szprycowane bułeczki

Lubię bułeczki drożdżowe z nadzieniem. Teraz jest tyle owoców, więc warto wykorzystać świeże, zanim nadejdzie jesień. Potem będziemy nadziewać bułeczki konfiturami, dżemami.... A teraz zapraszam na Zobacz więcej
Pyszna drożdżówka w kształcie kłosa, nadziana powidłami, pokryta cytrynowym lukrem. Bardzo fajna forma ciasta pozwala na swobodne odrywanie poszczególnych bułeczek. Ciasto jest bardzo delikatne, Zobacz więcej
jakości konfitury jagodowej. Podobne bułeczki podpatrzyłam w pewnej cukierni i stwierdziłam, że spróbuje je przygotować samodzielnie. Pierwsza próba nie była szczególnie udana – robiłam je ze Zobacz więcej
. Marmoladę umieścić w rękawie cukierniczym i za pomocą końcówki do szprycowania nadziać pączki. Jeżeli marmolada jest zbyt gęsta można ją rozrzedzić dodając trochę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Zobacz więcej
Bułeczki te powstały zupełnie poza planem, kiedy to najpierw oszczędnie kładłam krem do tortu, a po jegowykonaniu okazało się żejednak zostało go całkiem sporo :) Zastanawiałam się co mam jeszcze Zobacz więcej
uwagę na to, co jecie. Jeśli chcecie zachować zdrowie na długie lata, nie szprycujcie się smarowidłami o niewiadomym pochodzeniu. Tłuszcze roślinne będące zamiennikiem mlecznych nam nie służą. Zobacz więcej
. Jest kilka sposobów na ich przygotowanie. Najłatwiejszy sposób, to nakładanie ciasta łyżką na rozgrzany olej, podobnie jak racuchy. Drugi sposób, to formowanie okrągłych bułeczek lub wycinanie ich z Zobacz więcej
promienie słońca i sfotografować moje dokonania. Od dłuższego już czasu eksperymentuję z ciastem, które znalazłam w książce Chada Robertsona "Tartine bread". Pisałam już o wyjątkowym chlebie, Zobacz więcej
Kazimiera Szczuka uśmiecha się na myśl o tym, że zaraz nadzieję ptysie bitą śmietaną i malinami; Sobota, Tomek wychodzi po warzywa i gazetę, czasem świeże bułeczki do śniadania. Ja parzę kawę, po czym Zobacz więcej