszta ciasta. Piec 10 minut. Ze srodka ciastka powinna wylewac sie roztopiona czekolada. Ciasto to mozna podgrzac Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Przed podaniem skrapiamy rybe odrobina soku z cytryny. Jesli nie mamy do dyspozycji termometru lub uzywamy kuchenki gazowej, ciezko bedzie nam utrzymac odpowiednia temperature. Wystarczy nagrzac Zobacz więcej
{{headerMessage}}
to codziennych deserów, takich przaśnych… stąd też mój sposób jego podania… pochlapne lekko sokiem foremki, których celowo nie wycieram ani nie pielęgnuję, ma być swojsko i prosto, prosto z pieca! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
% Cabernet-Sauvignon. Chateau Ferrande, Graves, 2010 – podobno klienci nie pamiętają jaki zamek, ale wiedzą, że chcą to z pomarańczową etykietą. Nie dziwię się, to wino było jednym z najelegantszych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wymieszajcie i wstawcie jeśli potrzeba jeszcze na 10 sekund. Powtórzcie zanurzanie drugiej połowy truskawek i czereśni. Wstawcie owoce do lodówki przynajmniej na godzinę. Wyjmijcie na 5 minut przed Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zbyt duzo soku, odsaczamy je wczesniej na drobnym sitku). Dodajemy ziola prowansalskie (rozciaramy je w dloniach aby nabraly wiekszego aromatu), sok z cytryny, pozostala oliwe z oliwek, posiekana Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pour au minimum 3 heures. Préparez le coulis en mixant 300g de fraises avec la demi banane, le jus de citron et 2 cuillières à soupe de sucre glace. Versez-le sur la panna cotta figée et remettez au Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(jedynie by wymieszać żółtka z białkami), doprawcie pieprzem. Przełóżcie szparagi do talerza i wlejcie jaja na tę samą patelnię jeszcze gorącą. Zmniejszcie ogień i nie mieszająć pozostawcie między 5 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
od Pierre Hermé a chcę takie zwykłe, zwykły placek, bo większość przepisów dotyczy placków i to OOOgromnych… Podane ilości składników są na blachy tak wielkie jak piekarnik! Zmniejszam więc zazwyczaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Przed podaniem przez chwile podgrzewamy. Kaczka: 1 piers z kaczki (ok. 300g) szczypta soli morskiej szczypta swiezo zmielonego pieprzu 1. Mieso oczyszczamy z wlokien, odkrajamy wystajaca poza Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Przed podaniem przez chwile podgrzewamy. Kaczka: 1 piers z kaczki (ok. 300g) szczypta soli morskiej szczypta swiezo zmielonego pieprzu 1. Mieso oczyszczamy z wlokien, odkrajamy wystajaca poza Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To danie przygotowuje dosc czesto, zazwyczaj na jakas proszona kolacje. Bylo tez gosciem dwa razy na naszym Bozonarodzeniowym stole. Jest proste ale dosc wyrafinowane w smaku. Kilka godzin przed Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, zatrzymywaniu jego rozwoju i silnym działaniu przewizapalnym ogólnym. Kurkumę, muszę przyznać dodaję teraz do większości moich sosów winegrette z wyżej wymienionych powodów czyli średnio raz Zobacz więcej