szarlotka z migdałami i lodami

Pracuję w przychodni rejonowej już od piętnastu lat. W zasadzie każdego dnia ktoś przychodzi się zapytać o badania, jakie należy wykonać w konkretnych sytuacjach. Współcześnie niestety większość badań Zobacz więcej
Na dobry początek weekendu, częstuję Was przepyszną szarlotką :) Kruszonka jest chrupiąca, słodka, jabłka rozpływają się w ustach... co w niej innego? Nie ma tradycyjnego ciasta, tylko podstawa tego Zobacz więcej
zwami
zwami Obserwuj blogaObserwujesz bloga
M od kuchni
TARTA JABŁKOWA

TARTA JABŁKOWA 812

0
mieszankę rozlewamy na jabłka. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Gorącą szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy prażonymi migdałami. Zobacz więcej
zrumienił. Ze względu na fakt, iż podczas pieczenia jabłka zmieniają swoją strukturę i robią się miękkie, deseru nie można pokroić nożem na zgrabne kawałki. Na talerzu najlepiej formować "kopczyk". Zobacz więcej
Kolejna odsłona moich ukochanych crumble. Tym razem wersja z jabłkiem i cynamonem - takie mini-szarlotki. Na 4 kokilki średnicy 10 cm. ok. 2 średnie jabłka 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru (u Zobacz więcej
Prosty, smaczny deser, z dużą ilością pieczonych jabłek przykryty chrupiącą kruszonką z dodatkiem migdałów, idealne połączenie. Nie dosyć, że bardzo prosty to jeszcze szybki w wykonaniu, z pewnością Zobacz więcej
...czyli szarlotka na szybko. Niespodziewani goście, ochota na lekki obiad na słodko, coś na poprawę humoru gdy za oknem szaro? Nie ma to jak szybka szarlotka. Prawie zawsze mamy jabłka w domu. Trochę Zobacz więcej
masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli 1 łyżeczka cynamonu migdały, cukier puder lody dla łakomczuchów Mąki przesiać i połączyć, dodać pokrojone masło, proszek do pieczenia i sól. Zobacz więcej
To najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek upiekłam. Jest doskonała! Podałam ją na ciepło z lodami waniliowymi... Migdałowa szarlotka sypana Składniki: 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka Zobacz więcej
na gorąco z lodami. Do tego bazowego przepisu możecie dodać płatki owsiane, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, cynamon, kakao i mnóstwo innych dodatków, więc zapisujcie go do swojego przepiśnika i Zobacz więcej
Całkiem prosty i szybki pomysł na przyrządzenie nieskomplikowanej wersji szarlotki. Wręcz idealny na czas w którym oczekujemy na sezonowe owoce! Skład: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego Zobacz więcej
Po marcepanowych ciasteczkach i szarlotce zostala mi samotna kostka marcepanu, z ktorym trzeba bylo cos zrobic. I to szybko... Zachcialo mi sie ciasta... Takiego zwyklego, bez masy, bez godzinnego Zobacz więcej
ich nie lubię z dodatkami. Zamiast jabłek można zapiec dowolne inne owoce, maliny, jeżyny, gruszki, śliwki – pojedynczo albo dowolnie mieszać. Za każdym razem wyjdzie pysznie i słodko. Jabłka z Zobacz więcej
na mizerię, pomijając gniazda nasienne), posypujemy cynamonem, mieszamy, wykładamy jabłka na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami włoskimi i cukrem brązowym. Zobacz więcej
Desery na ciepło są najlepsze na świecie! A desery na ciepło napakowane owocami to już mistrzostwo świata. Wie o tym najlepiej mój drugi połówek, który nie przejdzie obojętnie obok gorącej szarlotki z Zobacz więcej
dodatkowych głodomorów). Jabłecznik ten najlepiej smakuje na ciepło z bakaliowymi lodami...;) Ja dodatkowo dałam na wierzch migdały i żurawinę. Co jest potrzebne? -1kg. jabłek -150-200ml.cydru Zobacz więcej
Szarlotka w najlepszym i zarazem najprostszym wydaniu. Dużojabłek,cienka warstwa ciasta, wierzch delikatnie posypany tartymi migdałami. Najsmaczniejsza podana na ciepło z bitą śmietaną lub lodami, ale Zobacz więcej
Leniwa, słoneczna sobota...w przeddzień jesieni rozpoczynam produkcję mojego ulubionego ciasta: SZARLOTKI...najlepsza na ciepło z lodami waniliowymi....dziś wersja oszczędna, ekonomiczna, z Zobacz więcej
wypróbować błyskawiczny przepis na pyszny deser!SKŁADNIKI 1 rulon ciasta francuskiego 1 budyć śmietnakowy 3 jabłka 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko szczypta cynamonu dodatkowo Zobacz więcej
równomiernie rozłóż drugą część ciasta, posypując tak jak kruszonką. Piecz kolejne 40 minut - ciasto powinno być ładnie zarumienione. Wystudź i podawaj. Ciepłe ciasto można podać z kulką lodów Zobacz więcej