szarlotka z wysoka piana

Składniki: Ciasto: 25 dag mąka tortowa, 1/2 kostki tłuszczu, 1 jajko, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Nadzienie: 1 słoik litrowy jabłka-papierówki wekowane, 2 łyżki Zobacz więcej
Składniki: Ciasto: 25 dag mąka puszysta Lubella, 1/2 kostki tłuszczu, 1 jajko, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Nadzienie: 10 sztuk starte jabłka, 1 łyżeczka soku z Zobacz więcej
1,5 kg jabłek dwie garści migdałów w płatkach cukier trzcinowy sok z cytryny Piana z białek 4 białka 1 łyżka cukru pudru z cukru trzcinowego Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić do lodówki. Zobacz więcej
magdasad
magdasad Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłopisalnia
Beza Pavlova

Beza Pavlova 36

0
cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny śmietana kremówka sezonowe owoce ( u mnie maliny) Przygotowanie: Białka wlać do wysokiego naczynia i ubić (pod Zobacz więcej
sposób w jaki można uzyskać bladoróżowy kolor bezy, tego proszę o podzielenie się tą wiedzą. Ja poradziłam sobie w tensposób, że dodałam do ubitych białek z cukrem dwie łyżeczki soku z buraków. Zobacz więcej
przygotowania: Białka ubijamy na najwyższych obrotach, gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 5 minutach ubijania dolewamy olej i mieszamy łopatką. Dosypujemy mąkę i Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Szarlotka orkiszowa

Szarlotka orkiszowa 1604

0
2/3 schłodzonego ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno i boki formy (boki do wysokości około 3 cm). Spód oprószyć bułką tartą. Następnie na spód wyłożyć masę jabłkową. Białka ubić na sztywną pianę, pod Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
szarlotka orzechowa

szarlotka orzechowa 138

3
na cieście jabłka. 3 białka 3 łyżki cukru z wanilią cukier puder Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści, a piana stanie się gęsta i sztywna. Rozprowadzić bezę Zobacz więcej
, wymieszać z cynamonem i kaszą manną schłodzone ciasto rozwałkować, tak aby całkowicie pokryło boki formy, gdyż szarlotka będzie wysoka, rozwałkowane przenieść do formy zrolowane na wałku wysypać Zobacz więcej
papierem do pieczenia, lub wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, wyjmij z lodówki schłodzoneciasto i wylep dno foremki formując wyższe brzegi, spod zapiecz przez 10 minut w piekarniku w Zobacz więcej
czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, wsypać wymieszany cukier puder z kakao i cynamonem, i delikatnie połączyć rózgą z bezą. Bezę wyłożyć na szarlotkę i Zobacz więcej
mąkę ziemniaczaną i ocet. Na koniec nasza piana z białej musi być bardzo sztywna. Pianę wykładamy na papier zgodnie z narysowanym okręgiem, góra z piany może być dość wysoka, nawet na około 15 cm. Zobacz więcej
piekarniku przez około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Kiedy piana będzie Zobacz więcej
w kostkę margarynę oraz połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę:najpierw ubijamy same białka bez Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Szarlotka orzechowa

Szarlotka orzechowa 207

1
- grzanie góra - dół. Wstawić tortownicę do piekarnika i podpiec spód przez 15 minut - do lekkiego zezłocenia się, wyjąć z piekarnika na 10 minut do przestudzenia. Wystudzone jabłka wyłożyć na Zobacz więcej
tarte mrożone ciasto. Nie musi ono szczelnie zakrywać piany, nawet lepiej jak będzie go mniej i piana nie jest zbytnio obciążona, aby była puszysta i nie opadła. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 Zobacz więcej
Z cytrynową NUTĄ... więc muzycznie! ;) Na samą myśl o ciastkach z kremem nucę pod nosem piosenkę Smolika - Kremowa rewolucja. "...w cytrynowej pianie, w płynnej czekoladzie roztopimy się. Kremowy Zobacz więcej
podpiekamy (około 7 minut). W międzyczasie ubijamy pianę z białek - do naczynia wlewamy białka, szklankę cukru oraz szczyptę soli. Całość ubijamy równomiernie na wysokich obrotach. Jeśli piana nie Zobacz więcej
aż wyparuje cały sok, który puszczą jabłka, a te zamienią się w mus. Jabłka zestaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Przestudzone jabłka wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Rozłóż równomiernie, Zobacz więcej