Przepis na szaszlyki

Szaszlyki salatkowe, to swietna propozycja przystawki na uroczyste okazje, lub male co nieco na lunch / drugie sniadanie do pracy. Ta salatka na patyku, prezentuje sie bardzo atrakcyjnie i smakuja Zobacz więcej
karto_flana
karto_flana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z kartoflanego pola
Szaszlyki marynowane

Szaszlyki marynowane 719

Jeszcze rzutem na grila, poki pogoda ladna :) Dla 4 osob: 750 g surowej poledwicy wieprzowej 3 czerwone cebule 2 straki papryki czerwonej sok z 1cytryny 3 lyzki sosu worchester 60 ml oleju sol, pieprz Zobacz więcej
SZASZŁYKI EGZOTYCZNE ...z ananasem i papają.Szaszłyki egzotyczne to kolejna moja propozycja potrawy na grill-party :)Szaszłyki te zaskakują nie tylko pięknymi kolorami, ale także i ciekawym smakiem - Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Szaszlyki z grilla

Szaszlyki z grilla 166

Na pewno lubicie grillować jak większość naszego narodu. To fajna forma spędzania wolnego czasu i integracji na świeżym powietrzu. Oczywiście z perspektywy kulinarnej jest to również bardzo przyjemne Zobacz więcej
Robiac szaszlyki , zauwazylam ze czesto mieso jest suche i znalazlam na to sposob zrobic zalewke do miesa i trzymac w niej mieso najlepiej cala noc ( mozna 2-3 h ) Zalewa na mieso z kurczaka : Mleko Zobacz więcej
Salatka tabbouleh to salatka z kuchni arabskiej zwana takze salatka libanska. Przyznaje, ze jest to jedna z moich ulubionych salatek. Pyszna i orzezwiajaca dzieki dodatkowi miety i soku z cytryny (u Zobacz więcej
Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia niezwykły przepis na grilla, czyli GALARETKOWO-OWOCOWE SZASZŁYKI. Podajemy je na grillu wykonanym z arbuza - gwarantuje wszystkim, że całość robi Zobacz więcej
Przepis znaleziony w ksiazce pani Katarzyny likus, dzis na piatkowy obiad przetestowany i pyszny! Takze polecam... 3 szaszlyki Przygotowanie 15 minut Marynata 2 h Pieczenie 20 minut 400 g swiezego Zobacz więcej
Zwykle pieklam szaszlyki w piekarniku i podawalam do obiadu np z ryzem. Tym razem stanowily one przekąske, podane poznym popoludniem zniknely w oka mgnieniu. do szaszlykow wykorzystalam pokrojone Zobacz więcej
Propozycja obiadowa z udzialem kurczaka, brokulow i ryzu. Całosc stanowi bardzo smaczne połączenie, przygotowanie nie stanowi większego problemu a efekt w postaci kolorowego, pysznego dania z Zobacz więcej
No i nie tylko obiad... napisalam 2 strony o swicie kolejnej ksiazki, bylam biegac, zrobilam sniadanie, przyjelam moja pania do sprzatania, z nia sprzatalam ponad godzine, pozniej ona zrobila mi Zobacz więcej
Kiedy zamrazam pietruszke ,wczesniej obrywam listeczki,a galazki ktore pozostaja po tej operacji,zamrazam w osobnym pudeleczku,kiedy jest pomysl,sa pod reka. A jak mozemy wykorzystac galazki?,moze Zobacz więcej
Aktywne żywienie
Aktywne żywienie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aktywne żywienie
Szaszlyki z patelni

Szaszlyki z patelni 46

Szaszłyki, to ciekawa propozycja na każdą pogodę i na urozmaicenie sobie monotonnych obiadów. Świetnie smakują z dodatkiem orzeźwiającej surówki Składniki: -250g zmielonej piersi z indyka lub innego Zobacz więcej
Obiad przed praca i w lekkim pospiechu zazwyczaj wiaze sie z czyms prostym i szybki, najlepiej gdy moge czesc przygotowac dzien wczesniej. Taki wlasnie jest kurczak w pietruszkowo-cytrynowej Zobacz więcej
Sezon na grilowanie oglaszam za otwarty, a na rozgrzewke proponuje bardzo latwy, ale efektowny przepis na soczyste szaszlyki z kurczaka w pysznej marynacie. Glownymi skladnikami marynaty to: cytryna, Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niebo na talerzu
Szaszlyki z kurczaka

Szaszlyki z kurczaka 99

Dobre na sezon grillowy, ale przy niezbyt sprzyjającej pogodzie czy chłodniejszej porze roku wystarczy patelnia czy piekarnik. Mięso do szaszłyków dobrze jest wcześniej zamarynować, by podczas Zobacz więcej
« Zaproszenie do akcji ... Szaszlyki z piersi kurczaka Dobry pomysl rowniez na grila :) A tu juz jeden szaszlyk znalazl amatora ;) Dla 4 osob: 600 filetow z piersi kurczaka 1 czerwona cebula 2-3 lyzki Zobacz więcej
Dzis mialo byc szybko. Slomianymi rodzicami na dziesiec dni zostalismy, w domu zrobilo sie cichutko i jeszcze odsypiamy wczorajsze balety tak wiec obiad mial byc smaczny i szybki. I taki tez byl... Zobacz więcej
Ktoz z nas nie lubi szaszlykow, jest tysiace wariancji na ich temat. Zapraszam na szaszlyki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Zamarynowalam piersi kurczaka w koncentracie pomidorowym, ketchupie, Zobacz więcej

Choć wielu uznaje szaszłyk za danie narodowe w naszym kraju, to niewielu zdaje sobie sprawę, iż owa forma przywędrowała do nas z rejony centralnej Azji. Ciekawostkę stanowi fakt, iż szaszłyk cieszy się ogromną popularnością w Izraelu do którego dziesiątki lat temu przybył za sprawą rosyjskich emigrantów. A czym polega fenomen tytułowego szaszłyka i w jakich wariantach występuje on współcześnie?

Do licznych zalet szaszłyka zaliczyć należy uniwersalność i szerokie zastosowanie kulinarne. Danie to można przygotowywać z różnego rodzaju mięs, a do najpopularniejszych należy jagnięcina, wołowina oraz wieprzowina. Rzadziej jest to drób i pochodne. W tradycyjnej recepturze mięso powinno zostać wcześniej zamarynowane. Uzupełnienie stanowią warzywa oraz owoce, które podobnie jak kawałki mięsa nadziewane są naprzemiennie na długie wykałaczki, bądź tradycyjnie – szpady.

Szaszłyk w wersji rodzimej uzupełniony zostaje warzywami pod postacią papryki, ogórków, pomidorów, cukinii czy cebuli. Bardzo często możemy zauważyć występowanie popularnych pieczarek. W nieco unowocześnionej wersji szaszłyk świetnie komponuje się z ananasem, mango oraz cukinią. Bez względu na użyte dodatki z pewnością szaszłyk smakować będzie wybornie.