szwajcarskie specjały

{{headerMessage}}
Kuchnia szwajcarska czerpie z tradycji kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej, przez co jest bardzo zróżnicowana regionalnie. Podstawą tej kuchnisą sery. Te najbardziej popularne to: Sbrinz, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedy szukałam w necie przepisów Jana Brzechwy z „Przekroju”, wpadłam na trop bardzo ciekawej strony internetowej, gdzie wykorzystano jego pomysł na podawanie przepisów kulinarnych w formie wiersza, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W weekend odwiedziłam Weihnachtsmarkt w Darmstadt. Spacerowałam po rynku napawając się zapachami pierników, naleśników, gofrów, typowej niemieckiej bułki z kiełbasą oraz zapachem grzanego wina. Na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nie było takiego wyboru karnawałowych specjałów, mało kto robił hiszpańskie pączki czy szwajcarskie chuechli. W każdym domu o solidnych kulinarnych podstawach i w miarę rozgarniętej gospodyni musiały Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zupełnie nowego wyrazu. W Lidlu dostępne są syropy o smaku waniliowym, karmelowym oraz orzechów laskowych. Sprawdzą się one nie tylko jako dodatek do kawy, ale również jako składnik drinków, lodów i Zobacz więcej
majaskorupska
majaskorupska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maja Skorupska
28 grudnia 2012

28 grudnia 2012 142

0
{{headerMessage}}
A po Świętach... nabrałam ochoty na coś innego niż makowce i pierniki. No i wpadł mi w ręce Kukbuk, i tam znalazłam to, czego już od dawna poszukiwałam, czyli angielski, a właściwie francuski, czy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zermatt to miasteczko położone w Alpach na wysokości 1620 znajdujące się w szwajcarskim kantonie Wallis (w j. włoskim Vallese. To chyba po St. Moritz najbardziej znany prestiżowy alpejski ośrodek Zobacz więcej
KucharkaZen
KucharkaZen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kucharka Zen
Zuryskie szparagi

Zuryskie szparagi 63

0
{{headerMessage}}
Naprośbę pewnej koleżanki pobiegałam w Zurychu po księgarniach, poszukującjakiejś fajnej, sensownej szwajcarskiejksiążki kucharskiej i udało mi sięwyszperać książeczkę z przepisami na dania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kocham Polskę. Mimo, że czasem odgrażam się, że na starość osiądę w szwajcarskiej wiosce alpejskiej lub na włoskim wybrzeżu w mieścinie rybackiej. Pewnie tego nie zrobię. Bo gdy wyjeżdżam, to jest coś Zobacz więcej
agata_p
agata_p Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cholerycznie
Kolacja szwajcarskich góroli

Kolacja szwajcarskich góroli 55

0
{{headerMessage}}
nadarzającej się okazji – przywitania nadchodzącej jesieni. A dla mnie osobiście jesienne, chłodne wieczory to synonim grzanego wina i serowego fondue. Nietradycyjne szwajcarskie fondue Ilokrotnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bywają różne wyzwania, czasami mają one charakter kulinarny:) Tak było i tym razem. Chociaż nie znam kuchni szwajcarskiej postanowiłam się z nią zaznajomić i zmierzyć. Niestety nie było mi dane Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia lwowska

Kuchnia lwowska 262

0
{{headerMessage}}
doskonałym przewodnikiem po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa. Przepisy są napisane dość skrótowo, ogólnikowo, tak jak czasem sami w pośpiechu zapisujemy jakiś przepis. Ale jest to zachęta do Zobacz więcej
ElaD
ElaD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Ser Graviera

Ser Graviera 28

0
{{headerMessage}}
. Ser Graviera warzony jest w Grecji, głównie na Krecie i jest lokalnym specjałem, który zyskał popularność w całej Grecji i nie tylko. Smak podobno może być różny - od słodkawego do pikantnego. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W tym roku na ferie zimowe postanowiłam wybrać się do Belgii! Najpierw kilka skojarzeń… Z czym kojarzy nam się Belgia? Frytki, gofry, piwo, czekolada! Wszystkie są bardzo słuszne, gdyż są to typowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
" Anety Kuroń, żony autora. Jak sama Aneta pisze: " Nie są to Himalaje kulinariów, ale chodziło nam o przekazanie kilku przydatnych porad i pewnych podstaw, które przy pomysłowym wykorzystaniu będą Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Toskania 2013 – cz. I

Toskania 2013 – cz. I  53

0
{{headerMessage}}
zdjęć jedzenia też w sumie jest niewiele (Brahdelt, wybacz! ;)), ale wciąż mam pewne opory przed robieniem zdjęć w restauracjach czy ogólnie ‘wśród ludzi’… No nic na to nie poradzę, ten model tak ma Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mleka pochodzącego od krów, które sami hodują. Wyrabiany wyłącznie ręcznie dojrzewa 12 miesięcy w 25 kilowych kręgach owiniętych szczelnie w muślinowy materiał. Jest zwarty, elastyczny, ma Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Książki, nie tylko na Święta

Książki, nie tylko na Święta 61

0
{{headerMessage}}
, lokalnych specjałach i producentach, a wszystko to okraszone jest pięknymi zdjęciami toskańskich pejzaży. I choć więcej jest tu okołotoskańskich opowieści niż samych przepisów, to nie sposób oprzeć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gruyere i małej fabryczki czekolady, miasteczko to znane jest wielbicielom sera, bo niemu właśnie zawdzięcza nazwę delikatny, kremowy, lekko orzechowy słynny szwajcarski ser. Kiedy swego czasu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rys historyczny i etymologiczny zapraszam na Wikipedię. Z resztą, jeśli tutaj trafiliście, to pewnie o tym specjale żydowskiej kuchni pewnie już coś wiecie. Ja zamierzam się skupić na procesie Zobacz więcej