sznycel wieprzowina

, które dobrze ją zastąpiło. Kiedyś zamieściłem relację z warsztatów o wieprzowinie regionalnej – tam używaliśmy co prawda rasy złotnickiej, ale drugą o podobnej jakości jest puławska. Potem okazało Zobacz więcej
Polacy i schabowe to jak Amerykanie i stek. Pomimo, że uwielbiam steki to także cały czas kocham mięso wieprzowe. Po 25 latach życia w Polsce stało się ono nieodłączną częścią mojego jadłospisu. Zobacz więcej
Kotlet schabowy jest kotletem panierowanym, wykonanym z mięsa schabowego, który przypomina sznycel wiedeński. Pierwszy przepis na kotlet schabowy znaleźć możemy w książce kucharskiej już z XIX wieku. Zobacz więcej
Figlmüller, raczej zwyczajne miejsce, w starym przejściu w samym centrum Wiednia stanowi centrum sznycla i jest dowodem na to, że restauracja może zostać owiana sławą dzięki jednemu daniu – Zobacz więcej
Cordon Bleu, czyli popularny kotlet szwajcarski, to nic innego ja sznycel z serem, szynką zapanierowany i usmażony. Sam kotlet wywodzi się faktycznie ze Szwajcarii, ale przepis przekroczył już jej Zobacz więcej
Sznycel holsztyński, to mięso z historią. Swą nazwę wziął od księstwa Holsztyn, krainy położonej na północy Niemiec. Z pochodzeniem potrawy wiąże się ciekawa historia. Pewnego dnia do karczmy przybył Zobacz więcej
Delikatne i kruche mięso wieprzowe pieczone z pomidorami. Bardzo smaczna potrawa podana z makaronem obtoczonym w pesto i świeżą sałatą. Serową czapeczkę można z powodzeniem zastąpić mozzarellą tak jak Zobacz więcej
Sznycel dla Mięsożercy ;) Mięso z indyka to świetny wybór dla kogoś, kto jak ja, nie je wołowiny ani wieprzowiny, a ma w domu Mięsożercę, który co jakiś czas domaga się możliwości zatopienia kłów w Zobacz więcej
: Plastry chudej, dość szerokiej wieprzowiny rozbijamy na cienkie sznycle Cebulę obieramy i drobno kroimy, smażymy na oleju Pokrojone pieczarki dodajemy do przesmażonej cebuli i smażymy razem 4 - 5 Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Feeria Smaków bez cukru
Sznycle Caprese

Sznycle Caprese 414

0
« Łosoś Marynowany w Imbirze Sznycle Caprese Pieczona wieprzowina z cukinią, pomidorami i mozzarellą obowiązkowo z dodatkiem bazyliowego pesto. Potrawa z ogromnym potencjałem wymagająca jednak Zobacz więcej
Żeby było odrobinę zdrowiej – świeże liście roszponka, sałaty, wszystko skropione octem winnym i sokiem z cytryny. Rzadko, ale czasem i na moim talerzu ląduje kotlet z ziemniakami fot. D.Szymborska Zobacz więcej
adams
adams Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ITALIA W GĘBIE
INVOLTINI CON SPINACI

INVOLTINI CON SPINACI 75

0
Involtini czyli takie włoskieroladki z nadzieniem szpinakowym. Oczywiście nadzienie może być różne w zależności od naszych upodobań oraz zawartości spiżarni. Mięso także może być różne. Ja użyłem Zobacz więcej
Sos ten najczęściej wykorzystywany jest do Yangnyeom chicken, czyli kurczaka smażonego po koreańsku. Znakomicie jednak pasuje jako dodatek do wielu innych dań, nie tylko kuchni koreańskiej. Idealnie Zobacz więcej
autorka: qualietta | blog: Skarbnica smaków Niemieckie placki z maślanki autorka: qualietta | blog: Skarbnica smaków Klopsy ze Zwickau autorka: qualietta | blog: Skarbnica smaków Kartoffelsalad - Zobacz więcej
też należycie blachę do ciasta aby nic z niej nie wyciekło czy też dobrze odstało po upieczeniu. W końcu też będziemy mogli spokojnie zamrażać ciasto we właściwy sposób. Znajdziemy tu szczegółowe Zobacz więcej
Kotlety mielone, w Małopolsce zwane również sznyclami, wykonuje się najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i bułki tartej (lub kajzerki namoczonej uprzednio w Zobacz więcej
sznycelki z pure ziemniaczanym, kotlet schabowy, zupa pomidorowa zawsze spotkają się z uśmiechem biesiadników. Przyrządzałam już sznycle na wszystkie sposoby, dodawałam do nich startą marchewkę, Zobacz więcej
Wczorajszy spacer dobrze mi zrobił. Wprawdzie okazało się, że zupełnie nie mam siły, ale mimo tego, trochę lepiej się poczułam. Wracając do domu, zrobiłam zakupy. Udało mi się kupić piękny kawałek Zobacz więcej
Schabowy nie taki straszny...No wlasnie,nie przesadzajmy z tymi kaloriami i tluszczem.Chcialabym odczarowac mit strasznego schabowego,bo ciagle jednak mamy dylemat siegajac po wieprzowine. A jesli Zobacz więcej
Dziś kuchnia serwuje sznycel wiedeński, czyli Wiener Schnitzel. To chyba kotlet, który zrobił największą furorę w Europie, król kotletów rzekłbym. Zwykły kawałek udźca cielęcego, panierowany i Zobacz więcej