Pieczone jabłka… Do tego cynamon – dużo cynamonu, puszysty słodko kwaśny krem na bazie mascarpone, a całość obficie polana sosem karmelowym. Muszę dodawać coś jeszcze, żebyście sobie wyobrazili, jak
Zobacz więcej
Tort bezowy prosto z Polski albo tzw. beza Pavlova z Australii. Przepis taki sam mimo skrajnie różnego pochodzenia. Olcia przepada za bezą, na jej przyjazd tort bezowy został uszykowany. Beza to
Zobacz więcej
Znowu długa przerwa... Różne życiowe zawirowania i próby rozkręcenia biznesu sprawiły, że nie było czasu na wrzucanie przepisów tutaj. A i nic wyjątkowego przez ostatnie pół roku nie gotowaliśmy. Do
Zobacz więcej
Klasyczna Pavlova w królewskim stylu: chrupiąca z zewnątrz beza, mięciutka w środku, połączona ze śmietankowym kremem z mascarpone i kremówki, a całość zwieńczona koroną z ćwiartek świeżych,
Zobacz więcej
Kiedy znalazłam ten przepis nie sądziłam,że z połączenia tych składników może wyjść coś tak śmiesznego i dobrego. Połączenie białek z mąkami i cukrem daje nie tyle babeczki co małe omleciki z owocami.
Zobacz więcej
Tylko raz w życiu popełniłam tort, którego się nie wstydziłam. Z wielką zazdrością oglądam pięknie udekorowane torty, zwłaszcza te, które wykonali amatorzy, a nie profesjonalni cukiernicy. Niestety
Zobacz więcej
Rolada śmietanowo-karmelowa Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa śmietanowo-karmelowa: 500ml
Zobacz więcej
Dziś mam dla Was przepis na prawdziwy obłęd! Jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Połączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą,
Zobacz więcej
Dopadł mnie kiedyś kryzys i zrobiłam sobie wagary od korporacji (w dorosłym świecie zwane urlopem na żądanie). Poza spacerem w pełnym słońcu i słuchaniem śpiewu ptasząt (jaki piękny jest świat poza
Zobacz więcej
Czekoladowy tort bezowy z kremem fistaszkowym, sosem karmelowym i prażonymi orzeszkami ziemnymi Dziś zapraszam na wyjątkowy deser. Dla wszystkich miłośników połączenia słodyczy czekolady i bez z
Zobacz więcej
Uwielbiam to ciasto :) To esencja mojej miłości do krówek, kajmaku, karmelu, dulche de leche... <3 Delikatny puszysty karmelowy biszkopt, biały jak śnieg lekki śmietankowy krem i obsypana płatkami
Zobacz więcej
Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. A to za sprawą pysznego kremu oraz karmelizowanego słonecznika. Ciasto jest proste do przygotowania, nie jest
Zobacz więcej
Tortownicę o średnicy 21-22 cm nasmarować masłem, spód wyłożyć papierem do wypieków. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zmiksować w malakserze na jednolitą masę. Ciasto
Zobacz więcej
Tort bezowy z kremem prosto z Polski albo tzw. beza Pavlova z Australii. Przepis taki sam mimo skrajnie różnego pochodzenia. Olcia przepada za bezą, na jej przyjazd tort bezowy został uszykowany. Beza
Zobacz więcej
Mój ulubiony krem. Idealny do tart, tortów, babeczek. Prawie zawsze się udaje, o ile nie zapomnę o ubijającej się śmietanie :) Jest bardzo szybki do zrobienia, a jego jedyna tajemnica to to, że
Zobacz więcej
Kajmak uwielbiam! Długo planowane ciasto w końcu doczekało się realizacji :) Karmelowa przyjemność z okazji urodzin i w postaci tortu :) Pychotka! Składniki na ciasto: na kajmak: 1/2 szklanki cukru i
Zobacz więcej
Najbardziej lubię biegać w czasie deszczu. Kiedy dziś rano wstałam i zobaczyłam mokre ulice, wiedziałam, że to będzie dobry poranek. Pusto na ulicach, pusto w parku. Wniosek jest taki, że mało spotkam
Zobacz więcej
Teraz chyba naprawdę mogę odetchnąć… Teraz chyba naprawdę najgorsze już za mną… Tak, to prawda, pracy będzie dużo. Ale mniej już tego wszechogarniającego bezsensu. Tysiąca idiotycznych, zmarnowanych
Zobacz więcej
Chodziło dziś za mną coś słodkiego i z tego wszystkiego zrobiłam bezy. Nie takie zwyczajne, tylko kawowe, a do nich karmelowy, budyniowy krem. Jeżeli przepadacie za karmelowym macchiato, to jest to
Zobacz więcej
Dacquoise, to niezwykle wykwintna nazwa francuskiego deseru o pisowni niemożliwej do zapamiętania, chyba dlatego już dawno uległa ona spolszczeniu na dakłas. Nie umniejsza to jednak wykwintności
Zobacz więcej