szarlotka z pianą bezową

Chyba najlepsza szarlotka jaką robiłam :) Słodka, o delikatnym posmaku cytryny, bez cynamonu. Na kruchym cieście wyłożona jest dość gruba warstwa jabłek wymieszanych z kisielowym proszkiem, który Zobacz więcej
beetle
beetle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
apetyt i smak
Szarlotka

Szarlotka 513

7
Smak klasycznego ciasta z jabłkami, zwanego szarlotką zna chyba każdy z Nas. Każdy ma także swój sprawdzony przepis na jej wykonanie. Jednym smakuje najbardziej na ciepło, najlepiej z porcją lodów Zobacz więcej
Na internecie można znaleźć miliony przepisów na ciasta z jabłkami. Dzisiaj zaprezentuje wam ciasto, które kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami spędzanymi u babci. Szarlotka bezowa i pleśniak to Zobacz więcej
Kiedy myślę o idealnej szarlotce, przychodzi mi do głowy kilka kompozycji. Po pierwsze - kruche ciasto. Po drugie - dużo jabłek. Jabłka smakują dobrze w połączeniu z budyniem. A, jeszcze delikatna Zobacz więcej
Ostatnio wprost szaleję za bezą, nie mogę przejść obojętnie wobec żadnych bezowych wypieków. Kilka dni temu piekłam szarlotkę z bezą a dziś pochłaniam babeczki z malinami i bezową chmurką. Jak dla Zobacz więcej
aziem2121
aziem2121 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Git Mallina
Beziki idealne !!!!

Beziki idealne !!!! 26

0
. Cukier dodajemy partiami, od samego początku ubijania, czas ubijania to ok 5 - 7 minut, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Blachy wykładamy papierem do pieczenia, a nich układamy łyżką pianę, Zobacz więcej
wylepić nimi dokładnie dno i boki każdej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i podpiec na złoto przez 10-15 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika i napełnić prażonymi jabłkami. Pokryć masą Zobacz więcej
Szarlotka to ciasto, które z pewnością nigdy mi się nie znudzi. Słodkie, soczyste jabłka, a do tego bezowa pierzynka gwarantują udany wypiek. Przepis znaleziony na blogu Doroty, dokładnie tutaj. Zobacz więcej
popołudnie... No, może kawy :) /5 tartaletek:/ Składniki na ciasto kruche zagnieść i wyłożyć nim foremki na tartaletki. Podpiec, aż będą rumiane (około 10-15 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku). Zobacz więcej
Szarlotka na kruchym waniliowym cieście pod bezową pierzynką Tagi: pyszna szarlotka, tradycyjna szarlotka z bezą, jabłecznik, szarlotki, szarlotki i jabłeczniki, ciasta zowocami, kruche z owocami Dziś Zobacz więcej
My, Polacy, kochamy jabłka i szarlotki. W sumie zastanawiam się skąd ta miłość, bo gruszki też rodzime, a już taką popularnością się nie cieszą. A na blogu szarlotek mało, więc pomału trzeba to Zobacz więcej
, dodać cynamon, kardamon, imbir, cukier i goździki, wymieszać dokładnie i zostawić na ogniu na ok. 10 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Ciasto oprószyć mąką kukurydzianą, wyłożyć na nie mus Zobacz więcej
, dodać cynamon, kardamon, imbir, cukier i goździki, wymieszać dokładnie i zostawić na ogniu na ok. 10 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Ciasto oprószyć mąką kukurydzianą, wyłożyć na nie mus Zobacz więcej
na ciasto wykładamy jabłka i rozprowadzamy je równomiernie dociskają kolejno ubijamy pozostałe nam białka i 0,5 szklanki cukru na sztywną pianę ubitą pianę rozprowadzamy na jabłkach pozostałe nam Zobacz więcej
do ciasta) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik przestawić na 190C. białko ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i ubijać aż będzie lśniąca. Rozsmarować na nektarynkach tworząc szczyty (ubijałam Zobacz więcej
wody w trakcie ubijania. Do masy z żółtek dodać makę i proszek. Wymieszać ręcznie (nie mikserem). Do masy dodać połowę piany z białek i wymieszać. Następnie dodać pozostałe białka i dokładnie Zobacz więcej
ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżcecukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną,miksujemy i Zobacz więcej
Witajcie! Dziś będzie smacznie. Za oknem aura jesienna, a sezon jabłkowy w pełni. Nie mogłam więc oprzeć się pokusie i upiekłam szarlotkę. Pyszną, na kruchym cieście. Po raz pierwszy pod bezową Zobacz więcej
Już kilka razy Piotrek zwracał mi uwagę na to, że na blogu wciąż nie mam przepisu na klasyczną szarlotkę. Taką babciną na półkruchym cieście i z bezową pianką. Postanowiłam nadrobić zaległości i Zobacz więcej