szmaciak gałęzistego

Szmaciak to pyszny grzyb znaleziony przeze mnie pierwszy raz w tym roku ale najsmaczniejszy bez dwóch zdań. Zrobiłam z niego już "schabowego" a tym razem wpakowałam go do gara razem z cukinią. Dobry Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy to grzyb który jest najsmaczniejszy jaki jadłam oprócz borowików oczywiście. Chowa się przy nim czubajka kania czy "kurczakowy grzyb" żółciak siarkowy. Jest przepyszny a Ci co nie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Siedzuń vel szmaciak

Siedzuń vel szmaciak 13678

Siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ PRZEPIS Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 7168

Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na Zobacz więcej
W weekend wybraliśmy się na grzyby. To było najdziwniejsze grzybobranie, na jakim byłam. Grzybów jak na lekarstwo, nawet najmniejszego maślaczka nie znaleźliśmy. Aż tu nagle patrzymy coś Zobacz więcej
Wspaniałe grzyby (chronione w Polsce) zdobyłam będąc w Chinach. Nie wiedziałam co kupuję, ale leżały między grzybami i glonami więc skuszona ich ciekawym wyglądem zaryzykowałam. I nie żałuję ! Do Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Siedzuń jodłowy. Szmaciak jodłowy

Siedzuń jodłowy. Szmaciak jodłowy 1363

Siedzuń jodłowy Sparassis nemeci to brat bardziej znanego Siedzunia sosnowego vel szmaciaka. Jodłowy jednak jest dużo rzadszy. Ten gatunek, jak inne siedzunie, jest w Polsce pod ścisłą ochroną. Zobacz więcej
Przepis na ciasto i sos podałam w dwóch poprzednich postach. Farsz: 3 duże suszone grzyby szmaciaki gałęziste ( te przywiozłam z Chin ale w Warszawie można dostać np. na Marywilskiej u Wietnamczyków), Zobacz więcej
Nawet nie wiecie z jaką przyjemnością zjadłam kilka dni temu dużą porcję tej kremowej zupy z dodatkiem szmaciaka. Aromatyczna, gęsta, i taka smaczna, że aż na samo wspomnienie ślinka mi leci. I z Zobacz więcej
Zupa z archiwum bo w tym roku nie udało się wyskoczyć na Słowację w celu nazbierania szmaciaka a w Polsce jest pod ścisłą ochroną. Pisałam już o tym grzybku w przepisie na cukinię ze szmaciakiem i Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Szmaciak marynowany

Szmaciak marynowany 1287

Ciekawy sposób na wykorzystanie tego kiedyś chronionego grzyba. Składniki Zalewa: 1250 ml wody 200 ml octu 10 % 2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej 4 płaskie łyżki cukru Do każdego słoiczka 0,5 l: Zobacz więcej
Prosta sałatka na zimę z kapusty, marchwi i chrzanu, a szmaciak na dokładkę - Przetwory zimowe - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Prosta sałatka na zimę z Zobacz więcej
Lubicie selera? Ja bardzo, ale Żarłoczki za nim nie przepadają. Z zupy, szczególnie jak jest rozdrobniony razem z innymi warzywami, to nie wygrzebują. Ale np. surówki z selera nie lubią a ja mogę Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Karczek w szmacianym sosie

Karczek w szmacianym sosie 2477

To było mięciutkie mięso z dodatkiem ciekawego i bardzo smacznego grzyba, o lekko orzechowym posmaku - całość bardzo, bardzo pyszna. Ale przypominam, że chociaż Szmaciak gałęzisty (siedzuń sosnowy - Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Soplówka bukowa, soplówka gałęzista

Soplówka bukowa, soplówka gałęzista 232

Soplówka bukowa Hericinum coralloides - bardzo rzadki grzyb o przepięknych, niezwykłych owocnikach. W Polsce podlega jest gatunkiem chronionym. Zdjęcie nie najlepsze, ale ma już kilka lat - od tamtej Zobacz więcej
Mąka z ryżu kleistego to zmielone namoczone ziarna ryżu do sushi. Potocznie nazywana “słodką mąką”, angielska nazwa to “sweet rice flour”, a po japońsku “mochiko”. Mąka ta jest znana także pod nazwą “ Zobacz więcej
Mąka z ryżu kleistego to zmielone namoczone ziarna ryżu do sushi. Potocznie nazywana “słodką mąką”, angielska nazwa to “sweet rice flour”, a po japońsku “mochiko”. Mąka ta jest znana także pod nazwą “ Zobacz więcej
Wegański deser prosto z nieba. To pysznymus czekoladowy. Oto przepis na mus czekoladowy Jego podstawą jesttofujedwabiste. Najlepiej kupić dwa opakowania (zwykle 350 lub 450 gramów) orazdużą tabliczkę Zobacz więcej
Drugi chleb z mąką z czarnego ryżu kleistego. Pierwszy chleb zawierał więcej mąki z czarnego ryżu kleistego (przepis jest tutaj). Ten chleb zawiera mniej mąki z czarnego ryżu kleistego, a zmieniony Zobacz więcej