szpinak filo

{{headerMessage}}
Ostatnio moja kuchnia przeżywa prawdziwe oblężenie. Gotuję, piekę, zamrażam, miksuję … to wszystko wiąże się z kolejnymi projektami, które już niebawem ujrzą światło dzienne. Aby nie zwariować wracam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Filo to po grecku liść, bardzo cienkie ciasto i choć narodziło się w Turcji, to dziś jest specjalnością greków. Wykonanie ciasta filo wymaga ogromnej precyzji, dlatego większość osób decyduje się na Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Ciasto Filo ze szpinakiem

Ciasto Filo ze szpinakiem 1092

1
{{headerMessage}}
Dziś pochwalę się moim wytworem z ciasta filo a jest nim wersja szpinakowo twarogowa za sprawą firmy wiemcojem.pl, która dostarczyła mi produkty lokalne takie jak szpinak- z pierwszej ręki od rolnika, Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Filo i szpinak

Filo i szpinak 17

1
{{headerMessage}}
Danie, które uwielbiamy my i uwielbiają moje dzieciaki. Tak samo smaczne zaraz po przygotowaniu jak i po podgrzaniu, czyli kolejna propozycja na smakołyk do pracy czy do odgrzania przez nastolatki po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
500 g szpinaku mrożonego cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pół papryczki chili 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia odrobina sezamu do posypania Szpinak rozmrozić, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Opakowanie ciasta filo, 800 gram świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki masła, gałka muszkatołowa, sól, parmezan tarty – 12 łyżeczek, oliwa Szpinak umyć, osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto filo kusiło mnie od dawna. Znałam je tylko w słodkiej odsłonie, choć sama jeszcze nie zmierzyłam się z baklawą. Pomyślałam, że to takie oczywiste i że trzeba zacząć od czegoś innego. Na blogu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 3 płaty ciasta filo 1 opakowanie szpinaku mrożonego 10 dkg. fety oliwa z oliwek sól pieprz Filo przykrywamy wilgotnym ręcznikem. Szpinak rozmrażamy na patelni, odparowujemy sałą wodę. Na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejna odsłona wypieków z użyciem ciasta filo, niezwykle uniwersalnego i prostego w przygotowaniu. Jego cienkie warstwy smaruje się stopionym masłem/oliwą i układa jeden na drugim. Nadziewa wg. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chrupiące pierożki z ciasta filo z farszem ze szpinaku i serka ricotta, podajemy polane glassą sojową. Składniki: 8 arkuszy ciasta filo 200 g szpinaku 1 ząbek czosnku 4 łyżki serka ricotta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Paczka szpinaku, kostka fety, opakowanie ciasta filo (które najczęściej znamy z baklavy, tu w wersji wytrawnej, przepyszne), oliwa i masło. Szpinak delikatnie blanszujemy na maśle z odrobiną Tajines Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny pomysł na słoną przekąskę z wykorzystaniem ciasta filo. Składniki: 0,5 opakowania ciasta filo 400g szpinaku 250g łososia 1 jajko 2 ząbki czosnku sól oliwa sos: jogurt grecki+ posiekane zielone Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podejście numer dwa do ciasta filo. Smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie na wegetariański obiad. Składniki: 10 arkuszy ciasta filo (w związku z tym, że są dość Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kupiłam sobie tytułowe ciasto filo i nie mogłam się za nie zabrać. Rozmyślałam jaki farsz wybrać, jest tyle możliwości. W końcu stanęło na tradycyjnym połączeniu szpinaku z białym serem, następne będą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Świeży szpinak to kolejne warzywo, za którym tęskniłam. Ostatnio kupiłam prawie dwa kilogrami i ugotowałam dwa dania z makaronem, a także upiekłam przepyszną zapiekankę na spodzie z ciasta filo. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 opakowanie ciasta filo (6 arkuszy) 300g szpinaku baby 1 opakowanie serka ricotta sól pieprz czosnek olej rzepakowy Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
« Chleb z ziarnami kopru ... Ciasto filo ze szpinakiem oraz fetą Kulinarny aforyzm: Miłość jest świętym winem, płynącym z serca bogów do serc człowieczych. Tylko tym smakuje wyśmienicie, których serca Zobacz więcej
{{headerMessage}}
masę. Jeśli nie boimy się dodatkowych kalorii dodajemy starty żółty ser ;) Tortownicę zaczynamy wykładać ciastem filo - arkusz po arkuszu smarujemy pędzelkiem cienką warstwą oleju (lub mleka, jak kto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święta minęły, a teraz powoli zaczynamy szykować się do sylwestrowej nocyi karnawałowych szaleństw. Dzisiaj więcpodrzucam Wam pomysł na przekąskę, czyli szpinakowy farsz zawinięty w delikatne ciasto Zobacz więcej