szarlotka z wysoka piana

{{headerMessage}}
Składniki: Ciasto: 25 dag mąka tortowa, 1/2 kostki tłuszczu, 1 jajko, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Nadzienie: 1 słoik litrowy jabłka-papierówki wekowane, 2 łyżki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: Ciasto: 25 dag mąka puszysta Lubella, 1/2 kostki tłuszczu, 1 jajko, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Nadzienie: 10 sztuk starte jabłka, 1 łyżeczka soku z Zobacz więcej
zamieszaj
zamieszaj Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ugotuj mi
Szarlotka na cieście orkiszowym

Szarlotka na cieście orkiszowym 439

0
{{headerMessage}}
1,5 kg jabłek dwie garści migdałów w płatkach cukier trzcinowy sok z cytryny Piana z białek 4 białka 1 łyżka cukru pudru z cukru trzcinowego Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić do lodówki. Zobacz więcej
magdasad
magdasad Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłopisalnia
Beza Pavlova

Beza Pavlova 38

0
{{headerMessage}}
cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny śmietana kremówka sezonowe owoce ( u mnie maliny) Przygotowanie: Białka wlać do wysokiego naczynia i ubić (pod Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sposób w jaki można uzyskać bladoróżowy kolor bezy, tego proszę o podzielenie się tą wiedzą. Ja poradziłam sobie w tensposób, że dodałam do ubitych białek z cukrem dwie łyżeczki soku z buraków. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przygotowania: Białka ubijamy na najwyższych obrotach, gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 5 minutach ubijania dolewamy olej i mieszamy łopatką. Dosypujemy mąkę i Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Szarlotka orkiszowa

Szarlotka orkiszowa 1780

0
{{headerMessage}}
Dostałam niedawno mąkę z Młynów Gdańskich i rozważając co by tu z niej upiec przypomniało mi się, że już jakiś czas temu myślałam o szarlotce na orkiszowym cieście. Użyłam tortownicy o średnicy 21 cm Zobacz więcej
{{headerMessage}}
części- większą i mniejszą- którą wkładamy do zamrażarki (na kruszonkę.) Większą część rozwałkować, wyłożyć owoce. Ubić pianę z 4 białek, dodając 1 szklankę cukru i 2 "proszki kisielowe." Na tarce Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
szarlotka orzechowa

szarlotka orzechowa 172

2
{{headerMessage}}
na cieście jabłka. 3 białka 3 łyżki cukru z wanilią cukier puder Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści, a piana stanie się gęsta i sztywna. Rozprowadzić bezę Zobacz więcej
aga34
aga34 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
All roads lead to kitchen
Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą 37

1
{{headerMessage}}
, wymieszać z cynamonem i kaszą manną schłodzone ciasto rozwałkować, tak aby całkowicie pokryło boki formy, gdyż szarlotka będzie wysoka, rozwałkowane przenieść do formy zrolowane na wałku wysypać Zobacz więcej
smakmonika
smakmonika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Moniki
Szarlotka z jabłek ;)

Szarlotka z jabłek ;) 74

0
{{headerMessage}}
papierem do pieczenia, lub wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, wyjmij z lodówki schłodzoneciasto i wylep dno foremki formując wyższe brzegi, spod zapiecz przez 10 minut w piekarniku w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, wsypać wymieszany cukier puder z kakao i cynamonem, i delikatnie połączyć rózgą z bezą. Bezę wyłożyć na szarlotkę i Zobacz więcej
czarownica-agata
czarownica-agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Czary Mary
Pavlova z figami

Pavlova z figami 200

0
{{headerMessage}}
, spokojne nic. Od czasu, gdy wyjechałam na stałe z domu mijają już dwa lata. Ile się zmieniło od tego czasu? Chyba wszystko. Tylko święty, domowy spokój zostaje. I dlatego lubię wracać. Dzisiaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
piekarniku przez około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Kiedy piana będzie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w kostkę margarynę oraz połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę:najpierw ubijamy same białka bez Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Szarlotka orzechowa

Szarlotka orzechowa 210

1
{{headerMessage}}
- grzanie góra - dół. Wstawić tortownicę do piekarnika i podpiec spód przez 15 minut - do lekkiego zezłocenia się, wyjąć z piekarnika na 10 minut do przestudzenia. Wystudzone jabłka wyłożyć na Zobacz więcej
mopswkuchni
mopswkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mops w kuchni
Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami 900

0
{{headerMessage}}
tarte mrożone ciasto. Nie musi ono szczelnie zakrywać piany, nawet lepiej jak będzie go mniej i piana nie jest zbytnio obciążona, aby była puszysta i nie opadła. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z cytrynową NUTĄ... więc muzycznie! ;) Na samą myśl o ciastkach z kremem nucę pod nosem piosenkę Smolika - Kremowa rewolucja. "...w cytrynowej pianie, w płynnej czekoladzie roztopimy się. Kremowy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kilka dni temu przygotowując szarlotkę poczułam zapach i magię nadchodzących Świąt. Połączenie aromatu skórki pomarańczowej i wanilii wywołało uśmiech na mojej twarzy, a zapach piekącego się już w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
aż wyparuje cały sok, który puszczą jabłka, a te zamienią się w mus. Jabłka zestaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Przestudzone jabłka wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Rozłóż równomiernie, Zobacz więcej