św. jakuba

CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Małże św. Jakuba

Małże św. Jakuba 1081

1
lub grzanką. Przegrzebki są tak mięsiste, że proszą się o tę zakąskę. Jednocześnie na tyle wykwintne i rozpustne, że po 2 na głowę wystarczą – nie smakują jedzone jak…ziemniaki (hm). Ja miałam Zobacz więcej
Kolejna odsłona małż św. Jakuba i kolejna smaczna propozycja, idealna jako przystawka. Pierwsza propozycja to było carpaccio, dziś małże smażone. Składniki: 6 - świeżych małż 6 - cienkich plastrów Zobacz więcej
Było kilka zupek teraz czas na moje ulubione Frutti di Mare :) Gdyby owoce morza nie zaliczały się do mięs z chęcią zostałabym wegetarianką. Wielkim plusem mieszkania we Włoszech jest dostępność do Zobacz więcej
przegrzebki, czosnek, natkę i smażymy 3 minuty. Rukolę układamy na muszlach bądź na talerzu, skrapiamy octem balsamicznym. Na rukolę kładziemy suszone pomidory i przegrzebki. Posypujemy pieprzem,solą Zobacz więcej
Połączenie przegrzebków ze skarmelizowaną cykorią i dodatkiem selerowego puree, dla nas rewelacja. Duży nakład pracy w sensie synchronizacji, ale efekt wynagradza. Składniki 24 muszle Świętego Jakuba Zobacz więcej
roszpunka zamiast intensywnej rukoli, pozwoliła soczewicy i muszlą św. Jakuba grać pierwsze skrzypce. Sposób przygotowania: (na dwie porcje) Soczewicę i sos z kaparami przygotować według przepisu z Zobacz więcej
Tym daniem zajadałam się w Stanach, zaraz po burgerach! :P Spróbujcie- warto! ;) Składniki (na 2 osoby): 250 g mrożonych małży św. Jakuba (przegrzebków) I. Sos: 250 g pomidorów z puszki 1 mała Zobacz więcej
Karmelizowane przegrzebki, albo małże św. Jakuba, vel scallopsy. Wykwintna przystawka. Dobrze podsmażone rozpływają się w ustach i gwarantuję, że zaskoczą wszystkich. Delikatny lekko mleczny smak Zobacz więcej
Dziś chciałabym Wam zaproponować moje buraczane tagliatelle ze szparagami i małżami św. Jakuba. Przegrzebki i szparagi to doskonałe połączenie, a do tego świeży buraczany makaron, istna eksplozja Zobacz więcej
Pamiętacie jak w konkursie zorganizowanym przez Beatę z Kuchni w zielenioraz dostawcę świeżych ryb i owoców morza - Tesoro del Mar wygrałam ostrygi? Przy okazji ich dostawy zamówiłam jeszcze małże św. Zobacz więcej
To jest danie przewspaniałe. Jeśli, tak jak ja uwielbiasz przegrzebki to koniecznie musisz przyrządzić je w domu. Jest bardzo prostew przygotowaniu. Niezwykle wykwintne. Połączenie smaków niebanalne, Zobacz więcej
Ależ kolorowo zrobiło się na moim talerzu, jednak to prawda, że je się też oczami. Na samo wspomnienie tej kolacji się uśmiecham. Bardzo lubię przegrzebki, porządna porcja białka na ostatni posiłek Zobacz więcej
Ostatnio przypomniały mi się małże Św. Jakuba (przebrzebki) takie, jakie jadłam kiedyś we Włoszech. No może pamięć mnie zawodzi, bo musiało to być dobre parę lat temu, ale coś tam jednak mi się Zobacz więcej
Dziś zobaczycie prosty przepis na przystawkę z wykorzystaniem kuchni molekularnej. Ostatnio pokazałem wam jak można zrobić pianę pomarańczową i makaron z białego wina a dziś mam dla was kawior z soku Zobacz więcej
kwiaty cukinii nadziewane jedynie ricottą, a po usmażeniu skropione kilkoma kropelkami miodu. Jest to pyszne danie, idealne, kwintesencja kolorów i smaków lata. Kwiaty cukinii nadziewane musem z Zobacz więcej
Niesamowicie dumna jestem z tego przepisu!:) Przyznam, że nie krótko zastanawiałam się nad utworzeniem wyjątkowego dania na konkurs z Czanieckimi Makaronami. Bardzo zależało mi na tym, aby było Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Ciasto św. Jakuba

Ciasto św. Jakuba 656

2
W pierwszej kolejności ciasto urzekło mnie swoim wyglądem. Chociaż jest przy nim trochę pracy, naprawdę warto! Jest i pyszne i efektownie się prezentuje na stole! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki Zobacz więcej
Do tego ciasta przymierzałam się chyba ze dwa lata i w końcu udało mi się je zrobić. Jest pracochłonne, ale przepyszne, warto poświęcić czas na jego przygotowanie. Smakuje nawet osobom, które nie Zobacz więcej
Hej :-) Dziś kolejne ciasto, mam trochę zaległości jeśli o nie chodzi ;-). Jest pyszne, nie za słodkie, ale trochę pracochłonne. Potem smak wynagradza wszystko, więc warto zrobić :) Blaszka 24x34 cm. Zobacz więcej
Przegrzebki dotarły w wielkiej obfitości. Najpierw mała improwizacja. Dusiły się powoli na patelni na maśle klarowanym i oliwie. Nieco pieprzu i soli. Sos to rozgnieciony widelcem z oliwą ziemniak Zobacz więcej