Przepis na syczuan

Powiązane przepisy:

iKamyk
iKamyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Laboratorium Smaku
Pieprz Syczuański

Pieprz Syczuański 70

Pieprz syczuański ma ostry smak, z lekką cytrusową nutą. Powoduje uczucie drętwienia i mrowienia języka. Jest używany w kuchni azjatyckiej (głównie w prowincji Syczuan) jako przyprawa do kurczaka i Zobacz więcej
Prawdziwa nazwa sałatki to - Suanni Ban Huanggua Chiny,Syczuan. Najprostsza sałatka pod słońcem.Pyszna. 1 duży ogórek 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do sałatek(kujawski albo Zobacz więcej
Kuchnia chińska to ogrom przeróżnych dan i smaków. Chociaż u nas wrzucona do wora „azjatyckie”, z pogwałceniem wszelkich zasad czegokolwiek, powolutku, powolutku pokazuje swoją prawdziwą twarz. Mimo, Zobacz więcej
Kuchnia chińska to ogrom przeróżnych dan i smaków. Chociaż u nas wrzucona do wora „azjatyckie”, z pogwałceniem wszelkich zasad czegokolwiek, powolutku, powolutku pokazuje swoją prawdziwą twarz. Mimo, Zobacz więcej
js28
js28 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie z Joanną
Ostry makaron po syczuańsku

Ostry makaron po syczuańsku 211

Kuchnia chińska jest moją ulubioną. A zwłaszcza z regionu Syczuan – gdzie potrawy są piekielnie ostre. Dzisiaj propozycja jednej z nich: ostry makaron po syczuańsku. Składniki: • 25 dag mielonej Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Kurczak peng-peng

Kurczak peng-peng 19

Przepis został adaptowany z książki pt. "Classic Chinese Cooking" autorstwa Chinki Yan-kit So. Wspaniała potrawa kuchni chińskiej z prowincji Syczuan, która jest znana z tego, że posiada Zobacz więcej
Sabina Cuisine
Sabina Cuisine Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sabina Cuisine
Wołowina po syczuańsku

Wołowina po syczuańsku 82

Chińską kuchnię uwielbiam a w szczególności tą, pochodzącą z prowincji Syczuan. Dania z tego regionu mają wyjątkowo wyraziste w smaku i najczęściej pikantne. Podstawą tej kuchni jest czosnek, Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Pasta tahini

Pasta tahini 55

Tahini, tahina (arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang (芝麻醤), jap. nerigoma (ねりごま), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu Zobacz więcej
slodkokwasny
slodkokwasny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SlodkoKwasnyCom
Kurczak Gong Bao

Kurczak Gong Bao 959

Klasyk kuchni syczuańskiej, bardzo popularny w Chinach i znany także poza nimi (zwykle pod nazwą kurczak Kung Po znajdziemy go w każdej chińskiej restauracji). Bardzo prosty w przygotowaniu. Nazwany Zobacz więcej
Tahini (arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang (芝麻醤), jap. nerigoma (ねりごま), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini Zobacz więcej
Sabina Cuisine
Sabina Cuisine Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sabina Cuisine
Dan Dan, makaron po chińsku

Dan Dan, makaron po chińsku 121

Makaron Dandan znany też jako dandanmian jest potrawą wywodzącą się z Chin a konkretnie z prowincji Syczuan. Danie to, jak i większość potraw syczuańskich, charakteryzuje pikantny smak. Ufff i to jak Zobacz więcej
Sezon grillowy niestety dla większości dobiegł już końca, jednak takie szaszłyki można przygotować o każdej porze roku, korzystając z patelni grillowej lub piekatnika. Nie jest to żadna tradycyjna Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Chińska ostro-kwaśna zupa

Chińska ostro-kwaśna zupa 134

Przepis zaadaptowany z mojej ulubionej książki o kuchni chińskiej, o której już wielokrotnie pisałam pt: "Yan-kit's Classic Chinese Cookbook" autorstwa Yan-kit So. Ostro-kwaśna, gęsta i pożywna Zobacz więcej
Tę fasolę, którą tu widzicie zowią fasolą syczuańską. Od czego nazwa? Syczuan leży na południowym zachodzie Chin, w dosłownym tłumaczeniu oznacza "cztery rzeki", jego legenda mówi, że kuchnia Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kurczak Gong Bao

Kurczak Gong Bao 70

Danie kuchni chińskiej, z prowincji Syczuan. Ostrość dania można stopniować, dodając mniej papryki chili. Danie wyszło mi delikatne w smaku i mięsko też było bardzo delikatne. 30 dag mięsa z kurczaka Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passionfruit
Olej chili

Olej chili 81

Olej chili to pyszny specjał kuchni chińskiej, związany mocno z kuchnią regionów Syczuan, Hunan i Shaanxi. Jest on do tego stopnia popularny i lubiany, że w restauracjach, tak, zawsze stoi na stoliku Zobacz więcej
Pogoda pomimo swoich słabszych deszczowych momentów, nadal nas rozpieszcza, ja tam nie psioczę na pogodę, jest mi ciepło i przyjemnie. To najlepszy czas na wypróbowanie nowych przepisów na sałatki, Zobacz więcej
zielony sok
zielony sok Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zielony Sok
Sok Cytrusowy z Jagodami Goji

Sok Cytrusowy z Jagodami Goji 267

Skład na 2 szklanki 0,4l: 70 suszonych jagód goji 1 duży grapefruit 3 duże pomarańcze szczypta cynamonu odrobina wody Jagody namaczamy w niewielkiej ilości wody (tak aby przykryła jagody) Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passionfruit
Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao 107

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; Zobacz więcej
HOMEMADE CHINESE FIVE SPICE Jedna z najciekawszych dla mnie mieszanek przyprawowych. Uwielbiam jej smak i aromat, oraz fakt, że w mig zamienia zwykłe warzywne danie w feerię smaków na Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: