sztufada

zbysiowa
zbysiowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Takie tam pichcenie
Sztufada

Sztufada 141

0
{{headerMessage}}
Przyszła pora na przetestowanie przyprawy do pieczeni wołowej "sztufada" od Royal Branda Jest to mieszanka naturalnych przypraw i warzyw Składniki: (cebula, czosnek, marchew, seler, por, jabłko, Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
SZTUFADA NA ZIMNO

SZTUFADA NA ZIMNO 102

0
{{headerMessage}}
Sztufada(z językawłoskiegostufato „duszone mięso”) todanie kuchni polskiej, najprawdopodobniej pochodzące od dania boeuf à la mode kuchni francuskiej. Współcześnie ma postać duszonej pieczeni z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Schab zachwycił wszystkich domowników... Był bardzo soczysty i smakował wyśmienicie :) Składniki: 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości 100 g wędzonej słoniny 1 cebula kilka suszonych grzybów papryka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis bierze udział w Konkursie dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy" 70 dkg wołowiny 10 dkg słoniny 1 cebula selera 1 marchewka Liść laurowy 5 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki : pozostałe po wywarze ugotowane warzywa / marchew , pietruszka , seler / 3 ugotowane ziemniaki 1 małe jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy Royal Brand - Sztufada do pieczeni Zobacz więcej
Agatka
Agatka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowo i ze smakiem
Świąteczne przysmaki

Świąteczne przysmaki 630

0
{{headerMessage}}
Barszcz czerwony z uszkami Zupa grzybowa Kergulena Boże Narodzenie - Świąteczny obiad Rosół z pieczonej kaczki Pieczona perliczka Pierś z gęsi w pomarańczach Schab po sztygarsku Duszona przepiórka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w Cieście Francuskim Kurczak po Polsku (na 2 sposoby) Polędwiczka w Sosie Pierś Kaczki z Jabłkami i Żurawiną Pasztet Drobiowy Klops z Jajkiem Słodkie Nogi Sztufada Wołowa Schab ze Śliwką Stek Wołowy Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 485

0
{{headerMessage}}
Kolejna książka Adrzeja Fiedoruka (po recenzji Kuchni lwowskiej) to Kuchnia kresowa wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 350

0
{{headerMessage}}
Kolejna książka Adrzeja Fiedoruka (po recenzji Kuchni lwowskiej) to Kuchnia kresowa wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 1 sztuka kapusta włoska, 2 szklanki ryż + 1 łyżka kucharek,1/2 kg mielone z łopatki, 1 opakowanie "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka pieprz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jeszcze tylko moja przyjaciółka miała podobny. Oprócz kilku podyktowanych przez Mamę przepisów, większość stron wyklejona była recepturami wycinanymi z ówczesnej Kobiety i Życia. Myślę sobie, że Zobacz więcej
Wisienka
Wisienka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chatka Wiedźmy
Idealna Polędwiczka

Idealna Polędwiczka 785

0
{{headerMessage}}
wlałam rosół, pędzlem zdjęłam smak mięsa ze ścianek naczynia i przelałam do garnka. Zagotowałam. Mąkę rozrobiłam w zimnej wodzie uważając, by nie powstały grudki i mieszając wlałam do sosu. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
klarowanego masła i ułożyłam w natłuszczonych naczyniach żaroodpornych, przykryłam. Piekłam osobno, najpierw 50 minut w 100 stopniach, a następnie 100 minut w 170 stopniach z termoobiegiem, już bez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Następnie nakłuwamy mięso nożem, tak aby można było włożyć w przygotowane otwory kolejne słupki zamrożonej słoniny. Operacja podobna do tej jaką robimy w wypadku przygotowywania sztufady. Stosuję Zobacz więcej
{{headerMessage}}
,białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka. Mogliśmy skosztować też przepysznych, przygotowanychprzez Pana Jerzego Pasikowskiego dań z kurczaka i gęsi: Waterzol (waterooi) z kurczaka, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się także jak samodzielnie wykonać w domu Bouquet garni, czyli wiązkę warzyw i ziół (składającą się z zawiniętych liści pora, selera naciowego, natki pietruszki, liścia laurowego i świeżego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
odrobiny ostrości, która nadałaby daniu więcej wyrazistości... ! ! ! ! !Kamari, ul. Piotrkowska 122 Danie"Kulebiak po grecku, czyli polędwiczka w liściach winogron, zapieczona w cieście filo z espumą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dodatkowo nawilży mięso w trakcie pieczenia. Po drugie, zapewnimy mu też smarowanie od wewnątrz. Przy pomocy prostego triku, fachowo zwanego szpikowaniem. W kuchni polskiej istnieje taki piękny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, a kurczak raczej nie był kurczakiem. Poza tym, bamia, która miała być, jak sądzę, daniem głównym tej potrawy, rozpłynęła się gdzieś w mdłym sosie bez przypraw; była rozgotowana i również dobrze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
szynki i kopru (Kuchenne zapiski Edyty) • Jajka faszerowane łososiem (Smaczny Kąsek) • Jajka faszerowane na dwa sposoby (Bernika) • Jajka faszerowane na dwa sposoby (wedelka) • Jajka faszerowane na Zobacz więcej