suszenie maślaków

kuchniazone
kuchniazone Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniazone
darz grzyb !

darz grzyb !  206

0
Późnopopołudniowy wypad do mazowieckiego lasku, bo wielki las to z pewnością nie jest. Maślaki do słoiczka, prawdziwki do suszenia. Sezon powinien trwać zdecydowanie dłużej, nigdy nie rozumiałam Zobacz więcej
Składniki: 1 cebula 500 g oczyszczonych maślaków 4 łyżki masła 50 g kaszy jęczmiennej 700 g bulionu warzywnego 1 liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz, majeranek Na rozgrzane masło wrzucić Zobacz więcej
Wyprawa do lasu zaowocowała grzybem, kozakiem. Wielgachnym. Poza tym było marnie. Sześć przepięknych maślaków, dwie urocze surojadki ( zwane gołąbkami) i jedna rewelacyjna kurka :( Drobnica była moja, Zobacz więcej
Teija
Teija Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Weganka gotuje
Sos grzybowo-koperkowy

Sos grzybowo-koperkowy 123

0
Składniki: grzyby leśne, np. kozaki, maślaki, borowiki (30 dag) koperek (2 gałązki) mleko sojowe (1 szklanka) mąka pszenna (1 łyżka) sól Czas przygotowania zależy od tego, czy mamy grzyby świeże, Zobacz więcej
Jeszcze o kaszy, którą jedliśmy w starym roku. Kasza jęczmienna z maślakami. 250 g kaszy jęczmiennej 500 g maślaków (świeżych lub mrożonych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka Zobacz więcej
(Proporcje dla 2 - 3 osób) SKŁADNIKI: - 150g marynowanych grzybów (maślak), - 150g pomidorów koktajlowych, - kulka mozzarelli, - 2 łyżki ziarna słonecznika, - 1 łyżeczka oliwy z oliwek, - 1/3 łyżeczki Zobacz więcej
dianastar
dianastar Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tanie Gotowanie
Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami 103

0
Przepis na 6 porcji kapusta z grzybami 1 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 cebula sól pieprz łyżka masła 2 łyżki oleju łyżka mąki Grzyby Zobacz więcej
, miejmy ją na talerzu. SKŁADNIKI: 4 łyżki płatków owsianych łyżka otrębów garść suszonych śliwek garść rodzynek garść orzeszków ziemnych mandarynka 1/2 pomarańczy łyżeczka cynamonu ok 150 g maślanki Zobacz więcej
Jestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :) Zobacz więcej
8 wyruszyliśmy do oddalonego o 20 km lasu. Ja nastawiłam się raczej na rekreacyjny wypad - robienie zdjęć, spacerowanie i zbieranie grzybów, jeśli się trafią. Za to siostra i tata wyruszyli w jednym Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Grzyby w occie

Grzyby w occie 3021

0
Grzyby w occie Hurrrra w końcu i u mnie są grzyby! I to ile! Suszymy, mrozimy, marynujemy i oczywiście objadamy się. Grzyby w occie wg przepisu Mamy są wyśmienitą, ostrą przekąską do pieczeni, Zobacz więcej
Faza II Sezon na grzyby już się zaczął. My zbieramy i suszymy wszystko na bożonarodzeniowe pierogi z kapusta i grzybami ale z maślaków zrobiliśmy zupę. SKŁADNIKI: Grzyby - ja miałam maślaki Kostka Zobacz więcej
W tym daniu wykorzystałam grzyby, bo o tej porze roku łatwo o te świeże skarby z lasu :) A tym bardziej, że pora na grzybobranie ciągle trwa... Składniki : makaron wstążki Lubella około 30 dag Zobacz więcej
Sezon na grzyby rozpoczął się już jakiś czas temu. Jednak dopiero dziś udało mi się upolować wyjątkowo piękne okazy - 3 maślaki, kilka kozaków, podgrzybki i jednego prawdziwka. Pogoda sprzyja, więc Zobacz więcej
Grzybobrania- zdecydowanie lubię:) Ewidentnie wyzwala się we mnie instynkt łowcy (albo raczej zbieracza:) ) gdy biegam po lesie w kaloszach, z koszykiem i poluję na te wszystkie cudowne grzyby:) W tym Zobacz więcej
smardze ), a mianowicie grzyby o nazwie #LEJKOWIEC #Dęty #należące do rodziny pieprznikowatych. Strukturą przypominają namoczone chińskie grzyby Moon. Ciekawa jestem jak będą smakowały.... Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Sos z maślaków

Sos z maślaków 5522

1
Grzybów u nas co niemiara! W ostatni weekend nazbierałam cały kosz maślaków. Grzyby podzieliłam i przeznaczyłam na sos, suszenie oraz mrożenie. Składniki: ok 1/2 kg maślaków 1 cebula 1 łyżka oleju 1 Zobacz więcej
Łazanki z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami-to staropolskie danie, ja podałam w nowoczesnej wersji okrągłych piramidek ułożonych warstwowo,wyszło estetycznie i zachęcająco do konsumpcji.Jest to Zobacz więcej
„Jesienią gdy w lasach pełno grzybów przygotowuję sobie z nich ”bazę” do zupy grzybowej. Wybieram zazwyczaj borowiki i maślaki bo mają jasne kapelusze. Po oczyszczeniu i opłukaniu z piasku (zwłaszcza Zobacz więcej
Czas przygotowania: 30 min Porcja : cały talerz kanapek Składniki : grzyby suszone (podgrzybki, borowiki szlachetne, maślaki ) 2 - 5 szt twaróg ok 200g śmietana 18% 2 łyżki stołowe masło 3 łyżki sól, Zobacz więcej