Przepis na surówka z czerwonej kapusty

Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 2866

Składniki: główki czerwonej kapusty (500g) 1 marchewka (100g) 1 mała cebula (50g) 1 łyżka jogurtu (25g) 1 łyżka octu winnego/jabłkowego przyprawy (sól, pieprz) Przygotowanie: Kapustę drobno Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 9442

Czerwona kapusta kiedyś praktycznie nie gościła na naszym stole. Mama jakoś nie miała do niej przekonania. Ja to warzywo dopiero odkrywam i muszę szczerze napisać, że szkoda iż tak późno. Od kiedy po Zobacz więcej
Dziś tylko surówka. Ale jakże smakowita i zdrowa. Szczególnie w porze jesienno-zimowej dbam o to, aby do obiadu był dodatek świeżych warzyw. Dziś surówka z czerwonej kapusty. Jest smaczna, zdrowa i Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 1860

Surówka z czerwonej kapusty Idealny dodatek do mięs i sosów - surówka z czerwonej kapusty. Znakomita z dodatkiem jabłka oraz żurawiny. Lekko kwaskowata i słodkawa. Dla 4 osób PT40M Czas przygotowania: Zobacz więcej
Ta surówka z czerwonej kapusty należy do moich ulubionych zimowych surówek. Nie przepadam za kapustą, która jest uprzednio sparzona wrzątkiem. Wolę ją zdecydowanie w wersji całkowicie surowej. Aby nie Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 10339

Typowo zimowa surówka. Mnie urzeka jej kolor. Kapusta tak przygotowana jest lekko zmiękczona, więc będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za surową, twardą kapustą. Składniki: pół główki Zobacz więcej
karonline
karonline Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mama-am
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 8808

Anonimowy17 lutego 2013 02:57 w końcu prawdziwa surówka z kapusty czerwonej a nie sałatka jak podają na większości stron OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
Surówka z czerwonej kapusty - wspaniały dodatek do niedzielnego obiadu i nie tylko Składniki: 1/2 średniej główki kapusty czerwonej 2 średnie cebule ocet, sól, cukier Wykonanie:Czerwoną kapustę Zobacz więcej
Surówka z czerwonej kapusty - klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 1/2 Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 4148

Jedna z prostszych surówek, nie wymagająca dużego nakładu pracy. Doskonale ożywia swoim smakiem obiad. Nam bardzo smakuje do dań rybnych. Jest bardzo podobna do klasycznego colesława, tylko kolor ma Zobacz więcej
Po dłuższej przerwie spowodowanej brakiem czasu wracam do pisania. Tym razem prezentuję prosty przepis na surówkę z kiszonej czerwonej kapusty. Surówka ta jest doskonała jako dodatek do obiadu. Zobacz więcej
Jeśli szukacie dziś pomysłu na obiad, to mam dla Was bardzo smaczny zestaw, surówka z gotowanej czerwonej kapusty oraz brazylijskie kotlety mielone. Na zachętę dodam, że kapusta to bardzo zdrowe Zobacz więcej
Jeśli przygotowujesz obiad to nie zapomnij o przygotowaniu pysznej surówki. Surówka z czerwonej kapusty będzie najlepszym dodatkiem do niedzielnego obiadu. Tak przygotowaną surówkę można podać do Zobacz więcej
kiszona czerwona kapusta ... surówka pełna probiotyków zakupy robimy często oczami... w sobotę na bazarku mój wzrok przykuła czerwona kiszona kapusta.... jej niesamowity kolor pobudził apetyt ... Zobacz więcej
Anula44
Anula44 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia pachnąca bzem
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 10689

Na surówkę z czerwonej kapusty jest pewnie wiele przepisów. Ja pochwalę się Wam moim. Przepis jest prosty i szybki. Taka suróweczka to wspaniały dodatek do klusek śląskich i zawijańców. SKŁADNIKI Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 20218

Czerwona kapusta ma zdecydowanie ostrzejszy smak, niż biała. Nadaje się zarówno do duszenia czy gotowania, jak i do spożycia w stanie surowym, jako składnik surówek. Stanowi uzupełnienie dań mięsnych, Zobacz więcej
Bardzo smaczna - tajemnica tkwi w kapuście należny ja dobrze przyrządzić . Surówka z czerwonej kapusty z majonezem składniki 1/2 szt czerwona kapusta 1 szt cebuli czerwonej 1/2 szt cebuli białej 2 Zobacz więcej
Surówka z czerwonej kapusty Prosta, szybka i chrupiąca surówka. Składniki: kapusta czerwona - ćwiartka główki jogurt naturalny - 4 łyżki oliwa - jedna łyżka szczypta soli morskiej szczypta pieprzu Zobacz więcej
blue_megi
blue_megi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rogalik
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 20733

Młodą kapustę bardzo lubię jeść surową. Najlepiej bez żadnych dodatków. Dziś jednak proponuję Wam jedną z wielu wersji popularnego colesława. Polecam Składniki: pół główki młodej czerwonej kapusty 1 Zobacz więcej
Obłędna surówka z czerwonej kapusty W najbliższej okolicy palników Blog > Komentarze do wpisu « Risotto grzybowe Obłędna surówka z czerwonej kapusty Ta surówka powstała przez przypadek. Po Zobacz więcej

Surówka z czerwonej kapusty to jedna z najprostszych surówek do obiadu, którą (dzięki całorocznej dostępności warzywa) można cieszyć się zarówno zimą jak i latem. Ma nie tylko piękny, intensywny kolor, ale także delikatny, neutralny smak. Surówka z czerwonej kapusty (zwaną też modrą kapustą) jest wyjątkowo zdrowa. Kapusta ta zawiera bowiem antocyjany działające zbawiennie na nasze oczy.

Aby kapusta w surówce była miękka, warto pokroić ją jak najbardziej cienko i przez chwilę pougniatać dłońmi wraz z odrobiną drobnej soli – zachowa wtedy chrupkość, lecz nie będzie zbyt twarda. O smaku surówki decyduje użyty dressing i dodatki. Czerwona kapusta jest tak uniwersalna, że pasują do niej zarówno sosy na bazie majonezu, jak i te na bazie śmietany, oleju, oliwy lub octu. Najczęstszymi dodatkami do surówki z czerwonej kapusty są: jabłko, marchewka, biała lub czerwona cebula, cebula szalotka, żurawina oraz rodzynki. Gotową surówkę często posypuje się pietruszką lub koperkiem. Surówka z czerwonej kapusty ze względu na swą chrupkość, jest nie tylko świetnym dodatkiem do obiadu, ale także doskonale nadaje się jako składnik domowych fast foodów: hamburgerów, wrapów oraz kebabów.

Surówka z czerwonej kapusty jest popularnym i bardzo smacznym dodatkiem do obiadu. Pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i ryb. Można ją jeść także samodzielnie, np. na podwieczorek z kromką świeżego chleba. Po surówkę z czerwonej kapusty warto sięgać jak najczęściej, ponieważ nie tylko wyśmienicie smakuje, ale jest też niezwykle zdrowa. Czerwona kapusta jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Chroni przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia się organizmu i powstawanie zmian nowotworowych w komórkach. Surówkę z czerwonej kapusty powinny też spożywać osoby będące na diecie odchudzającej, ponieważ jest ona niskokaloryczna i bogata w błonnik. Obniża też poziom złego cholesterolu w organizmie.

Surówka z czerwonej kapusty może być przyrządzana na wiele ciekawych sposobów. Zaczynamy od dokładnego umycia i poszatkowania kapusty czerwonej. Następnie ją solimy i odstawiamy na około pół godziny do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki surówki z czerwonej kapusty mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodatkowo surówkę możemy posypać posiekaną natką pietruszki. W nieco bogatszej wersji do surówki z czerwonej kapusty możemy dodać tartą marchewkę. Ważnym składnikiem potrawy jest sos. Możemy przyrządzić go na bazie majonezu, musztardy, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru. Gotową surówkę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby wszystkie składniki się przegryzły.

Kapusta czerwona wyśmienicie smakuje w połączeniu z kapustą białą. Kapusty szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie je odcedzamy i studzimy. Jabłko i cebulę siekamy i dodajemy do kapusty wraz z odcedzoną z zalewy kukurydzą konserwową. Do tej wersji surówki z czerwonej kapusty pasuje też zielony ogórek i czerwona papryka pokrojona w kostkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i polewamy jogurtem naturalnym oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Surówka z czerwonej dobrze komponuje się także z dodatkiem suszonych śliwek lub rodzynek, które nadadzą jej delikatnej słodyczy. Wartym polecenia jest przepis na surówkę z czerwonej kapusty na ciepło. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle i przekładamy do rondelka. Kapustę czerwoną pozbawiamy głąba i szatkujemy. Dodajemy ją do cebuli. Całość zalewamy szklanką wody i sokiem z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy do kapusty pokrojone w kostkę jabłko. Najlepiej użyć jabłka twardego, lekko kwaśnego. Surówkę z czerwonej kapusty doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz delikatnie polewamy olejem rzepakowym. Podajemy na ciepło. Zamiast jabłka do surówki z czerwonej kapusty w wersji na ciepło możemy dodać podsmażony na patelni boczek wędzony lub kiełbaskę pokrojoną w drobną kostkę. Do mięs idealnie nadaje się z kolei surówka z czerwonej kapusty w wersji zasmażanej, która jest jednak znacznie bardziej kaloryczna.