Przepis na szponder

Kupiłam ostatnio 2,5 kg kawał szpondra wołowego bo denerwuje mnie , że jak potrzebuje kawałek wołowiny do dołożenia do zupy to akurat w moim osiedlowym mięsnym nie ma ( podobno ludzie wołowiny nie Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Pho ze szpondrem wołowym

Pho ze szpondrem wołowym 141

Wkładając do garnka wołowy szponder myśleliśmy o zrobieniu rosołu lub sztuki mięsa. Wystarczyło jednak, że spojrzeliśmy na bujne zioła w doniczkach, które rozrastają się teraz, jak szalone, i w tym Zobacz więcej
Kupiłam piękny kawałek szpondra z młodziutkiej 16 - miesięcznej wołowiny. W pierwszym odruchu chciałam go pociąć na mniejsze kawałki bo na zupę, ale w końcu mi się go żal zrobiło i upiekłam w całości. Zobacz więcej
Składniki: 1/2 sztuki/ok.1kg kura, 50 dag szponder wołowy, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liść laurowy, 1 łyżka jarzynka, 1 pęczek włoszczyzna, 1 łyżeczka pieprz mielony, - do smaku magi, 1 Zobacz więcej
Autor przepisu: Hot Pot Fabryka smaków Coś dla amatorów kalorii, ale nie golonka! Dzisiaj serwuję szponder wołowy z grzybami i śliwkami. Porcja dla 2 osób. Składniki: - 500g szpondra wołowego - 8 Zobacz więcej
Klasyka. Z dawnych czasów pamiętam, że takie danie często gościło na naszym stole. Ile razy był gotowany rosół lub mocny wywar na jakąś zupę wśród mięs na których go gotowano był szponder wołowy. Zobacz więcej
Wpadłam w cykl . Gołąbki- kapuśniak - mięso z kapuśniaku w sosie .Za dużo to tego chudego mięsa ze szpondra rosołowego z takiej 1 porcji na zupę nie ma ( gotuję na ok. 35 dag szpondra ) . Ale jak się Zobacz więcej
Szponder wołowy z grzybami i dynią i jeszcze z kaszą, my uwielbiamy a jak jest z Wami? Jak nie lubicie gryczanej weźcie pęczak albo bulgur ale koniecznie musi to być kasza. Pasuje tu idealnie. Zobacz więcej
Wołowina to baza naszej ukochanej Polskiej kuchni, obecnie zamerykanizowana popularnymi stekami i sprowadzona do hamburgerowego użytku. Sfrustrowany tym obecnym trendem postanowiłem wrzucić przepis na Zobacz więcej
W drugi dzień świąt, gdy już się nie chce jeść a jednak wciąż to robi boi święta są przecież, i tyle jedzenia narobione, które trzeba jeść i w ogóle, każde tłumaczenie jest dobre :) Nie mamy nic Zobacz więcej
Główną częścią książki jest prezentacja zwykłych, dziko rosnących roślin i niezwykłych dań, przyrządzonych z ich zastosowaniem. To właściwie jest motto pubikacji autorstwa Grażyny i Jarosława Zobacz więcej
Może nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1 łyżka masła 1 kawałek Zobacz więcej
Gingergirl
Gingergirl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czuję głód
Pasztet

Pasztet 4190

Za każdym razem wychodzi inny. Tym razem jest z wołowiny - szponder, wieprzowiny - karkówka i drobiu - kura. Cały sekret tkwi w przyprawach. U mnie jest ich zawsze duuuużo. Garam masala, imbir, gałka Zobacz więcej
Delikatne w smaku ,pikantne flaczki cielęce. Składniki 1 kg flaczków cielęcych (krojonych) 4 marchewki średniej wielkości 2 pietruszki średniej wielkości 2 cebule seler średniej wielkości 4 łyżki Zobacz więcej
Składniki: 30 dag szponder nie tłusty, 2 łyżeczki pieprz cytrynowy, 1 sztuka marchewka z rosołu, 3 łyżeczki żelatyna, 400 ml rosół wywar gotowe 2 porcje galaretki......szponder wołowy nie tłusty z Zobacz więcej
gotoewa
gotoewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Ewy
Rosół wołowy

Rosół wołowy 297

Intensywny o charakterystycznym smaku to można o nim powiedzie. Rosół wołowy gotowany szpondrze jest najlepszy, bardzo aromatyczny. Składniki: 500 gram szpondra wołowego Ok. 3 l wody 4 marchewki Zobacz więcej
Składniki: 80 dag szponder wołowy, 1/2 sztuki kurczak, 5 litrów woda, 1 sztuka seler korzeniowy, 2 sztuki pietruszka korzeń, 6 sztuk marchew, 1 sztuka por, 3 sztuki liście laurowe, 5 sztuk ziele Zobacz więcej
Nie ma ludzi, prócz wegetarian, którzy nie lubią duszonej wołowinki. To danie, które można jeść i jeść. W dodatku daje niezliczone możliwości podawania. Ja robię to tak. Kupuję jeden kawałek wołowiny Zobacz więcej
Składniki: 2 sztuki udka kurczaka, 1 sztuka pierś z kurczaka, 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1/2 kg chudy szponder wołowy, 2 sztuki marchew, 1 mały seler, 1 sztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki Zobacz więcej