szparagi w szynce parmeńskiej

Kiedy na targowisku zaczynają pojawiać się szparagi jest to dla mnie sygnał, że lada moment będzie wiosna. W kuchni, to wyjątkowe warzywo potrzebuje równie wyśmienitego dodatku. Idealnie cienkie Zobacz więcej
Składniki: 12 szt szparagów zielonych ok. 12 szt plasterków szynki parmeńskiej sól 1-2 łyżki masła Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy stwardniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie na Zobacz więcej
W tym roku sezon na szparagi zaczęłam trochę później. Teraz zamierzam korzystać z niego garściami. Dziś na kolację szybkie i lekkie szparagi zawijane w szynkę parmeńską, spryskane oliwą z oliwek i Zobacz więcej
Szparagi w szynce parmeńskiej to przepyszny klasyk, który w sezonie szparagowym jest bardzo często "grany" w restauracjach. Nadaje się idealnie jako przekąska na ogrodową imprezę i bez problemu Zobacz więcej
Uwielbiam zielone szparagi. Korzystajmy z nich, ponieważ sezon niedługo się skończy. Najlepsze, przygotowane w najprostszy sposób Składniki: pęczek zielonych szparagów ok. 8 plastrów szynki Zobacz więcej
Uwielbiam zielone szparagi. Korzystajmy z nich, ponieważ sezon niedługo się skończy. Najlepsze, przygotowane w najprostszy sposób Składniki: pęczek zielonych szparagów ok. 8 plastrów szynki Zobacz więcej
Szparagi w szynce parmeńskiej to klasyka sama w sobie ! Koniecznie musisz spróbować... tym bardziej, że ich przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut :) Zamiast smażyć możesz położyć je na grillu na Zobacz więcej
Nie dajcie szparagom zbyt długo na siebie czekać, bo nim się obejrzycie, a sezon na nie się skończy. Przygotuj: 0,5 pęczka zielonych szparagów kilka plastrów szynki parmeńskiej oliwę, pieprz, sól Zobacz więcej
Szparagi w szynce parmeńskiej Żeby nie było cały czas tak rabarbarowo, a żeby jednak nie wypaść z cyklu potraw sezonowych, tym razem szparagi. Bez żadnych udziwnień i wymyślnych przepisów. Pomyślałam, Zobacz więcej
ze słoną, chrupiącą szynką parmeńską w towarzystwie jajka na miękko. Takie proste, a jakże pyszne! Składniki: ( 2 osoby) 10 zielonych szparagów 8-10 plasterków szynki parmeńskiej odrobina masła + 2 Zobacz więcej
Sezon na szparagi niedawno się zaczął, więc aż żal nie skorzystać. Zastosowań i sposobów przyrządzania szparagów jest wiele, ale ja dziś pokażę Wam ten najprostszy. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: Zobacz więcej
zbliża się już Sylwester. W związku z tym dodaję przepis na pyszną i prostą do zrobienia przekąskę – Szparagi w Szynce Parmeńskiej. Ta pyszna przystawka na pewno zasmakuje sylwestrowym gościom :) Zobacz więcej
. Możne je przygotować w wodzie, na parze, na grillu, a nawet można podawać na surowo. Moją dzisiejszą propozycją są szparagi w szynce parmeńskiej. Danie to stanowi idealny dodatek do dań. Można z Zobacz więcej
. Możecie piec lub grillować. Szparagi w szynce parmeńskiej Składniki na przekąskę dla 4 osób: 1 pęczek szparagów (u mnie oliwkowe) 16-18 wąskich plasterków szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej Zobacz więcej
Składniki (1 osoba): 3 szparagi 3 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki oliwy sól pieprz 1. Blanszujemy szparagi w osolonym wrzątku około 3 minut, aż będą jasnozielone i miękkie. Odsączamy i hartujemy Zobacz więcej
Składniki: 18 szparagów 9 plastrów szynki parmeńskiej (kroimy wzdłuż na połowę) sól, świeżo zmielony pieprz łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w Zobacz więcej
Błyskawiczny pomysł na efektywną wiosenną przekąskę lub śniadaniowy dodatek do jajka na miękko :) Świetnie sprawdzi się również z szynką szwarcwaldzką lub cienko pokrojonym boczkiem. Składniki: pęczek Zobacz więcej
Niestety na polu mojego taty już szparag w tym roku nie będzie.Na pożegnanie sezonu szparagowego polecam zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej. Składniki: 20 szt zielonych szparag 20 plastrów szynki Zobacz więcej
Sezon na szparagi powoli się kończy. Nie wykorzystałam wielu z przepisów, które na ich cześć nazbierałam, muszą poczekać na przyszły rok. Prawdopodobnie ostatnia propozycja na szparagi w tym roku to Zobacz więcej
W lodówce zostało mi jeszcze kilka szparagów, więc postanowiłam przygotować je na kolację. Tym razem podane na kromce chleba w postaci ciepłej kanapki. Z małej improwizacji wyszło mi smaczne i szybkie Zobacz więcej