surowy boczek w słoiku

Produkty: 1 kg surowego boczku bez skóry 1 kg wątróbki drobiowej 1 gęś 3 cebule 2 główki czosnku 5 kajzerek 6 jajek 5 liści laurowych 20 ziaren liści 10 ziela angielskiego 4 łyżki soli po ugotowaniu Zobacz więcej
Mój zapas w piwnicach nie kończy się na kompletach , dżemach i marynatach.Zawsze kupuję słoninkę , boczek i podgardle topię je i zamykam do zimy w słoiki. Polecam. 40 dag.podgardla 20 dag.boczku Zobacz więcej
Składniki: 1 kg szynki 30 dag boczku surowego 4 ząbki czosnku Sól Pieprz mielony Majeranek Bazylia Gorczyca Papryka mielona słodka 1 łyżka żelatyny Smalec Wykonanie: Szynkę, boczek, czosnek zmielić Zobacz więcej
Fasolka po bretońsku jest daniem treściwym, rozgrzewającym, sycącym- idealnym podczas zimy. Danie uwielbiane przez całą moją rodzinę. 500 g. fasoli Jaś podwójne pętko kiełbasy podwawelskiej plaster Zobacz więcej
Kuchenne Zabawy
Kuchenne Zabawy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Zabawy
Mielonka

Mielonka 3608

1
Mielonkę robili moi rodzice od zawsze. Czemu i ja mam nie robić. Tym bardziej, że wśród wędlin jakie zalegają w sklepowych lodówkach jest mało tych które przyciągają moją uwagę a już podniebienie me Zobacz więcej
Wiele osób oburzy sie na ten przepis a że to bomba kaloryczna, że niezdrowy, że szkodliwy.A ja uważam,że jedzenie jest dla ludzi, byle rozsądnie z niego korzystać.A ten smalczyk jest pyszny a Zobacz więcej
Pomysł był mój, wykonanie męża, a zachwyt całej rodziny. Warto wypróbować, polecam. Składniki: filety z kurczaka słoik pomidorów suszonych w oleju 3-4 ząbki czosnku plastry boczku, surowego, Zobacz więcej
BOCZEK ZE SŁOIKA – jeden z najlepszych dodatków do chleba ze słoiczka pyszny, idealnie doprawiony boczek, który możecie przechowywać w spiżarce. Taki boczek przygotowywał jeszcze mój tatuś moja Zobacz więcej
Baika w kuchni
Baika w kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BAiKA w Kuchni
Smalec wiejski

Smalec wiejski 529

0
Pyszny smalec z dodatkiem jabłka, cebuli, czosnku i majeranku. Składniki te wzbogacają jego smak i ciężko poprzestać na jednej kromce. Do smalcu polecamy chlebek własnego wypieku i ogórki kiszone lub Zobacz więcej
Z przepisu wychodzi 8 słoików 500 ml Składniki 2 kg karkówki 700 g wędzonego boczku 1 cebula 1 główka czosnku 2 łyżki pieprzu mielonego 3 łyżki soli Garść świeżej bazylii Przygotowanie Z karkówki Zobacz więcej
100 g pręgi wołowej 200 g kiełbasy surowej polskiej 50 g boczku wędzonego/surowego warzywa: pietruszka, marchew, mały seler 5 ogórków kiszonych 1 szklanka wody po ogórkach 1 łyżka kaprów / opcjonalnie Zobacz więcej
Barszcz czerwony przygotowuję na różne sposoby, dziś proponuję chyba najlepszy z nich. Barszczyk z marynowanych buraczków. Buraczki zamarynowałam niedawno,dzisiejszy barszczyk jest z buraczków Zobacz więcej
Asch
Asch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Praktyczna.pl
Smarowidło boczkowe

Smarowidło boczkowe 612

3
Pachnące czosnkiem smarowidło z boczku. Świetnie pasuje do pajdy chleba i kiszonego ogórka. 1,5 kg surowego boczku bez skóry 1,2 -1,5 L wody pół łyżeczki soli pół łyżki przyprawy typu Kucharek 12 - 15 Zobacz więcej
buszujacawkuchni
buszujacawkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Buszująca w kuchni
Żurek

Żurek 227

0
Składniki Zakwas mąka żytnia razowa (typ 2000), 7 łyżek letnia przegotowana woda, 500 mililitrów czosnek, 2 ząbki ziele angielskie, 2 ziarna liście laurowe, 2 sztuki pieprz czarny, 8 ziaren Żurek: Zobacz więcej
mlodagotuje
mlodagotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Młoda Gotuje
Bigos

Bigos 444

1
Składniki : * Jedna biała kapusta surowa * ok. 2 kg kapusty kiszonej * 2 duże garście suszonych grzybów * 1 słoiczek koncentratu pomidorowego * 2 kg kiełbasy * ok. 0,5 kg wędzonego boczku * 4 suszone Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
rillettes wieprzowe

rillettes wieprzowe 251

0
500 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 300 g smalcu 100 ml wody 4 gałązki tymianku 3 liście laurowe 4 goździki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki gałki Zobacz więcej
Pyszna sałatka, sycąca o zdecydowanym smaku. Polecana szczególnie fanom wędzonego boczku:)Składniki250g makaronu (muszelki)puszka kukurydzy (odsączona i osuszona)150g wędzonego surowego boczku1 duża Zobacz więcej
rondel z ognia. Przestudzony smalec przelewamy do słoika lub kamiennego garnka. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smalec przechowujemy w lodówce. Doskonały jest do świeżego pieczywa i Zobacz więcej