swojski salceson

Bardzo lubię mięso. W zasadzie nigdy nie myślałam o tym, aby z mięsa zrezygnować. Mięso jadło się w moim domu rodzinnym zawsze. Tata wędził szynki, schaby i boczki. Były też salcesony i kaszanki. W Zobacz więcej
Z tak przepastnym koszem piknikowym pełnym swojskich delikatesów nie podróżowałem jeszcze chyba nigdy, a z pewnością nigdy tak ogromnego kosza nie wiozłem do stolicy, ale i w minioną niedzielę okazja Zobacz więcej
już niejednokrotnie, powstał nawet oddolny ruch obywatelski, który pod hasłem „Zostawcie dobrą żywność” walczy o to, aby na polskiej wsi można było w końcu legalnie kupić bochen swojskiego chleba i Zobacz więcej
Jak niektórzy z Was przeczytali (klik!) - jestem posiadaczką połowy wiejskiego prosiaka. Kiełbasę, kiszkę, salcesony i pasztety już pożarliśmy. Nie jam je (no nie będę kitować!) przyrządzała, więc i Zobacz więcej
Pallado było zupełnie niezłe, a czerwony Orient chyba nawet lepszy niż przed rokiem, więc poleciłem zapakować mi dwie skrzynki na wynos. Degustacji towarzyszył suto zastawiony stół biesiadny. Były Zobacz więcej
receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Smak takich wędlin wzbogacają naturalne przyprawy (sól, polski czosnek, pieprz). Charakterystyczny dla swojskich wędlin bukiet smakowo-zapachowy można Zobacz więcej
wyrafinowanego śniadania. Jakież więc było moje zaskoczenie, gdy na wiekowym kredensie ustawionym pod ścianą sali jadalnej odkryłem całą paletę niemieckich wurstów, serów i przekąsek. Było tego Zobacz więcej
, odkrawaliśmy słuszne kawałki świeżego bundzu, przegryzaliśmy oscypkiem i chwytaliśmy redykołki. Niektórzy, na przykład ja, zjedli je po opieczeniu w ognisku do swojskiego żytniego chleba. Pycha! Zobacz więcej
polskiej prowincji to sałatka z zupek chińskich, karkówka w coli albo pierś z kurczaka zapiekana w majonezie. Co Pani na taki zestaw? HS: Kiepskie to, ale ja takich rzeczy nie jadam. Po prostu nikt Zobacz więcej
, zresztą może i słusznie – salceson. Doskonały okazał się również zapiekany ser, rozpuszczony i płynący, z fragmentem twardszej, spieczonej skórki z wierzchu, przyrządzany z papryczkami i słodką Zobacz więcej
Smaki dzieciństwa z pewnością trudno zapomnieć. Dla mnie jednym z nich niewątpliwie jest smak swojskiej kiełbasy. Dzięki pobytowi w podkarpackich Zakładach Mięsnych Taurus, mogłem go sobie Zobacz więcej
autorka: Siaśka | blog: Siaśkowe gotowanie Babka drożdżowa autorka: tarzynka | blog: tarzynkowo "Zwykły" biały chleb na zakwasie. autorka: tarzynka | blog: tarzynkowo Placuszki z piekarnika autorka: Zobacz więcej
. Burakowska 5/7. Up Targ Mielżyński. Piątki 14-20. Szynka dylewska suszona. ślimaki. Ryby -stynka, sielawa. chleb pieczony nocą-piekarnia k.Wyszkowa. Pan Burak. Jugoser -ser serbski. Zobacz więcej
. My ,w tę jedną z nielicznych w naszym życiunocy zabawimy się, a dzieci normalniejak każdą noc spędzą w swoim łóżku. Zdarzają się również przypadki, żerozbawieni rodzice, wychodząc z wesela Zobacz więcej