Przepis na szarlotka półkrucha

Witajcie! Dziś mamy małą rocznice. ;-) Dokładnie trzy lata temu rozpoczęliśmy naszą blogową działalność. A więc krótko i na temat: W kuchni Katie obchodzi dzisiaj swoje trzecie, blogowe urodziny!Tak! Zobacz więcej
Szarlotkana cieście półkruchym Tradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, idealne do filiżanki herbaty w zimowe popołudnie. Składniki na formę Ciasto mąka Zobacz więcej
Dzisiaj bez szaleństw. Klasyk nad klasyki. Zwykła a jakże niezwykła, szarlotka vel jabłecznik na półkruchym cieście. Bez pianki/bezy, bez innych wodotrysków. Kwintesencja jabłek z domieszką cynamonu, Zobacz więcej
W domu, odkąd pamiętam, zawsze robimy tę samą, najlepszą szarlotkę. Kiedy podczas pieczenia roznosi się ciepły, cynamonowy zapach, wiem, że to jesień. Każdy, kto choć raz wypróbował ten przepis, nie Zobacz więcej
Delikatne i kruche ciasto Chociaż szarlotka kojarzy się głównie z jesienią, to trzeba było wykorzystać prażone jabłka w słoikach. Przepis ten jest w naszej rodzinie bardzo długo i niezmiennie kojarzy Zobacz więcej
Szarlotka na półkruchym cieście stanowi doskonały dodatek do lodów, szczególnie jeśli podana na ciepło. Można ją podać zaraz po upieczeniu, albo podgrzać, jeśli już wystygła. Jest dość łatwa, Zobacz więcej
Wysoko, krucha, bardzo elegancka. Po przekrojeniu apetyczna jak żadna inna! Taka jest właśnie ta szarlotka. Pod nadzieniem jabłkowym skrywa w sobie warstwę dżemu truskawkowego, który nadaje ciastu Zobacz więcej
Stary, wielokrotnie sprawdzony przepis na najpyszniejszy klasyczny jabłecznik. Uwielbiam go za prostotę wykonania, cudowny smak i aromat. Te z cukierni pozostają daleko w tyle ;) Klasyczna szarlotka Zobacz więcej
Chciałam właśnie napisać "szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast.." ale uświadomiłam sobie, że to samo mówię o serniku, pierniku, cieście marchewkowym, muffinach i w ogóle.. chyba mam słabość do Zobacz więcej
Jeszcze nigdy nie robiłam szarlotki. Zmobilizowała mnie do tego Margarytka ( nieświadomie oczywiście ) organizując na swoim blogu konkurs na jego 6 urodziny. Długo przeglądałam słodkie przepisy i mój Zobacz więcej
Szarlotka nieomal tradycyjna z duuuużą ilością prażonych jabłek i kawałkami pomarańczy. Ciasto nie jest przesłodzone a nadzieniu da się wyczuć wyraźną szarlotkową korzenno – cytrusową nutę. Dzięki Zobacz więcej
Kiedyś już Wam to opowiadałam … Że zawsze jak byłam mała … jak jeździliśmy do babci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka. Zawsze! A oprócz szarlotkibyło też ciasto czeskie ( tak, tak Zobacz więcej
Wariacja na temat szarlotki. Smaczna, o lekko egzotycznym smaku i w miarę szybka do zrobienia. Składniki na półkrucheciasto: 300 g mąki bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki lekkiej mąki Zobacz więcej
kuchniamalowana
kuchniamalowana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia malowana
Szarlotka półkrucha

Szarlotka półkrucha 368

Klasyczna szarlotka pieczona zawsze przez moją babcię... To powinna być najlepsza rekomendacja ;) Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" Ciasto: ( prostokątna blacha 32/20cm) 50 dkg mąki krupczatki 20 Zobacz więcej
Mięciutkie ciasto półkruche, wprost rozpływające się w ustach, do tego nadzienie z świeżych jabłek, gruszek i dyni. Krótko mówiąc przepyszna szarlotka. Nikt, kto próbował nie domyślił się, że w Zobacz więcej
Szarlotka albo jak kto woli jabłecznik, to ciasto, za które wiele osób da się pokroić. Mój mąż nawet dawno temu powiedział, że odda się za szarlotkę.... Cóż, słowo się rzekło i jesteśmy razem już Zobacz więcej
Zazwyczaj piekę szarlotki z tartych jabłek (na blogu pokazywałam już moje dwie ulubione: szarlotkę najprostszą oraz szarlotkę z modem i rozmarynem), ale ostatnio naszła mnie ochota na małą odmianę i Zobacz więcej
Jedno z moich ulubionych ciast. Często je zamawiam jedząc na mieście, ale nieskromnie przyznam, że odkąd poznałam smak tejże właśnie szarlotki, moje podniebienie stało się wybredne :) Spróbujcie Zobacz więcej
Gdy czasu brak, a dzwonią niezapowiedziani goście, że za godzinę będą, to najlepszy czas aby zrobić prostą i szybką szarlotkę, która wszystkim będzie smakowała. Nie potrzeba wielu składników, Zobacz więcej