szparagi marynowane

Wiosna trochę ostatnio przypomina lato, wysokie temperatury, brak deszczu, w taką pogodę nie mam ochoty jeść nic ciężkiego. Świetnie się składa, bo warzyw na ryneczku do wyboru mnóstwo! Cały czas mamy Zobacz więcej
vegemania
vegemania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
vegemaniablog
MARYNOWANE SZPARAGI

MARYNOWANE SZPARAGI 234

1
To już ostatni dzwonek na szparagi. Sezon na królowe wśród wiosennych warzyw trwa zdecydowanie za krótko, dlatego trzeba się nimi nacieszyć i przygotować zapasy na później. Dziś proponuję Wam Zobacz więcej
Nadszedł czas na marynowanie... na pierwszy ogień idą szparagi bo przecież trzeba szybko o nich pomyśleć zwłaszcza, że tak szybko znikną nam z oczu a jak napisałam wcześniej... nie zamierzam w tym Zobacz więcej
Nie miałam okazji jeszcze spróbować marynowanych szparagów ale dzięki firmie Dagoma znalazły się w mojej kuchni. Z ich udziałem przygotowałam na obiad pyszne roladki ze schabu panierowane w sezamie. Zobacz więcej
Roladki te to idealna przekąska, która nadaje się nie tylko na mniejsze, czy większe imprezy. Są szybkie w przygotowaniu, ładnie wyglądają i co najważniejsze - świetnie smakują. W sumie ich smak Zobacz więcej
przygotowania: 45 min 2 polędwiczki wieprzowe300 g grzybów*1 słoik marynowanych szparagówduża gałązka świeżego rozmarynu3 łyżki masłaoliwa z oliweksól, pieprzsuszony rozmaryn2 szalotki1 szklanka Zobacz więcej
. Dzisiaj postanowiłam przygotować dla Was przepis na kurczaka w szparagach. I choć jeszcze sezon na te warzywa dopiero się zbliża, to w moim zamrażalniku znajdują się zdrewniałe końcówki, które Zobacz więcej
Technicznie rzecz biorąc, to jest tsukemono. Co więcej, to jest misozuke, czyli tsukemono marynowane w miso. Napisałem jakiś czas temu, że nie będzie tsukemono przez jakiś czas. Przyjmijmy, że jakiś Zobacz więcej
Składniki (3 porcje): 2 pęczki zielonych szparagów 1 opakowanie owczej fety oliwa kwiaty szczypiorku do dekoracji marynata: 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 Zobacz więcej
Warsztaty - najpierw przez "wieki" robię tagliatelle ze szparagów, potem uczyć się precyzyjnego układania na talerzu fot. Joanna z Królestwa Garów To i tak jest krótka nazwa bo w menu warsztatowym Zobacz więcej
Szparagi uwielbiam. Jak co roku gdy tylko zaczną pojawiać się w sklepach koniecznie przyrządzam z nimi różne smakołyki. Sezon trwa jednak zbyt krótko na nie..Co robić? Zamarynować i cieszyć ich Zobacz więcej
Sezon szparagowy w pełni. Chcąc zachować je na dłużej, zapakowałam kilka do słoika. Szparagi są idealne na zakąskę, przekąskę czy przystawkę. Lekko ostre z wyczuwalnym aromatem kolendry. Zaprawiając Zobacz więcej
Uwielbiam szparagi, głównie zielone, najlepiej w najprostszej postaci, ugotowane, doprawione odrobiną dobrej oliwy i solą morską. Nigdy nie robiłam z nich przetworów, ta próba jest moją pierwszą i już Zobacz więcej
No, Kochani, mam do Was pytanko... zostawiliście sobie troszkę smaku szparagów w słoiczkach? Co potrzebowaliśmy? 0,5 kg małych szparagów białych 2 kubki wody 2,5 łyżki cukru 0,5 kubka octu 2 kulki Zobacz więcej
Sezon na szparagi uważamy za otwarty ! Może w tej wersji Wam posmakują ? Można przyrządzić wcześniej. Składniki 500 g zielonych szparagów 500 g młodej marchwi 1 łyżka masła 1 jajko 4 łyżki białego Zobacz więcej
Dzięki tej przekąsce polubiłam szparagi. Ciasto francuskie i boczek podkreślają ich kruchość i delikatny smak. A marynata w oleju rzepakowym powoduje, że szparagi przed zapiekaniem, nie wymagają już Zobacz więcej
Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-) Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-) Grazie per i Vostri Zobacz więcej
o tak, usłyszałam głos tego ogródka :)Poproszę porcyjkę :) U mnie na blogu też chwilowy przestój, chyba muszę sobie zrobić przerwę. Albo zmienić klimat do gotowania :) Pozdrawiam i "podkradam" przepis Zobacz więcej
Grill......mniam :) Składniki: 1 kg żeberek, garść szparagów zielonych, 1 cykoria, olej rzepakowy czosnkowy, marynata: 1 duże dojrzałe kiwi, 60 ml oleju rzepakowego czosnkowego, sól do smaku, 2 łyżki Zobacz więcej
Kiedy następnym razem będziecie grillować szparagi dołóżcie bagietkę, przygotujcie ziołowy twarożek i w kilka minut będziecie mieli genialną ciepłą kanapkę. To daniepowstało podczas popołudniowego Zobacz więcej