szmaciak marynowany

gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Szmaciak marynowany

Szmaciak marynowany 328

Ciekawy sposób na wykorzystanie tego kiedyś chronionego grzyba. Składniki Zalewa: 1250 ml wody 200 ml octu 10 % 2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej 4 płaskie łyżki cukru Do każdego słoiczka 0,5 l: Zobacz więcej
Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Siedzuń vel szmaciak

Siedzuń vel szmaciak 7658

Siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ PRZEPIS Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 5816

Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
piegusek
piegusek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieguskowa kuchnia
Marynowane kołpaki

Marynowane kołpaki 2

Marynowane kołpaki - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto francuskie Ciasto kruche Zobacz więcej
Nawet nie wiecie z jaką przyjemnością zjadłam kilka dni temu dużą porcję tej kremowej zupy z dodatkiem szmaciaka. Aromatyczna, gęsta, i taka smaczna, że aż na samo wspomnienie ślinka mi leci. I z Zobacz więcej
aneta89
aneta89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fritti e forno
Marynowany czosnek

Marynowany czosnek 17406

Czas przygotowywać przetwory na jesień. Proponuję czosnek marynowany. Pasuje do mięs, pasztetów lub jako dodatek do kanapek. Poza tym ten przepis jest bardzo szybki i łatwy, więc jeśli chcecie cieszyć Zobacz więcej
Kasia_kardamonek
Kasia_kardamonek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kardamonek
Marynowana cukinia

Marynowana cukinia 16842

Marynowana cukinia to świetny dodatek do mięs. Słodko-kwaśny smak zalewy i aromat ziół dodają zwykłej cukinii nowego wymiaru. Nadaje się do jedzenia już po 2 godzinach od przygotowania, ale najlepiej Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wiem co jem
Czosnek marynowany

Czosnek marynowany 13831

„Nie wiem czy to prawda, ale podobno pomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez całą zimę przegryzam go sobie dodając do Zobacz więcej
W weekend wybraliśmy się na grzyby. To było najdziwniejsze grzybobranie, na jakim byłam. Grzybów jak na lekarstwo, nawet najmniejszego maślaczka nie znaleźliśmy. Aż tu nagle patrzymy coś Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Karp marynowany

Karp marynowany 39

Ryba marynowana tomoja propozycja, gdypo Wigilii pozostaję usmażony karp inie ma naniego chętnych dnia następnego. Można też odrazu zamarynować smażoną rybę ipodawać razem zcebulką. Polecam również Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Marynowane śledzie

Marynowane śledzie 29

Od połowy grudnia do końca Karnawału to czas kiedy w naszym domu niepodzielnie króluje śledź ! Pojawiasię na naszymstole w różnychpostaciach, nie tylko z okazjiimprez, ale także na co dzień. Ta pyszna Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Siedzuń jodłowy. Szmaciak jodłowy

Siedzuń jodłowy. Szmaciak jodłowy 1057

Siedzuń jodłowy Sparassis nemeci to brat bardziej znanego Siedzunia sosnowego vel szmaciaka. Jodłowy jednak jest dużo rzadszy. Ten gatunek, jak inne siedzunie, jest w Polsce pod ścisłą ochroną. Zobacz więcej
Wspaniałe grzyby (chronione w Polsce) zdobyłam będąc w Chinach. Nie wiedziałam co kupuję, ale leżały między grzybami i glonami więc skuszona ich ciekawym wyglądem zaryzykowałam. I nie żałuję ! Do Zobacz więcej
Przepis na ciasto i sos podałam w dwóch poprzednich postach. Farsz: 3 duże suszone grzyby szmaciaki gałęziste ( te przywiozłam z Chin ale w Warszawie można dostać np. na Marywilskiej u Wietnamczyków), Zobacz więcej
zadanie-gotowanie
zadanie-gotowanie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zadanie-gotowanie
Marynowany camembert.

Marynowany camembert. 41

Marynowany camembert to wersja czeskiego smakołyku zwanego nakladanym hermelinem. Ponieważ hermelin jest lokalną wersją miękkiego sera pleśniowego typu camembert, to użycie tego właśnie gatunku w Zobacz więcej
elka72
elka72 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolorowa kuchnia Elki
Marynowana dynia

Marynowana dynia 29

Marynowana dynia to świetny dodatek do mięsa i kanapek. Mnie tak posmakowała,że mogę jeść samą bezpośrednio ze słoika. Jeszcze można dostać dynię w sklepach,więc kto nie marynował tego gorąco Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Marynowany czosnek

Marynowany czosnek 9696

Marynowany czosnek to znakomity dodatek do sałatek, przekąsek i kanapek Ilość: 12 słoiczków (200 ml) Składniki na marynowany czosnek: 4 wiązki czosnku (po 10 główek) gorczyca ziele angielskie liść Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Cukinia marynowana

Cukinia marynowana 8545

Cukinie lub kabaczek marynuję podobnie jak ogórki. A że jeszczeciąglesą dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy :) Składniki : kabaczek - Zobacz więcej
Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjna Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tradycyjna Kuchnia
Dynia marynowana

Dynia marynowana 9448

Dynia doskonale sprawdza się nie tylko jako ozdoba podczas Halloween, ale również jako pyszny i zdrowy składnik w domowej, tradycyjnej kuchni. Jej słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do wielu potraw. Zobacz więcej