szczypta kuchnii

Klasyka kuchnii francuskiej Boeuf bourguignon potrzebujemy: - ok. 700 g wołowiny (chudej, bez tłuszczu) - 300 g boczku - 500g pieczarek - kawałek obranego selera - 2 marchewki - butelka wina (użyłam Zobacz więcej
postanowiłam wykorzystać do jutrzejszego obiadu. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać z sosem. v'oila! dwa obiady za jednym razem. Kto się skusi? :) składniki: 2 cukinie 500g mięsa mielonego z Zobacz więcej
fileta z łososia 200g zielonego groszku (ok. 1 puszka) 150g zielonej fasolki szparagowej (można użyć fasolki z puszki lub surową ugotować na parze) 250 ml mleczka kokosowego kawałek świeżego imbiru 1 Zobacz więcej
gosiaa29
gosiaa29 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocie Oczka
Smaki Maghrebu: Zlabia

Smaki Maghrebu: Zlabia 87

2
W tym roku, dziś, minął pierwszy dzień Ramadanu, muzułmańskiego postu. Dlatego przygotowałam jeden ze znanych kuchnii arabskiej deserów - Zlabia. Są to ciastka drożdżowe w kolorze złota, smażone na Zobacz więcej
, jakiej będzie mogli spróbować, jeżeli Wasz przepis szczególnie mi się spodoba :) Otóż do wygrania mam dwa designerskie czajniczki (poniżej zdjęcie) wraz z herbatą. Także do dzieła! ;) Konkurs kończę Zobacz więcej
Jednym z podstawowych produktów w kuchnii bezglutenowej są jajka. Zmieniając przepisy, w których w składzie jest mąka pszenna, powinno się zwiększyć (nawet dwukrotnie) ilość wykorzystanych jajek. Zobacz więcej
sobie tu radzi blender (malakser). Bazylię, czosnek, migdały, szczyptę gruboziarnistej soli miksujemy w blenderze, stopniowo dodając oliwę aby otrzymać gładką konsystencję. Ser ścieramy na małych Zobacz więcej
przepis. Moqueca z kurczakiem już nie jeden raz pojawiała się na blogu. Podjęliśmy jednak decyzja że warto. Nowe smaki jakie udało się nam wydobyć z naszej potrawy warte są opisania. Będzie dzisiaj Zobacz więcej
Jednym z podstawowych produktów w kuchnii bezglutenowej są jajka. Zmieniając przepisy, w których w składzie jest mąka pszenna, powinno się zwiększyć (nawet dwukrotnie) ilość wykorzystanych jajek. Zobacz więcej
Za pasem jesień,więc czas przygotować nasze coroczne zapasy sałatkowe. Od dawna nie kupuję już gotowych przetworówbo te domowe są tańsze i o niebo lepsze. Jak co roku oprócz zakiszenia ogórków Zobacz więcej