swojski salceson

Bardzo lubię mięso. W zasadzie nigdy nie myślałam o tym, aby z mięsa zrezygnować. Mięso jadło się w moim domu rodzinnym zawsze. Tata wędził szynki, schaby i boczki. Były też salcesony i kaszanki. W Zobacz więcej
Z tak przepastnym koszem piknikowym pełnym swojskich delikatesów nie podróżowałem jeszcze chyba nigdy, a z pewnością nigdy tak ogromnego kosza nie wiozłem do stolicy, ale i w minioną niedzielę okazja Zobacz więcej
już niejednokrotnie, powstał nawet oddolny ruch obywatelski, który pod hasłem „Zostawcie dobrą żywność” walczy o to, aby na polskiej wsi można było w końcu legalnie kupić bochen swojskiego chleba i Zobacz więcej
Jak niektórzy z Was przeczytali (klik!) - jestem posiadaczką połowy wiejskiego prosiaka. Kiełbasę, kiszkę, salcesony i pasztety już pożarliśmy. Nie jam je (no nie będę kitować!) przyrządzała, więc i Zobacz więcej
Pallado było zupełnie niezłe, a czerwony Orient chyba nawet lepszy niż przed rokiem, więc poleciłem zapakować mi dwie skrzynki na wynos. Degustacji towarzyszył suto zastawiony stół biesiadny. Były Zobacz więcej
receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Smak takich wędlin wzbogacają naturalne przyprawy (sól, polski czosnek, pieprz). Charakterystyczny dla swojskich wędlin bukiet smakowo-zapachowy można Zobacz więcej
wyrafinowanego śniadania. Jakież więc było moje zaskoczenie, gdy na wiekowym kredensie ustawionym pod ścianą sali jadalnej odkryłem całą paletę niemieckich wurstów, serów i przekąsek. Było tego Zobacz więcej
, odkrawaliśmy słuszne kawałki świeżego bundzu, przegryzaliśmy oscypkiem i chwytaliśmy redykołki. Niektórzy, na przykład ja, zjedli je po opieczeniu w ognisku do swojskiego żytniego chleba. Pycha! Zobacz więcej
. Kuchnia zawsze była związana z miejscem. Uważam, że najlepiej nam służy dieta zapisana w naszych genach, czyli jedzenie produktów i potraw przygotowanych ze składników pochodzących z miejsca, w Zobacz więcej
, zresztą może i słusznie – salceson. Doskonały okazał się również zapiekany ser, rozpuszczony i płynący, z fragmentem twardszej, spieczonej skórki z wierzchu, przyrządzany z papryczkami i słodką Zobacz więcej
Smaki dzieciństwa z pewnością trudno zapomnieć. Dla mnie jednym z nich niewątpliwie jest smak swojskiej kiełbasy. Dzięki pobytowi w podkarpackich Zakładach Mięsnych Taurus, mogłem go sobie Zobacz więcej
Drodzy Durszlakowicze i Zmiksowani!! Odwaliliście kawał dobrej roboty - 205 wpisów na durszlak.pl i 31 wpisy na zmiksowani.pl w 88 dni - brawo!! Poniżej wszystkie wpisy z durszlak.pl :) Wpisy ze Zobacz więcej
–sery. Pan Ziółko. Węgierskie smaki. Piekarnia Serafin. Soki „wietrzny sad“. Kiełbasa dwa ptaki. Półgęsek. Sery łomnickie. Chłodna 2. Restauracja „U Madziara“. pogacze na wynos. Bazar Mirów. Do Zobacz więcej
, wędlin, ryb. Mięsa pieczone, wędliny i sery - po 3 dag z każdego asortymentu na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy,daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i Zobacz więcej