szarlotka półkrucha

Szarlotka na półkruchym cieście stanowi doskonały dodatek do lodów, szczególnie jeśli podana na ciepło. Można ją podać zaraz po upieczeniu, albo podgrzać, jeśli już wystygła. Jest dość łatwa, Zobacz więcej
W domu, odkąd pamiętam, zawsze robimy tę samą, najlepszą szarlotkę. Kiedy podczas pieczenia roznosi się ciepły, cynamonowy zapach, wiem, że to jesień. Każdy, kto choć raz wypróbował ten przepis, nie Zobacz więcej
Stary, wielokrotnie sprawdzony przepis na najpyszniejszy klasyczny jabłecznik. Uwielbiam go za prostotę wykonania, cudowny smak i aromat. Te z cukierni pozostają daleko w tyle ;) Klasyczna szarlotka Zobacz więcej
, a mnie się zamarzyło najprostsze mamine ciasto. Odszukaliśmy zeszyt z przepisami i natrafiliśmy na szarlotkę na półkruchym spodzie :) Ciasto półkruche podobnie jak kruche wyrabia się z czerech Zobacz więcej
Dzisiaj bez szaleństw. Klasyk nad klasyki. Zwykła a jakże niezwykła, szarlotka vel jabłecznik na półkruchym cieście. Bez pianki/bezy, bez innych wodotrysków. Kwintesencja jabłek z domieszką cynamonu, Zobacz więcej
Delikatne i kruche ciasto Chociaż szarlotka kojarzy się głównie z jesienią, to trzeba było wykorzystać prażone jabłka w słoikach. Przepis ten jest w naszej rodzinie bardzo długo i niezmiennie kojarzy Zobacz więcej
Mięciutkie ciasto półkruche, wprost rozpływające się w ustach, do tego nadzienie z świeżych jabłek, gruszek i dyni. Krótko mówiąc przepyszna szarlotka. Nikt, kto próbował nie domyślił się, że w Zobacz więcej
Wariacja na temat szarlotki. Smaczna, o lekko egzotycznym smaku i w miarę szybka do zrobienia. Składniki na półkrucheciasto: 300 g mąki bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki lekkiej mąki Zobacz więcej
Chciałam właśnie napisać "szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast.." ale uświadomiłam sobie, że to samo mówię o serniku, pierniku, cieście marchewkowym, muffinach i w ogóle.. chyba mam słabość do Zobacz więcej
Jeszcze nigdy nie robiłam szarlotki. Zmobilizowała mnie do tego Margarytka ( nieświadomie oczywiście ) organizując na swoim blogu konkurs na jego 6 urodziny. Długo przeglądałam słodkie przepisy i mój Zobacz więcej
Kiedyś już Wam to opowiadałam … Że zawsze jak byłam mała … jak jeździliśmy do babci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka. Zawsze! A oprócz szarlotkibyło też ciasto czeskie ( tak, tak Zobacz więcej
Szarlotka albo jak kto woli jabłecznik, to ciasto, za które wiele osób da się pokroić. Mój mąż nawet dawno temu powiedział, że odda się za szarlotkę.... Cóż, słowo się rzekło i jesteśmy razem już Zobacz więcej
Klasyczna szarlotka pieczona zawsze przez moją babcię... To powinna być najlepsza rekomendacja ;) Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" Ciasto: ( prostokątna blacha 32/20cm) 50 dkg mąki krupczatki 20 Zobacz więcej
W oczekiwaniu na letnie owoce, które pewnie będzie można dostać już niebawem piekę ciasto z musem jabłkowym - który został zrobiony z jesiennych, najlepszych jabłek. Ciasto świetnie pasuje w Zobacz więcej
U mnie znowu szarlotka:) Odkurzam stare przepisy mamy bo myślę, że warto je sobie przypomnieć a niektóre zrobić po raz pierwszy. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru Zobacz więcej
Niezbyt często piekę ciasta, ponieważ nie jesteśmy amatorami słodkości. Kiedy jednak nas najdzie ochota na ciacho, to lubimy kwaskowate, owocowe. Także szarlotka jest jak znalazł. Składniki: 2 Zobacz więcej
Jedno z moich ulubionych ciast. Często je zamawiam jedząc na mieście, ale nieskromnie przyznam, że odkąd poznałam smak tejże właśnie szarlotki, moje podniebienie stało się wybredne :) Spróbujcie Zobacz więcej
Zazwyczaj piekę szarlotki z tartych jabłek (na blogu pokazywałam już moje dwie ulubione: szarlotkę najprostszą oraz szarlotkę z modem i rozmarynem), ale ostatnio naszła mnie ochota na małą odmianę i Zobacz więcej