szarlotka z pianą bezową

dorota.w
dorota.w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
daktyle w czekoladzie
Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą 400

0
{{headerMessage}}
Chyba najlepsza szarlotka jaką robiłam :) Słodka, o delikatnym posmaku cytryny, bez cynamonu. Na kruchym cieście wyłożona jest dość gruba warstwa jabłek wymieszanych z kisielowym proszkiem, który Zobacz więcej
beetle
beetle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
apetyt i smak
Szarlotka

Szarlotka 533

7
{{headerMessage}}
Smak klasycznego ciasta z jabłkami, zwanego szarlotką zna chyba każdy z Nas. Każdy ma także swój sprawdzony przepis na jej wykonanie. Jednym smakuje najbardziej na ciepło, najlepiej z porcją lodów Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na internecie można znaleźć miliony przepisów na ciasta z jabłkami. Dzisiaj zaprezentuje wam ciasto, które kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami spędzanymi u babci. Szarlotka bezowa i pleśniak to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedy myślę o idealnej szarlotce, przychodzi mi do głowy kilka kompozycji. Po pierwsze - kruche ciasto. Po drugie - dużo jabłek. Jabłka smakują dobrze w połączeniu z budyniem. A, jeszcze delikatna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnio wprost szaleję za bezą, nie mogę przejść obojętnie wobec żadnych bezowych wypieków. Kilka dni temu piekłam szarlotkę z bezą a dziś pochłaniam babeczki z malinami i bezową chmurką. Jak dla Zobacz więcej
aziem2121
aziem2121 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Git Mallina
Beziki idealne !!!!

Beziki idealne !!!! 27

0
{{headerMessage}}
. Cukier dodajemy partiami, od samego początku ubijania, czas ubijania to ok 5 - 7 minut, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Blachy wykładamy papierem do pieczenia, a nich układamy łyżką pianę, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wylepić nimi dokładnie dno i boki każdej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i podpiec na złoto przez 10-15 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika i napełnić prażonymi jabłkami. Pokryć masą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szarlotka to ciasto, które z pewnością nigdy mi się nie znudzi. Słodkie, soczyste jabłka, a do tego bezowa pierzynka gwarantują udany wypiek. Przepis znaleziony na blogu Doroty, dokładnie tutaj. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
popołudnie... No, może kawy :) /5 tartaletek:/ Składniki na ciasto kruche zagnieść i wyłożyć nim foremki na tartaletki. Podpiec, aż będą rumiane (około 10-15 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szarlotka na kruchym waniliowym cieście pod bezową pierzynką Tagi: pyszna szarlotka, tradycyjna szarlotka z bezą, jabłecznik, szarlotki, szarlotki i jabłeczniki, ciasta zowocami, kruche z owocami Dziś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
My, Polacy, kochamy jabłka i szarlotki. W sumie zastanawiam się skąd ta miłość, bo gruszki też rodzime, a już taką popularnością się nie cieszą. A na blogu szarlotek mało, więc pomału trzeba to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, dodać cynamon, kardamon, imbir, cukier i goździki, wymieszać dokładnie i zostawić na ogniu na ok. 10 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Ciasto oprószyć mąką kukurydzianą, wyłożyć na nie mus Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, dodać cynamon, kardamon, imbir, cukier i goździki, wymieszać dokładnie i zostawić na ogniu na ok. 10 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Ciasto oprószyć mąką kukurydzianą, wyłożyć na nie mus Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na ciasto wykładamy jabłka i rozprowadzamy je równomiernie dociskają kolejno ubijamy pozostałe nam białka i 0,5 szklanki cukru na sztywną pianę ubitą pianę rozprowadzamy na jabłkach pozostałe nam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do ciasta) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik przestawić na 190C. białko ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i ubijać aż będzie lśniąca. Rozsmarować na nektarynkach tworząc szczyty (ubijałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wody w trakcie ubijania. Do masy z żółtek dodać makę i proszek. Wymieszać ręcznie (nie mikserem). Do masy dodać połowę piany z białek i wymieszać. Następnie dodać pozostałe białka i dokładnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżcecukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną,miksujemy i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Witajcie! Dziś będzie smacznie. Za oknem aura jesienna, a sezon jabłkowy w pełni. Nie mogłam więc oprzeć się pokusie i upiekłam szarlotkę. Pyszną, na kruchym cieście. Po raz pierwszy pod bezową Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Już kilka razy Piotrek zwracał mi uwagę na to, że na blogu wciąż nie mam przepisu na klasyczną szarlotkę. Taką babciną na półkruchym cieście i z bezową pianką. Postanowiłam nadrobić zaległości i Zobacz więcej