szmaciak smażony

Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami. Składniki 1 duża, Zobacz więcej
Gdy jesień w pełni, nie mogę się obyć bez pewnego dania - risotta z grzybami. Uwielbiam je. Niestety na jedynym jak dotąd w tym roku grzybobraniu nie udało mi się zebrać nic prócz jednego Zobacz więcej
W weekend wybraliśmy się na grzyby. To było najdziwniejsze grzybobranie, na jakim byłam. Grzybów jak na lekarstwo, nawet najmniejszego maślaczka nie znaleźliśmy. Aż tu nagle patrzymy coś Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cukinia ze szmaciakiem

Cukinia ze szmaciakiem 5788

1
Dzisiaj pokażę Wam danie, które przygotowałam na Słowacji wykorzystując chronionego w Polsce grzyba. Nazywa się Siedzuń sosnowy, albo szmaciak gałęzisty czy kozia broda, i wcale nie jest taki rzadki u Zobacz więcej
Zupa z archiwum bo w tym roku nie udało się wyskoczyć na Słowację w celu nazbierania szmaciaka a w Polsce jest pod ścisłą ochroną. Pisałam już o tym grzybku w przepisie na cukinię ze szmaciakiem i Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam Zobacz więcej
) Zimowa sałatka z ogórków, papryki, selera naciowego i kurkumy (18.09.2013) Dobra wiadomość dla grzybiarzy (13.09.2013)Pyszne przetwory z pigwowca japońskiego (12.09.2013)Chleb na zaczynie z gruszką Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
Kapuściana zapiekanka

Kapuściana zapiekanka 442

3
mascarpone i sosem malinowym (30.09.2013)Grzyby leśne w zalewie miodowej (28.09.2013)Prosta sałatka na zimę z kapusty, marchwi i chrzanu, a szmaciak na dokładkę (26.09.2013) Domowy rosół Zobacz więcej
(28.09.2013)Prosta sałatka na zimę z kapusty, marchwi i chrzanu, a szmaciak na dokładkę (26.09.2013) Domowy rosół (23.09.2013)Calzone z suszonymi pomidorami (19.09.2013) Zimowa sałatka z ogórków, Zobacz więcej
rada odnośnie gotowania grzybów: Wszystkie grzyby gotuję z dodatkiem octu i oczywiści sporej ilości soli. Borowiki gotuję najkrócej, 5 minut im wystarcza. Inne 10-15 minut, w zależności od wielkości Zobacz więcej