Pieczone w miodzielarwy mącznika młynarka i smażona w pikantnej tempurze szarańcza. Do tego świńskie uszy w cynamonie. Albo kacze jaja. Na surowo lub po 20 minutowym gotowaniu. Menu brzmiało
Zobacz więcej
Było trochę cicho bo nasz dwuszereg zdziesiątkowała grypa. Dzisiaj kończy się konkurs kulinarny na stronie www.zmiksowani.pl w którym tym o to postem bierzemy udział. Potrawy mają być inspirowane
Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm : Szarańcza jest plagą, chociaż pojedynczy owad nie stanowi plagi. Podobnie jest z głupcami. Karel Čapek Dżem, który można przygotować przez cały rok, szczególnie, kiedy mamy za dużo
Zobacz więcej
podsmażane naleśniki z francuskim camembertem, kiełkami i cieciorką, podane z miodem kasztanowym rzadko kiedy z rana raczę siebie i swój zgłodniały żołądek wytrawnymi śniadaniami. tym razem jednak od
Zobacz więcej
Gdziekolwiek nie jadę, gdziekolwiek nie jestem, zawsze staram się przedstawić Ci ciekawe dla mnie miejsca – a ciekawe to takie, gdzie wszystko kręci się wokół jedzenia Pisałem o Wiedniu, Wenecji,
Zobacz więcej
W ostatnią sobotę w ramach V Cooking Clash Składu Bananów Slow Food Youth poprowadziło warsztaty podczas których uczestnicy przygotowywali dania z owadami w roli głównej. W pudełkach na swoją kolej
Zobacz więcej
Pin It Po długiej przerwie powrót powinien być spektakularny, ale ciężko mi się było przełamać, ciągle coś piekłam, gotowałam, zamarynowałam też długo oczekiwanego gravad-laxa - wersja Jamiego Olivera
Zobacz więcej
Jutro Walentynki - dla jednych okazja do świętowania, dla innych do narzekania ;) ale każdy dzień jest dobrym pretekstem, żeby zrobić coś słodkiego. Składniki: (na 3 czekolady wielkości tej na
Zobacz więcej
Lubię czas wielkanocny. Jest z nim związane wszystko to co dobre i związane z życiem. Wiosna, dużo zieleni, żółte tulipany w wazonie, wspólnie przygotowywany koszyk ze święconką, a przede wszystkim
Zobacz więcej
Karob, to ciemnobrązowy proszek stosowany najczęściej jako substytut kakao. Otrzymywany jest w wyniku zmielenia dojrzałych strąków drzewa karobowego – szarańczyna strąkowego (strąki te nazywane są
Zobacz więcej
Pewnego dnia zobaczyłam post na FB u Tomka z bloga Magiczny Składnik, mówiący o tym że za kilka dni odbędą się w Warszawie owadzie warsztaty kulinarne. Krótka chwila i zastanowienie jakie mam plany na
Zobacz więcej
Na specjalną prośbę męża nie mogło dzisiaj zabraknąć w domku słodkiego akcentu. Wczoraj kupiłam carob w proszku, więc nie mogło go dzisiaj zabraknąć w przepisie :) Jest świetny dla osób
Zobacz więcej
Oczywiste jest, że nasze zwierzątko też coś musi jeść... jak Chwaścik był malutki to męczył się z konikiem polnym, ale był waleczny! Teraz to dla niego pestka, woli SZARAŃCZE! Wiemy, że powinien jeść
Zobacz więcej
Gruszka i sezam to wyśmienite połączenie. Szczególnie prażony. Czy jednak ktoś próbował już połączyć ten duet z karobem (biblijną "szarańczą" ;])? Ja kiedyś robiłem takie ciasto. Efekt literalnie
Zobacz więcej
Znajduje się tutaj jedyny na świecie pomnik upamiętniający zwalczenie szarańczy w 1711 roku (obok deptaku i Stawu Kościelnego, na skraju Parku Miejskiego).Jeden z napisów na budowli głosi: Wyniszczono
Zobacz więcej
zbliża się, zbliża :) tafla jeszcze zmrożona.. wciąż wracają.. wczoraj pogoda cudna, pół dnia na dworze, nawet wywiesiłam pranie! Pierwszy raz w tym roku :) Wieczorem pierwszy grill, my co prawda w
Zobacz więcej
Uff. Trochę mnie nie było ze względu na to, że chciałem podsumować konkurs w postaci wpisu, a całe zamieszanie z nim związane trwało dłużej niż się spodziewałem :) Sponsor jakim był sklep
Zobacz więcej
Jak dobrze z tym przestawieniem czasu. Wreszcie zegarek w samochodzie mi się nie śpieszy… W garażu ktoś naśmiecił. Mogłam ominąć, zostawić. Pomyślałam, że mam szansę… Pozbierałam papierzyska i
Zobacz więcej
Chorwacki rogač to nasz karob. Nie jest on u nas popularny, dlatego pozwolę sobie gwoli wstępu napisać na ten temat kilka słów. Chleb Świętojański rośnie w podłużnych, brązowych strąkach, kryjących
Zobacz więcej
by Witold Wildner | | Szarańcza smażona ... przekąska dla odważnych. Składniki: - tłuszcz do smażenia Szarańczę wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy bardzo krótko, do momentu zrumienienia. W
Zobacz więcej