sztokfisz

ZOBACZ TAKŻE:

dobromila
dobromila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dobre smaki
Gaelicka owsianka

Gaelicka owsianka 262

1
— Musiałem pożyczyć ruszt, aby upiec sztokfisza, Jane. A pani Jimmyjohnowa kazała mi wziąć fotel. Powiedziała, że należał do ciotki Matyldy Jollie, a oni mają więcej bujanych foteli niż czasu, aby na Zobacz więcej
– marynowany łosoś, znany w całej Skandynawii oraz tørrfisk (sztokfisz) – ryba suszona na słońcu (najczęściej dorsz). Norweskie desery również są proste w swojej formie. Królują sałatki owocowe, Zobacz więcej
takich jak: sztokfisz (tørrfisk) – suszona na słońcu ryba, krewetek, mięsa renifera, norweskich serów takich jak brązowy brunost, gofrów (nor. vafler) oraz owoców takich jak niezwykle ceniona na Zobacz więcej
. Uwielbiam wszelakie suszki - pikantne bardziej, niż niepikantne, i mięsne bardziej, niż wegetariańskie. Przy każdej okazji proszę znajomych, wybierających się za wschodnią granicę o przywiezienie mi Zobacz więcej
. A o to fragment dotyczący owej nerki. Miał pan Leopold Bloom upodobanie do wewnętrznych organów bydła i drobiu. Lubił zawiesistą zupę z podróbek, orzechokształtne żołądki ptasie, nadziewane pieczone Zobacz więcej
sztokfisza, czyli suszonego fileta. Można go długo przechowywać, ale pod warunkiem, że ukryjemy go w hermetycznym pudełku. W przeciwnym razie musimy zaakceptować przenikliwy rybi zapach w każdym Zobacz więcej
1999 roku zostało ponownie wchłonięte przez Państwo Środka, ale sentymentalne i nie tylko związki z Portugalią utrzymały się, a wraz z nimi dawne kolonialne dania. Mieszkańcy Macao cenią nawet Zobacz więcej
sztokfisz. Złowione wAtlantykudorsze sąoprawianeanastępnie suszone na słońcu. Kutry obwieszone płatami tego dorsza widziałam w miejscowości Camara de Lobos. Kutry w Camara do Lobos, obwieszone Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: