świń

Składniki: 2 porcje schab bez kości, 1 jajko, 1/2 łyżeczki pieprz mielony, 1/2 łyżeczki jarzynka, ile potrzeba mąka pszenna, ile potrzeba płatki kukurydziane, 1/4 kostki smalcu "świni chrzeptnik" - po Zobacz więcej
Weekend spędziliśmy bardzo czynnie, bo ktoś nam podłożył świnię!!!!!!!! Na zaproszenie właścicielahotelu Nest z Gniezna w ubiegły weekend 4-6.10 uczestniczyliśmy w warsztatach z wieprzowiny. Zobacz więcej
Właśnie oglądam Masterchefa z Australii a tam uczestnicy mają problem: wieprzowina – cielęcina…. Uczestnicy nie rozróżniają tych dwóch mięs… i w tym momencie przypomniałam sobie warsztaty z Zobacz więcej
Witajcie! Nie macie pojęcia, jak cudownie wybawiłam się na imprezie urodzinowej ;) Uwielbiam czas spędzony z rodziną, śmiechy, długie rozmowy o wszystkim i o niczym! Wszyscy zadowoleni, jubilatka z Zobacz więcej
i wyhodowania stadka świń, kur i krów, żeby mieć pewność co do jakości używanych produktów. Okazało się jednak, że Udo Pollmer pisze o czym innym. To, co chce nam przekazać autor książki Kto nam Zobacz więcej
Cóż to jest za świnia! Rasa złotnicka biała wywodzi się z Wielkopolski. Została wyhodowana w latach pięćdziesiątych w Złotnikach, w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Wyższej Szkoły Rolniczej w Zobacz więcej
Składniki: - 1/2 kalafiora - 1/2 brokuła - 1 szklanka zielonego mrożonego groszku - 3 duże marchewki - suszony tymianek - olej z pestek winogron - 5 kotletów z karczku z czarnej świni iberyjskiej - Zobacz więcej
Kilka dni temu dzieliłam się z Wami swoimi spostrzeżeniami w temacie najnowszej książki Udo Pollmera – „Kto nam podkłada świnię?” klik.Książki ciekawej, nieco kontrowersyjnej, ale przede wszystkim Zobacz więcej
Ubiegły weekend spędziłam bardzo pracowicie i przyjemnie. Na zaproszenie właścicieli hotelu Nest w Gnieźnie wraz z kilkoma osobami z Wielkopolskiej Grupy Blogerów Kulinarnych uczestniczyłam w Zobacz więcej
wyżyć kulinarnie, a hotel miał niebanalną oprawę do uroczystości otwarcia swojego nowego skrzydła. Takich zwykłych otwarć jest pewnie wiele, a otwarć, gdzie biorą udział pasjonaci… niewiele. Zobacz więcej
„w kierunku jogurtu”. No bo skąd konsystencja? Osz, żelatyna? W jogurcie? W dodatku żelatyny więcej niż „wsadu owocowego”, czyli to jogurt… ze świni! Dlaczego zatem na opakowaniu informacja, że to Zobacz więcej
się lepiej niż dziesiątki lat doświadczeń profesorów? Czy świeżynki świadczą dziś o otwartości umysłu, a wszystko wokół faktycznie jest jedną wielką ściemą, tytułową świnią podkładaną nam pod nogami Zobacz więcej
, że trafiłam na nią w wyprzedażowym koszu? Oto „Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji” autorstwa Amerykanki, Georgeanne Brennan. (książka leży na rękawicach Zobacz więcej
. Danie gotowe! Zaserwuj na talerze rodzinie, znajomym, rodzicom, teściom, koleżankom, kolegom lub sąsiadom i delektujcie się wspaniałym smakiem świni z grzybami :-) Do tego oczywiście, jak przystało Zobacz więcej
. Jego dno wyłożyliśmy polnymi kamieniami i na tym całą noc paliło się ognisko. Świnia była przygotowana dzień wcześniej, ponacinana skóra z wtartą solą z przyprawami, do środka zaś nakładziona dynia, Zobacz więcej
Liberalnej” przypomina, że nie wszystko złoto co się świeci w felietonie (link) „ERSATZ I ŚWINIA”. Nie dajmy się zwieść, że w dyskontach znajdziemy „prawdziwie włoski makaron” „prawdziwą polską Zobacz więcej
Te torty Angry Birds przygotowaliśmy na 8 urodziny naszego synka Daniela Jakoże odbywały się dwie imprezy urodzinowe, to musieliśmy zrobić dwa torty. Daniel wybrał sobie Świnię oraz Niebieską Papugę Zobacz więcej
Biedronka zrobiła jakiś czas temu tydzień portugalsko-hiszpański. Pomyślałam sobie, że to dobra okazja na przybliżenie Wam rasy i pochodzenia hiszpańskich czarnych świń. Dzisiejszy wpis nie jest da Zobacz więcej
igotowaniu zdrowych, pysznych potraw zsezonowych składników cieszą się bardzo dużą popularnością. Zazdrościmy autorom odwagi oraz nowego, sielskiego życia pełnego zniewalających aromatów. Uwielbiam Zobacz więcej
Oryginalny Strogonow przygotowywany jest z polędwicy wołowej. Jako że nie jesteśmy JESZCZE obrzydliwie bogaci, a chcieliśmy zjeść coś ciekawego, zamieniliśmy krówkę na tańszą, lecz równie sympatyczną, Zobacz więcej