surami podanie

cocolibre
cocolibre Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Widelce
Roquefort

Roquefort 193

0
Francuski ser z niepasteryzowanego mleka owczego. Oryginalnie dojrzewa w jaskiniach w wiosce Roquefort-sur-Soulzon i cały ten proces trwa trzy miesiące. Efektem tego jest średnio miękki, kruchy, biały Zobacz więcej
W smaku genialna… oryginalna bo topinambur choć należy do tzw: dawnych i starych warzyw w latach powojennych stracił na popularności. Dziś wraca do łask i zasłużenie. Zupę podałam wczoraj na kolację Zobacz więcej
Kotlety cielęce z szałwią i z kurkami// Côtelette de veau à la sauge et aux girolles Pomysł na niezwykle prosty i szybki obiad. Przygotowanie około 30 minut Tyle kotletów cielęcych ile osób, z Zobacz więcej
w 175C przez 20 minut. Pozostawcie do ostygnięcia a następnie wyjmijcie z formy. Jeżeli wolicie, możecie również upiec je w indywidualnych foremkach bądź miseczkach. Przed podaniem posypcie wierzch Zobacz więcej
az do tego momentu, posolic dopiero w momencie podania, najlepiej kwiatem soli. Podawac z grzybami i z sosem oraz frytkami. Pasujace wino: Volnay, czerwone wytrawne z Burgundii. Rozkoszowac sie! Zobacz więcej
Czyli zdestrukturyzowana tarta... Bardzo spodobal mi sie ten sposob podania tego jakze klasycznego deseru francuskiej kuchni. O smaku pisac nie bede bo jak wiadomo cytrynowa tarta ma niebianski smak! Zobacz więcej
nadziewalam lizaki w plasteline by spokojnie sobie schly i nie dotykaly sie. Przechowujemy w chlodnym miejscu. Mozna tez przechowywac same kulki a nadziewac na patyczki tuz przed podaniem. Sucettes Zobacz więcej
kasiula
kasiula Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sielanka
Czekoladowa piramidka

Czekoladowa piramidka 50

0
razem. Wlac 1/3 ciasta do foremek typu muffins, wlozyc po 2 kostki czekolady i zalac reszta ciasta. Piec 10 minut. Ze srodka ciastka powinna wylewac sie roztopiona czekolada. Ciasto to mozna podgrzac Zobacz więcej
. Przed podaniem skrapiamy rybe odrobina soku z cytryny. Jesli nie mamy do dyspozycji termometru lub uzywamy kuchenki gazowej, ciezko bedzie nam utrzymac odpowiednia temperature. Wystarczy nagrzac Zobacz więcej
to codziennych deserów, takich przaśnych… stąd też mój sposób jego podania… pochlapne lekko sokiem foremki, których celowo nie wycieram ani nie pielęgnuję, ma być swojsko i prosto, prosto z pieca! Zobacz więcej
% Cabernet-Sauvignon. Chateau Ferrande, Graves, 2010 – podobno klienci nie pamiętają jaki zamek, ale wiedzą, że chcą to z pomarańczową etykietą. Nie dziwię się, to wino było jednym z najelegantszych Zobacz więcej
wymieszajcie i wstawcie jeśli potrzeba jeszcze na 10 sekund. Powtórzcie zanurzanie drugiej połowy truskawek i czereśni. Wstawcie owoce do lodówki przynajmniej na godzinę. Wyjmijcie na 5 minut przed Zobacz więcej
zbyt duzo soku, odsaczamy je wczesniej na drobnym sitku). Dodajemy ziola prowansalskie (rozciaramy je w dloniach aby nabraly wiekszego aromatu), sok z cytryny, pozostala oliwe z oliwek, posiekana Zobacz więcej
przynajmniej na 3 godziny. Przygotujcie kulisy miksując 300g truskawek z połową banana, sokiem z cytryny i 2 łyżkami cukru pudru. Przelejcie je na zciętą panna cottę i wstawcie ponownie do lodówki. Zobacz więcej
(jedynie by wymieszać żółtka z białkami), doprawcie pieprzem. Przełóżcie szparagi do talerza i wlejcie jaja na tę samą patelnię jeszcze gorącą. Zmniejszcie ogień i nie mieszająć pozostawcie między 5 Zobacz więcej
od Pierre Hermé a chcę takie zwykłe, zwykły placek, bo większość przepisów dotyczy placków i to OOOgromnych… Podane ilości składników są na blachy tak wielkie jak piekarnik! Zmniejszam więc zazwyczaj Zobacz więcej
. Przed podaniem przez chwile podgrzewamy. Kaczka: 1 piers z kaczki (ok. 300g) szczypta soli morskiej szczypta swiezo zmielonego pieprzu 1. Mieso oczyszczamy z wlokien, odkrajamy wystajaca poza Zobacz więcej
. Przed podaniem przez chwile podgrzewamy. Kaczka: 1 piers z kaczki (ok. 300g) szczypta soli morskiej szczypta swiezo zmielonego pieprzu 1. Mieso oczyszczamy z wlokien, odkrajamy wystajaca poza Zobacz więcej
To danie przygotowuje dosc czesto, zazwyczaj na jakas proszona kolacje. Bylo tez gosciem dwa razy na naszym Bozonarodzeniowym stole. Jest proste ale dosc wyrafinowane w smaku. Kilka godzin przed Zobacz więcej
trzech różnych warzyw, których zazwyczaj się ze sobą nie łączy; przez podanie ciepłego, świeżego ogórka, który mamy zwyczaj spożywać raczej na zimno, oraz dodatek nieco orientalizujących przypraw: Zobacz więcej