szczupak w galarecie - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 41

Szczupak w Galarecie

Feeria Smaków bez cukru

...Szczupak w Galarecie Klasyczne polskie danie: biała ryba w jarzynowej galarecie. Zwykle omijana przez mnie szerokim łukiem... tym razem pochłonęłam w całości!... nie bacząc nawet na liczne ości, które niestety cechują szczupaka. Z drugiej strony ma on niezwykle spójne i jędrne mięso - idealne do galarety. Składniki: 2 średniej wielkości szczupaki1...

Szczupak faszerowany w galarecie

Psoty Psotki

...ogarnąć, ale nie dam się ! Zacznę od początku. Szczupaka należy złowić, bądź poprosić o pomoc znajomego wędkarza. Świeżą rybę - my mieliśmy 3450 g trzeba oczyścić z łusek, wypatroszyć i dokładnie umyć. Odciąć płetwy, ogon i łeb. Następnie trzeba oddzielić mięso od kręgosłupa i skóry (delikatnie, starając się nie uszkodzić skóry). Z odciętych części...

Szczupak w galarecie z chrzanem z żurawiną

Eterno od kuchni

...Szczupak w galarecie z chrzanem z żurawiną Składniki: oprawiony szczupak (1kg) włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por cebula- 3 szt Przyprawy:cukier, sól, pieprz Cytryna świeża. Żelatyna - 2 łyżki do podania: Chrzan z żurawiną ETERNO Przyrządzanie: Ugotować wywar: do wody ok. 1litr dodać włoszczyznę (bez przypraw!), a najlepiej by było...

Szczupak faszerowany

Kuchnia - moja pasja

...2 cebule 3 jajka 1 czerstwa bułka maślana 100 ml mleka 2 łyżki masła liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie, dodatkowo: żelatyna spożywcza (w ilości odpowiadającej do 1 litra płynu) 2 arkusze gazy (dużej) 2 łyżki masła do smarowania gazy wata do przefiltrowania wywaru 1 łyżka octu 10 % Czas przygotowania - 40 minut + 45 minut gotowania wywaru, 45 minut gotowania ryby i około 20 minut na zrobienie galarety (łącznie około 2,5 godz.)....

Szczupak faszerowany

Jadło i czytadło

...szczupak ok. 1,5 kgwłoszczyzna2 cebule3 jajka2 małe czerstwe bułki200 ml mleka do namoczenia2 łyżki masłaliść laurowy ok. 3 szt, sól, pieprz, ziele angielskie, przyprawa do rybdodatkowo:żelatyna spożywcza na 1 litr wody  Szczupaka sprawiam tzn. odcinam płetwy, ogon, głowę,myję rybę, skórę ściągam z ryby, jest tak mocna, że trudno ją uszkodzić...

Szczupak - drapieżny władca jezior

Psoty Psotki

...Wyjątkowa ryba o doskonałym smaku. Szczupaka można smażyć, dusić, faszerować, zapiekać, podawać na gorąco, na zimno, w galarecie, w sosie, w potrawce i na wiele innych różnych sposobów. Trudno się nim nie rozkoszować. Mnie szczególnie zachwycił rosół z żółtkowymi kluseczkami, którego niestety nie zdążyłam sfotografować. Może następnym razem...

Schab w galarecie

Kuchnia pokoleń

...Schab w galarecie super smakuje z sosem tatarskim, chrzanowym. Zawsze jak mam jakąś ważną imprezę , schab musi być na moim stole. Do garnka wlać wodę , włożyć schab. Schab musi być zakryty. Zagotować , zdjąć szumy. Zmniejszamy gaz, musi się lekko gotować. Dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem...

Galareta z kurczaka

Kuchnia pokoleń

...Wspaniała galareta z kurczakiem, można jeść i jeść, trochę z tym pracy , ale warto. Smakowita galantyna. Kurczak umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Włożyć go do garnka i zalać 4 szklankami wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumy.  Dodać niepokrojone  warzywa i gotować na małym ogniu godzinę.  Następnie wyciągamy kurczaka z wywaru, obrać...

Łosoś faszerowany w galarecie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

...gru 26 2012 Inspiracją do przygotowania tego dania był szczupak faszerowany w skórze wg Jerzego Pasikowskiego, szefa kuchni Nestle. Tak przygotowany łosoś zadowoli nawet wybrednych amatorów ryb. Łosoś jest delikatny, ma formę musu. Do jego przygotowania jest jednak potrzebny dobry robot (ja mam FP 270 Kenwood) lub blender...

Karp w galarecie z rodzynkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

...paź 11 2012 Karp kojarzy się Polakom z tradycją, Wigilią i Bożym Narodzeniem. W naszym domu bez karpia w galarecie nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej, nie dlatego, że tak wypada, ale dlatego, że go lubimy, mamy go ze sprawdzonego źródła, jest czysty, nie pachnie mułem. Wigilijny karp w galarecie z rodzynkami jest smaczny i delikatny w smaku...

Zimna rybka czyli galareta z rybą

Z miłości do gotowania

...Galarety, galaty, auszpiki. Różne nazwy, ale ta sama zasada przyrządzania. Lubię je w każdej postaci – wieprzową z golonki z czosnkiem, drobiową z groszkiem i jajkiem oraz rybną. Ta ostatnia jest najbardziej delikatna, ale dobrze doprawiona smakuje wybornie. Idealna na Wigilię, Sylwestra i inne przyjęcia, a nawet na przekąskę do pracy Szczerze...

Rolada z faszerowanego szczupaka i sos tatarski. Nasze obowiązkowe danie na świąteczny stół.

pistachio-lo

...sosu. Robiąc faszerowane ryby trzeba pamiętać, że te dania potrzebują doby w lodówce, żeby wszystkie smaki się połączyły i dojrzały.   Moja mama robi naturalną galaretę z wywaru rybno warzywnego, ja dodaję żelatynę do wywaru z jarzyn.    Rolada z sandacza   1200 g filetów z sandacza (lub z innej ryby) 2 duże cebule 2 łyżki masła 1 włoszczyzna (4 duże marchwie, 1 duża...

SEKRETY kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego

nalesnikiem do nieba

...- z tagiatelle 14. Staropolska limoniata 15. Okoń na biało z pietruszką i migdałami 16. Filet z dorsza z agrestem 17. Węgorz po toruńsku z piernikiem i szafranem 18. Leszcz pieczony z kiszoną kapustą i cynamonem 19. Szczupak macerowany w kminku i pieczonyz z szałwią 20. Bigosek ryb pieczonych z agrestem, limonką, rodzynkami i miodem 21. Barszcz prosty 22...

Jedzymy ryby nie tylko od święta

smakujmy.pl

...– Wskazana przy chorobach przewodu pokarmowego. Jest lekkostrawna, ma niewiele tłuszczu i pełnowartościowe białko wspomagające regenerację organizmu. 83 kcal/100 g SZCZUPAK – Polecany osobom jedzącym niewiele mięsa. Zawiera sporo wit. B12, która zapobiega niedokrwistości i wspomaga układ nerwowy. 82 kcal/100 g PSTRĄG – Ma sporo wit. A i retinolu...

Chablis - wino na Boże Narodzenie

królestwo garów

...ekspresji ziemi z której pochodzi. Wino doskonałena aperitif, doskonałe do bożonarodzeniowej szynki czy karpia w galarecie http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/12/karp-wgalarecie.html. ChablisCuvée Tête d’OR 2010 Szczodrechardonnay o ujmujących aromatach dojrzałych gruszek, ciepłych bułeczek zodrobiną lukrecji i anyżu w tle. Na podniebieniu soczyste...

Wigilijny pasztet rybny

Kuchnia nad Atlantykiem

...Oderwijmy się od adwentowych ciasteczek, bo Boże Narodzenie tuż tuż. Dzisiaj coś świątecznie wytrawnego. Moja Mama robiła zawsze na Święta tzw. roladę ze szczupaka. Świeżutkie ryby Tata łowił w jednym z kaszubskich jezior. Potem Mama gotowała roladę w płócienku, kroiła w plastry i zalewała galaretą. Podobno w domu dziadków w Wilnie robiono to...

Wigilia – białe pierniki, zupa brzadowa i bałwanek ze szpajzy

Krytyk Kulinarny

..., nie okadzano, nie było też procesji odzianych na biało dziewczynek, były za to jasełka i przedadwentowa kolacja. Na stole stanął czerwony barszcz z uszkami, faszerowany karp, marynowane karasie i śledzie na różne sposoby przygotowane przez gospodynie ze Zblewa. Był też przygotowany z wyjątkową starannością iście świąteczny faszerowany szczupak w galarecie. Gospodynie z Borzechowa...

Ostatnio wyszukiwane:

zrazy w sosie ze smietany, dynia zapiekana z ziemniakami, muffiny czekoladowe z gorgonzolą, sałatka z żółtym serem makaronem i czerwona fasola, cukinia zapiekana w piekarniku z czosnkiem, cukinia zapiekana w piekarniku, paznokcie czarownicy, paznokcie, sconsy, chleb trojak, sos z bakłażana, tosty z szynką i ananasem, krówki białe, śnieg jadalny, muffinki z nutelą, 189 przepisów siostry marii, czekolada karmelowa, udka po staropolsku, pyszny jabłecznik na biszkopcie, cebula marynowana w oleju

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x