sztukamięs

ZOBACZ TAKŻE:

Na sztukamięs kupujemy dobre mięso wołowe, typu pręga, krzyżówka ,rostbef czy antrykot. 1 kg mięsa np. goleń inaczej zwana pręgą 2 pietruszki - korzeń 0,5 selera 1 kawałek pora 2 liście laurowe 5 Zobacz więcej
Teksty i zdjęcia zamieszczone na tym blogu chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie Zobacz więcej
Kiedy uda mi się kupić wyjątkowo ładny kawałek mięsa od szynki korci mnie na robienie z niego wszelkich odmian gotowanej szynki w sosach .Takie mięso ma tylko jedną wadę - jest moim zdaniem mało Zobacz więcej
Święta tuż tuż. Nawet nie zdążymy się obejrzeć, a będziemy stać w kuchni umorusani mąka lepiąc pierogi. A ja na próbę przed świętami postanowiłam upiec pierwszy raz w życiu wołowinę. Podreptałam na Zobacz więcej
Teksty i zdjęcia zamieszczone na tym blogu chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie Zobacz więcej
Składniki: mięso wołowe 2 X warzywa na zupę liście laurowe pieprz ziarnisty majeranek papryka w proszku ziele angielskie sól Przygotowanie: Z jednej porcji warzyw na zupę przygotowujemy zupę ;) Zobacz więcej
Polecam wszystkim którzy gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno Zobacz więcej
Często podglądam przepisy ze starych książek kucharskich. Fascynują mnie czasem poświeconym na ich przygotowanie , a jednocześnie prostotą pomysłów . Tym razem inspiruję się jednym z pomysłów na Zobacz więcej
Jak kupowałam żeberka ( krótkie paski ) to okazało się, że końcówka paska to w zasadzie czyste chude mięso bez kości - akurat na zupę i potem sztukamięs. A , że od dawna ,, chodzi" za mną taka mocna Zobacz więcej
Nazwa przepisu to zabawa słowem. Może być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ? Co prawda upał na dworze ale mnie się zachciało czegoś Zobacz więcej
niego najlepszy smak, aromat i uzyskać idealną konsystencję. Moje postanowienie noworoczne to poznać najlepsze mięsne smaki Warszawy - będę szukać głównie wyrazistych i najprostszych dań - steków, Zobacz więcej
przewracając ( ja robię to za pomocą 2 widelców ). Gdy zaczną lekko brązowieć dołożyć na patelnię 1/2 łyżeczki miodu i doprowadzić do rozpuszczenia Mieszając pokryć nim plasterki rzepy. Zdjąć z Zobacz więcej
kawałki kapustę ugotować w rosole lub bulionie i podać w towarzystwie innych gotowanych warzyw. Całość polać beszamelem doprawionym sokiem z cytryny albo białym sosem koperkowym (bulion + śmietana + Zobacz więcej
Gieno
Gieno Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nieustraszeni Smakosze
Nieustraszeni!

Nieustraszeni! 172

0
– Nieustraszeni Smakosze. Program wybitnie recenzencki o najstarszej sztuce, czyli sztuce kulinarnej zwanej też popularnie sztukamięs. Czterech smakoszy co zjedli wszystkie rozumy, opowiada o Zobacz więcej
Pierś z indyka to wdzięczne mięso. Można go użyć na setki sposobów . Pieczeń , gulasz , sztukamięs , bitki , zraziki , mielone no i oczywiście roladki i rolady .Nadziewam różnymi farszami i duszę - Zobacz więcej
w czytelni i poszperać w dawnych pismach, powyszukiwać takie i inne perełki. Ale póki co, musi nam wystarczyć p. Urbanek): „Upiorne garkuchnie, które jakiś matoł i popsuj polszczyzny nazwał punktami Zobacz więcej
porządna pieczeń. Zaskakująco wszechstronne okazały się elementy wołowej tuszy powszechnie uznawane za podlejsze, jak choćby szponder czy łata, czyli mocno poprzerastane tłuszczem fragmenty z Zobacz więcej
uzupełnienia drugiego dania, rozgotowanej pulpy okraszonej tłuszczem. Nie jest więc ziemniak królem polskich stołów. Plebsem raczej, którego kosztem puszy się na naszych talerzach jakiś możnowładczy Zobacz więcej
, o tych restauracjach się mówi, to one wpisują się w restauracyjną modę, ale i tę modę kreują. Skoro zatem to nowoczesna sztuka kulinarna wyznacza kierunek rozwoju współczesnej polskiej gastronomii, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: