Przepis na szalotki w miodzie

Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo i ich program „Dwóch łakomych Włochów” potrafią rozpalić zmysły smakowe. Każda przyrządzana przez nich potrawa sprawia, że natychmiast chciałoby się wskoczyć przez Zobacz więcej
FoodMag
FoodMag Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodMag
Karmelizowane szalotki

Karmelizowane szalotki 149

Takie szalotki wzbogacą każdy obiad. Słodko kwaśne, efektownie się prezentują, są obłędne. U mnie tym razem z rozmarynem, ale równie pyszne są w towarzystwie tymianku. Nie wahajcie się użyć tego Zobacz więcej
Zainspirowana „Jakubiak – z miłości do lokalności” pobiegłam do kuchni stworzyć danie z sosem z szalotki. Nie miałam składników na pasztet z królika, więc musiałam pokombinować z tego co było w Zobacz więcej
Lubicie delikatne, słodkawe mięso, które jednak nie jest mdłe, ale wyraziste? Taki jest właśnie kurczak z tego przepisu. Podałam go z pieczonymi ziemniakami i choć teraz moja kuchnia to prawdziwe Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog
Czosnek askaloński - Szalotka

Czosnek askaloński - Szalotka 133

Czosnek askaloński (Allium ascalonicum), nazywany także szalotką lub cebulką, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Etymologia słowa "askaloński", to nazwa pochodząca z łacińskiego Zobacz więcej
A z reszty kurek powstał przepyszny sos śmietanowy. Dodatek miodu daje niesamowity posmak. Niby nic wielkiego, a jednak niesamowita kulinarna frajda :) Polecam! Przepis z tej strony. 350 g kurek 200 Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sio-smutki
Karmelizowana szalotka

Karmelizowana szalotka 236

Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu, cudownie delikatna, naturalnie słodka - zajadałabym się nią często gdyby nie rozsądek. Tak czy siak od czasu do czasu warto sobie zafundować patelenkę takiej Zobacz więcej
Dynia z szalotką, goździkami, świeżym tymiankiem i sezamem Prosta przystawka z dyni. Zapraszam. Składniki: 1,5 kg dyni 3 szalotki 4 goździki sól morska 2-3 szczypty pieprz 2 szczypty 1 szczypta Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant w miodzie pitnym

Bażant w miodzie pitnym 395

1 bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu Zobacz więcej
Cytrynówka na miodzie w 2 dni | magiczny składnik Magiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w Twojej przeglądarce na później. Close Notification Open Notification Znajdź magiczny składnik! Zobacz więcej
Śledź w śmietanie nie ma sobie równych. Smakuje z gotowanymi, pieczonymi i tłuczonymi ziemniakami, z pieczywem, z bukietem zieleniny lub bez dodatków. Ta przekąska zachwyca mnie nieustannie i zawsze z Zobacz więcej
Uff dłuższego tytułu przepisu chyba nie można zrobić ale za to od razu wiecie co Was czeka, a czeka samo dobro…nie powiem, trochę roboty z tym jest, ale jak ma się pod ręką półprodukty (sklepowy humus Zobacz więcej
Dobrą białą kiełbasę coraz trudniej jest dostać, ale jeśli już Wam się to uda, spróbujcie ją upiec, bo smakuje wtedy naprawdę wybornie. Zwłaszcza ta upieczona ze świeżym rozmarynem. Do pieczonej Zobacz więcej
Charlotta
Charlotta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje gotowanie
SZALOTKI PO GRECKU

SZALOTKI PO GRECKU 140

450 g cebulek szalotek 3 łyżki oliwy (polecam olej kokosowy) 3 łyżki płynnego miodu 2 łyżki octu winnego 3 łyżki białego, wytrawnego wina 1 łyżka pasty pomidorowej 2 łodygi selera naciowego, pokrojone Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant w miodzie pitnym

Bażant w miodzie pitnym 274

1 bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu Zobacz więcej
Co roku, w sezonie dyniowym szukam nowych, ciekawych przepisów z tym warzywem w roli głównej. Tym razem natknęłam się na interesujący przepis w książce "Recipes from a morrocan kitchen" autorstwa Zobacz więcej
W dzieciństwie Prababcia opowiadała mi o swojej młodości i jej smaczkach, między innymi o zupie z sałaty. Nie brzmiało to zbyt zachęcająco, zwłaszcza kiedy wyobrażałam sobie delikatne, gorzkawe liście Zobacz więcej
Sałatka z grzankami, szalotką , jajkiem poché i sosem vinaigrette Kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kuchni francuskiej, w warszawskim studiu CookUp. Oprócz absolutnych klasyków Zobacz więcej
Sos czosnkowy firmyDeveley, który pasuje do wędlin, kanapek czy wszelkiego rodzaju przekąsek można też wykorzystać jako bazę do marynaty. Moje skrzydełka po nocy spędzonej w lodówce w towarzystwie Zobacz więcej