szatan grzyb jak rozpoznać

piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Jak zamrozić grzyby

Jak zamrozić grzyby 404

Grzyby warto mrozić. Do mrożenia nadają się wszystkie najpopularniejsze odmiany: prawdziwki. podgrzybki, maślaki, rydze, kozaki, kurki, kanie i inne. Z poszczególnymi rodzajami grzybów postępujemy Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 15512

Uwielbiam w tej postaci grzyby wszelakie. To chyba jedyny przeze mnie przyswajalny w 100% sposób ich spożywania. Może dlatego że nie czuć tak wyraźnie ich smaku No co, nie każdy lubi grzyby. Przepis Zobacz więcej
gcichowski
gcichowski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy babci Gosi
Grzyby

Grzyby 974

Lato było mokre i w lasach pojawiło się dużo grzybów. Lubimy chodzić po lesie i je zbierać. Przynosimy do domu pełne kosze prawdziwków, podgrzybków, maślaków a nawet rydze, które po raz pierwszy Zobacz więcej
Leśne grzyby można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów – przygotować z nich sosy, zupy, użyć jako dodatku do pizzy, zamarynować, usmażyć jako kotlety albo wysuszyć i zrobić farsz na Boże Zobacz więcej
Ananasy są smaczne - słodkie, miękkie i mocno aromatyczne. Oczywiście pod warunkiem, że wiesz, jak je wybrać. Czytaj więcej » Zobacz więcej
krzys1610
krzys1610 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy i porady kulinarne
Grzyby marynowane.

Grzyby marynowane. 4200

Składniki : 1 kg grzybów ( leśnych lub pieczarek ) 1 łyżka soli 1 l wody Marynata : 4 szklanki ( szklanki 250 ml ) wody 2 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka białej gorczycy kilka Zobacz więcej
Sauté to technika przyrządzania potraw polegająca na smażeniu składników w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. Finalnie przygotowane w ten sposób produkty zostają skarmelizowane i apetycznie Zobacz więcej
Jak przechowywać mąkę? Warto znać odpowiedź na to pytanie, ponieważ mąka może szybko się psuć. Termin przydatności mąki do spożycia wynosi 3-5 miesięcy (według producenta). Tymczasem mąka może zepsuć Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 1256

Składniki: grzyby leśne, u mnie drobne podgrzybki sól zalewa na 3 słoiki 250 ml: 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 5dkg cukru 3liście laurowe 3ziela angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego … Czytaj Zobacz więcej
kobieta przy garach
kobieta przy garach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
domowe gotowanie
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 858

Sezon grzybowy w pełni. Zamrażalka pęka w szwach od grzybów różnej maści, półki spiżarki uginają się pod ciężarem słoiczków, a my … ciągle w lesie:). Coraz trudniej pogodzić obowiązki zawodowe i Zobacz więcej
Ostoja Lasu
Ostoja Lasu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ostoja Lasu
Grzyby leśne w śmietanie

Grzyby leśne w śmietanie 546

U schyłku lata, wrześniowym dniom sprzyja rozwój naszego sportu narodowego. Tłumnie ruszamy do Lasu, by wśród mchu i paproci szukać jego wczesno-jesiennych dobrodziejstw. Grzyby! Prześcigamy się, kto Zobacz więcej
Henia
Henia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczki mojej kuchni
Grzyby rozłożone na łopatkę

Grzyby rozłożone na łopatkę 346

Sezon grzybowy się zaczął! Wprawdzie u nas nędza grzybowa, ale w moim stałym miejscu zbiorów- na targu już się pomalutku pojawiają. Kiedy zobaczyłam samotną kupeczkę podgrzybków już wiedziałam co z Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Maślak szary.

Grzyby gatunkami. Maślak szary. 206

Maślak szary Suillus viscidus to mniej znany, niż maślak zwyczajny, przedstawiciel rodzaju maślaków. Jak pozostali krewni ten maślak też jest jadalny. Spotkacie to tylko pod modrzewiami bo mikoryzuje Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Grzyby w śmietanie

Grzyby w śmietanie 1245

Pierwsze grzybki w tym roku..ale jakoś na razie ich mało w naszych lasach..Grzybki w śmietanie zrobione przez mojego męża. 1 kg dowolnych grzybów cebulka 2 łyżkimasła około 1 szkl.śmietany18% sól, Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Jak mrozić grzyby leśne

Jak mrozić grzyby leśne 3676

Jednym z najprostszych sposób przetwarzania grzybów jest ich mrożenie. Do zamrażania nadają się: prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki, rydze. Warto od razu pakować je w porcje do Zobacz więcej
Bardzo lubię suszone owoce i przywiązuję dużą wagę do ich jakości. Do suszonych owoców nie zaliczam owoców kandyzowanych ani innych wersji cukrowych posypek, bo to odbiera sens idei suszonych owoców i Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Jak suszyć grzyby

Jak suszyć grzyby 2145

Jak suszyć grzyby Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Pasta kanapkowa z dyni i twarożku Jak suszyć grzyby Chciałam Wam dziś przedstawić mój krótki poradnik na temat suszonych grzybów, bo Zobacz więcej
doris
doris Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Szaleństwa
Jak mrozić grzyby leśne

Jak mrozić grzyby leśne 1469

W tym roku grzybowe szaleństwo trwa w związku z tym postanowiłam napisać kilka słów o tym jak mrożę grzyby. Tym samym odpowiadam w pierwszym zdaniu na pytanie czy wogóle można je mrozić- jak Zobacz więcej
Gdy wrócimy z udanego grzybobrania i nie chcemy wszystkich grzybków marynować pozostaje nam je dobrze ususzyć, ale jak to zrobić? Najpierw należy je dokładnie oczyścić na sucho ( grzybów nie myjemy w Zobacz więcej
luisafoodie
luisafoodie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lu is a foodie
Na grzyby by…

Na grzyby by… 214

Trochę prywaty. Mój Mazur przynosi do domu ryby – ci śledzący Lu is a foodie na fb mogą pamiętać mój niedawny radosny wpis o sandaczu, którego fotografowałam aparatem bez karty. W odpowiednich czasach Zobacz więcej