szpecle

zacisze kuchenne
zacisze kuchenne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zacisze kuchenne
Szpecle

Szpecle 1018

0
Lubicie kluchy, kluseczki, klusunie?:-) My uwielbiamy, stąd pewnie sama jak klucha wyglądam;) A jedliście kiedyś szpecle? Mimo swej obcojęzycznej nazwie są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Jak Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
niecodziennikpary
Szpecle

Szpecle 387

1
Szpecle (Spätzle) są potrawą kuchni niemieckiej, mogą być dodatkiem do zup zamiast makaronu lub podawane z np. serem, boczkiem, kiszoną kapustą stanowić główną część dania. Najłatwiej je przygotować Zobacz więcej
blansh
blansh Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniawolska
Szpecle

Szpecle 457

0
Ma być postnie, no to postnie. Szpecle to bardzo popularna niemiecka potrawa, która znajduję w Polsce coraz więcej zwolenników. To do dzieła!!!! :P Składniki: 4 jajka 350 g mąki pszennej troszkę mleka Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
SZPECLE DYNIOWE

SZPECLE DYNIOWE 179

0
Jesienne dni nie nastrajają mnie pozytywnie - robi się coraz chłodniej, a dni są coraz krótsze. Zbliża się nieuchronnie to czego w naturze po prostu nie cierpię. Będzie zimno, mokro i wietrznie - Zobacz więcej
. „Szpecle - potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej. To niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Szpecle to mączne kluseczki wywodzące się z niemieckiej kuchni południowych landów. Spätzle to dłuższe kluseczki, knöpfle są bardziej okrągłe – … Przeczytaj Zobacz więcej
Szpecle ( niemiecki kluski kładzione ) Składniki : 3 szklanki mąki, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 szklana wody, 3 jajka, sól, pieprz. Przygotowanie : Do miski wlej wodę i śmietanę. Wbij jajka. Zobacz więcej
ciasto będzie zbyt gęste dolać wody. Rozsmarować ciasto na płaskim talerzu. W garnku zagotować wodę i lekko posolić. Łyżką zgarniać ciasto z talerza do wody tworząc podłużne kluski. Gotować do Zobacz więcej
Witajcie :) Dzisiaj piątek :) Każdy na niego czeka przez cały tydzień. Dlatego szybkie danie, aby czasu nie tracić niepotrzebnie. Przecież trzeba zacząć odpoczywać. Zobaczcie co dla Was Zobacz więcej
Szpecle -czyli niemiecki kluski kładzione. Największą trudność sprawia przeciskiwanie ciasta przez sitko. Moje wszystkie sitka mają za małe oczka i z trudnem udało mi się przeciśnać choć łyżkę ciasta. Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Austriackie szpecle serowe

Austriackie szpecle serowe 401

1
W wielu krajach środkowoeuropejskich znane są szpecle, czyli drobny makaron podobny do małych kluseczek, trofii czy cos w tym rodzaju. Taki makaron zapieczony z serem smakuje rewelacyjnie. Więc Zobacz więcej
Danie to można przygotować na bogato i fit. Dla mnie obie wersje są super. Szpecle to kluseczki wyrabiane z mąki, jajek i niewielkiej ilości wody. Klasyczne szpecle pochodzą ze Szwabii czyli regionu Zobacz więcej
Danie to można przygotować na bogato i fit. Dla mnie obie wersje są super. Szpecle to kluseczki wyrabiane z mąki, jajek i niewielkiej ilości wody. Klasyczne szpecle pochodzą ze Szwabii czyli regionu Zobacz więcej
Jak to kiedyś mawiał Monty Python: "A teraz coś z zupełnie innej beczki" - szpecle w sosie kurkowym. Jak wszyscy w okół moglizauważyć, mamy sezon na grzyby, choć niestety kolejne lato z rzędu nie było Zobacz więcej
od wypłynięcia na wierzch. Gotowe szpecle przekładamy, do miski Sposób podania szpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, Zobacz więcej
Mops w kuchni » Blog Archive » Szpecle – niemieckie lane kluseczki Mops w kuchni …codzienne pichcenie i marudzenie… Zwiebelkuchen – niemiecki placek cebulowy 05 mar Szpecle – niemieckie lane kluseczki Zobacz więcej
niego :) Ważne jest również to, że jest to niezwykle szybkie i aromatyczne danie :) Szpecle w sosie czosnkowo - ziołowym - 250 g makarony typu szpecle - 100 g masła - 3 ząbki spore czosnku - ulubione Zobacz więcej
Ugotowaliśmy sobie szpecle na dwa dni – pierwszego do rosołu, a następnego zjedliśmy je z boczkiem, papryką i cebulką. W obu obiadach małe kluseczki świetnie się sprawdziły, a to danie smakowało na Zobacz więcej
mnie bolał”. Sama nazwa „szpecle” mówiła mi tyle co nic. W czeluściach googli znalazłam: „Szpecle to potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej. Są to niewielkie kluseczki Zobacz więcej
Kolejna nasza propozycja to zapiekanka ze szpeclami. Czym są szpecle? to takie kluseczki bardzo przypominające domowy makaron. Jeżeli nie będziecie mogli znaleźć w sklepie szpecli, bez problemu można Zobacz więcej