szmaciak - mrożenie

Siedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Siedzuń vel szmaciak

Siedzuń vel szmaciak 7658

Siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ PRZEPIS Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 5816

Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
precelia
precelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Mrożenie kurek

Mrożenie kurek 8284

Bardzo lubię kurki dlatego staram się trochę na zimę zamrozić.Aby to zrobić należy je dobrze oczyścić, opłukać unikając długiego kontaktu z wodą, aby nie namiękły. Duże grzyby można od razu podzielić Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Szmaciak marynowany

Szmaciak marynowany 328

Ciekawy sposób na wykorzystanie tego kiedyś chronionego grzyba. Składniki Zalewa: 1250 ml wody 200 ml octu 10 % 2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej 4 płaskie łyżki cukru Do każdego słoiczka 0,5 l: Zobacz więcej
Calla
Calla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zpiekarnika.blog.pl
Mrożenie szpinaku

Mrożenie szpinaku 10236

Czyli krótko i na temat Szpinak umyj, powycinaj żyłki. W dużym garnku zagotuj wodę. Zblanszuj szpinak. Gotuj go przez 2 minuty a następnie przełóż do miski z zimną wodą i lodem lub przepłucz pod Zobacz więcej
Nawet nie wiecie z jaką przyjemnością zjadłam kilka dni temu dużą porcję tej kremowej zupy z dodatkiem szmaciaka. Aromatyczna, gęsta, i taka smaczna, że aż na samo wspomnienie ślinka mi leci. I z Zobacz więcej
W weekend wybraliśmy się na grzyby. To było najdziwniejsze grzybobranie, na jakim byłam. Grzybów jak na lekarstwo, nawet najmniejszego maślaczka nie znaleźliśmy. Aż tu nagle patrzymy coś Zobacz więcej
Nadszedł czas na zamrożenie kilku woreczków z różyczkami kalafiora. Oprócz cukinii, dyni, szpinaku czy szczawiu, kalafior jest jednym z tych warzyw, o którym nie zapominam. Przygotowanie go do Zobacz więcej
Wspaniałe grzyby (chronione w Polsce) zdobyłam będąc w Chinach. Nie wiedziałam co kupuję, ale leżały między grzybami i glonami więc skuszona ich ciekawym wyglądem zaryzykowałam. I nie żałuję ! Do Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Siedzuń jodłowy. Szmaciak jodłowy

Siedzuń jodłowy. Szmaciak jodłowy 1057

Siedzuń jodłowy Sparassis nemeci to brat bardziej znanego Siedzunia sosnowego vel szmaciaka. Jodłowy jednak jest dużo rzadszy. Ten gatunek, jak inne siedzunie, jest w Polsce pod ścisłą ochroną. Zobacz więcej
Przepis na ciasto i sos podałam w dwóch poprzednich postach. Farsz: 3 duże suszone grzyby szmaciaki gałęziste ( te przywiozłam z Chin ale w Warszawie można dostać np. na Marywilskiej u Wietnamczyków), Zobacz więcej
Przyjazna lodówka Lodówka to jeden z najważniejszych wynalazków naszych czasów. Znajduje się niemal w każdym domu, używamy jej codziennie i wiele osób nie wyobraża sobie bez niej nawet najmniejszej Zobacz więcej
Sylwia Saute.pl
Sylwia Saute.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saute.pl
Mrożenie mięs i wędlin

Mrożenie mięs i wędlin 73

Mrożenie mięs i wędlin Mapa stronyKontakt Przepisy Porady Saute.pl Porady Mrożenie mięs i wędlin Tłusty Czwartek Róże karnawałowe Pączki tradycyjne Faworki Oponki Jak nadziewać pączki? Jak smażyć Zobacz więcej
prazonemigdaly
prazonemigdaly Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PrazoneMigdaly
Mrożenie świeżych ziół

Mrożenie świeżych ziół 62

W tym roku lato było wyjątkowo ciepłe. Dlatego zioła rosnące w ogrodzie oszalały z nadmiaru zieleni. Do tego jeszcze poświęciłam im sporo czasu i wody, więc teraz jak zaczęło się mocno ochładzać Zobacz więcej
Jestem osobą, która mogłaby żyć na samych owocach i warzywach. Bardzo żałuję, że bogactwo, które mamy dostępne latem nie trwa cały rok. Dlatego gdy tylko pojawiają się te wspaniałe dary natury, staram Zobacz więcej
Zupa z archiwum bo w tym roku nie udało się wyskoczyć na Słowację w celu nazbierania szmaciaka a w Polsce jest pod ścisłą ochroną. Pisałam już o tym grzybku w przepisie na cukinię ze szmaciakiem i Zobacz więcej
"Z okazji długiego weekendu, zbliżającego się lata i wczorajszego Dnia Dziecka przygotowałam dla Was Pierogi z Truskawkami. Nie są tak smakowite jak te z jagodami, ale mimo wszystko są bardzo dobre. Zobacz więcej
Lubicie selera? Ja bardzo, ale Żarłoczki za nim nie przepadają. Z zupy, szczególnie jak jest rozdrobniony razem z innymi warzywami, to nie wygrzebują. Ale np. surówki z selera nie lubią a ja mogę Zobacz więcej
W tym roku po raz pierwszy podeszłam poważnie do kwestii gromadzenia zapasów na zimę. Pomimo zimnego i deszczowego lata, owoców mamy tak dużo, że nie jesteśmy w stanie ich wszystkich zjeść - to po Zobacz więcej