szarlotka z bita piana

Uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki i ciasta z owocami, ale jak narazie to ciasto jest bezkonkurencyjne! Delikatne kruche ciasto, przełożone masa jabłkową, z warstwą pysznej bitej śmietany, a na Zobacz więcej
tortowej łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks-biała ,mleczna i gorzka Poncz: szklanki przegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek szklanki Zobacz więcej
martapan
martapan Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kazdemu smacznego...
JABŁECZNIK

JABŁECZNIK 151

1
łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej PIANA Z BIAŁEK: 4 białka szczypta soli 18 dkg cukru Wszystkie składniki ciasta mieszam i wyrabiam na gładko. Dzielę na pół; jedną część wkładam do zamrażarki na 30 Zobacz więcej
Naleśniki, które w smaku przypominają szarlotkę. Tym razem usmażyłam bardzo puszyste naleśniki, ale możecie też zrobić tradycyjne ciasto z przepysznym szarlotkowym nadzieniem. My zjedliśmy jako drugie Zobacz więcej
z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Ważne, aby mąkę z masą łączyć mieszając delikatnie łyżką, tak aby piana nie opadła. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Zobacz więcej
tych „wiórek”, ciasto będzie bardziej puszyste. Na to wykładam jabłka i ścieram na tarce mniejszą część ciasta. Ubijam lekko białka. Dodaję stopniowo cukier puder i miksuję, aż piana stanie się Zobacz więcej
W niedzielne przedpołudnie naszła mnie ochota na SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ! Przypomniałam sobie i odszukałam przepis na biszkopt mojej cioci, który zawsze się udaje. Stąd dziś u mnie na stole ta Zobacz więcej
Jesień od zawsze kojarzyła mi się z szarlotkami. A szarlotki od zawsze z odwiedzinami u babci. Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką przyjemnością zgłębiam tajniki wypiekania Zobacz więcej
Jesień od zawsze kojarzyła mi się z szarlotkami. A szarlotki od zawsze z odwiedzinami u babci. Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką przyjemnością zgłębiam tajniki wypiekania Zobacz więcej
aziem2121
aziem2121 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Git Mallina
Beziki idealne !!!!

Beziki idealne !!!! 26

0
. Cukier dodajemy partiami, od samego początku ubijania, czas ubijania to ok 5 - 7 minut, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Blachy wykładamy papierem do pieczenia, a nich układamy łyżką pianę, Zobacz więcej
, spokojne nic. Od czasu, gdy wyjechałam na stałe z domu mijają już dwa lata. Ile się zmieniło od tego czasu? Chyba wszystko. Tylko święty, domowy spokój zostaje. I dlatego lubię wracać. Dzisiaj Zobacz więcej
BuMisiura
BuMisiura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ma-kuchnia
Smak Śliwkowo-Słodki

Smak Śliwkowo-Słodki 213

1
szarlotek spozyc je z kremowa bita smietana.Kiedy robiłam je drugim razem, omyłkowo do mąki wyspało mi się trochę cukru: nic się nie stało, było po prostu bardziej słodkie, a "granulat" bardziej Zobacz więcej
, wyciąć gniazda i cienko pokroić, przełożyć do miski i spryskać sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puszystą i dość sztywną masę (powinna mieć gęstość prawie jak ubita piana z białek). Mąkę Zobacz więcej
, wyciąć gniazda i cienko pokroić, przełożyć do miski i spryskać sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puszystą i dość sztywną masę (powinna mieć gęstość prawie jak ubita piana z białek). Mąkę Zobacz więcej
Szarlotka królewska Szarlotka królewska smakuje chyba wszystkim :- ) To proste do przygotowania ciasto prezentuje się pięknie i na pewno uświetni rodzinne spotkania lub popołudniowa kawę. Ciasto Zobacz więcej
karisa
karisa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
odrobina słodyczy
Szarlotka królewska

Szarlotka królewska 249

2
: Na schłodzony biszkopt wylać masę jabłkową, którą należy uprzednio schłodzić, tak aby nie była zbyt płynna (w masie powinno być troszkę soku, który nasączy biszkopt, jeżeli cały sok z jabłek Zobacz więcej
pomarańczowy Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zmieszać z cukrami waniliowymi i cynamonem. Następnie przygotować ciasto biszkoptowe. Żółtka utrzeć z cukrem wsypać mąkę i Zobacz więcej
masłem, posypać tartą bułką. Jabłka obrać, przekroić na połowy i posypać cynamonem. Połówki jabłek ułożyć przekrojem do góry. Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier, wymieszać z żółtkami i mąką. Zobacz więcej
-rabarbarową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Ubitą pianę wyłożyć na owoce. Na pianę z białek zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w Zobacz więcej
1 łyżeczka proszku do pieczenia . Białka oddzielić od żółtek . Ubić białka na sztywną pianę . Żeby lepiej ubijała się piana należy do białek dodać odrobinę soli. Do ubitych białek dodać cukier i Zobacz więcej