szwedzka sałatka ze śledziem

Śledzik, tym razem marynowany z marchewką,cebulką, chrzanem i przyprawami. Nam bardzo smakowała ta ka wersja śledzia :) Polecam!!! Składniki: 1 kg śledzi solonych 1 niewielki kawałek imbiru 1 łyżka Zobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj blogaObserwujesz bloga
eintopf
matias w bułce

matias w bułce 211

0
z matiasem...zatęskniliśmy za tym smakiem i postanowiliśmy sami sobie taką przyrządzić, do czego również Was zachęcamy! Składniki: 2 filety matiasa (czytajcie dobrze etykiety i nie kupujcie śledzi Zobacz więcej
Sałatka ziemniaczana z curry Bardzo lubię sałatki ziemniaczane, kraje Europy Północnej szczególnie upodobały sobie ten rodzaj sałatki. Najbardziej popularna jest taka ze śledziami i buraczkami – na Zobacz więcej
różnego rodzaju ryby (wędzone, marynowane, rolmopsy, z puszki itp.) wątróbka z dorsza z puszki różne sałatki jaja gotowane na twardo pomidory pokrojone w ćwiartki talarki cebuli, małe cebulki Zobacz więcej
Tej zimy jem dużo śledzi. Robię je według znanych, ulubionych przepisów, ale też testuję nowe. Dzisiejszy pochodzi ze szwedzkiej gazety, którą znalazłam w hotelu. Bardzo spodobała mi się receptura, Zobacz więcej
Sałatka z kurczakiem wędzonym i serem żółtym Kolejną sałatką jaką przygotowałam na szwedzki stół w sobotę była ta oto sałatka… Inspirowałam się przepisem z książki Kuchnia Zobacz więcej
Adrijah
Adrijah Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Red and Pale
Kanapki-roladki

Kanapki-roladki 538

0
duży serek topiony ziołowy - kilka liści sałaty - 8 sporych plastrów szynki - 8 sporych plastrów żółtego sera - papryka marynowana - ogórki konserwowe (u nas domowa sałatka typu szwedzka, dodatkowo z Zobacz więcej
Doskonałe śledzie z czerwoną cebulą i suszoną żurawiną. 400 g filetów śledziowych 2 czerwone cebule 80 g suszonej żurawiny olej z pestek winogron 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskie 5 kulek Zobacz więcej
Niejednokrotnie wspominałam, że tradycyjna kuchnia szwedzka jest kuchnią prostą i niezbyt wyszukaną. Wynika to oczywiście z tego, że Szwecja w zasadzie dopiero po II wojnie światowej przestała być Zobacz więcej
- natychmiastowy apetyt na konsumpcję gwarantowany. Oto zgłoszone przepisy: Adrijah - blog "Breakfast" Pasta chrzanowa Dobromiła - blog "Dobre smaki" Maggie - blog "W pewnej kuchni na wyspach...": Zobacz więcej
Za nami wigilijne i świąteczne sałatki, a Barek (po sesji wyjazdowej na blogu Panny Malwinny) wraca do swojego lokalu. Jesteśmy nadal w świątecznym nastroju, bo przed nami dwa szczególne dni z Zobacz więcej
z pankejkami po szwedzkie ze śledziami. Polską ciekawostką był żurek na śniadanie jako remedium po imprezowej nocy podawany na Podlasiu w hotelowej restauracji. Według tych tendencji opracowano nową Zobacz więcej
Śledzie,bardzo lubimy w moim domu i dlatego też przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem prosta sałatka. Prosta bo nie licząc przypraw przyrządzona tylko z 4 składników, a mimo to jest bardzo Zobacz więcej
Dziś przedstawiam Wam listę potraw świątecznych z podziałem na kategorie, kilka z nich czeka w kolejce na publikację, ale dodałam już informację co to będzie. PRZYSTAWKI I DODATKI DO OBIADU PĘCZAKOTTO Zobacz więcej
Oto mój subiektywny wybór potraw na Sylwestra i Karnawał. Znajdziecie tu szybkie w przygotowaniu sałatki, potrawy na ciepło, zimne przystawki, zupy na wzmocnienie, śledziki i wiele innych. Wybrałam Zobacz więcej
urozmaicenie imprezowego menu. Możecie wybierać spośród zimnych przekąsek, sałatek i tart. Nie brakuje również propozycji na gorące, konkretniejsze potrawy, które są łatwe do przygotowania i Zobacz więcej
Wigilia. Dom posprzątany, choinka ubrana, prezenty gotowe. Nie mogło zabraknąć jednak drobnego akcentu kulinarnego na blogu z tej okazji. Zatem składając wszystkich czytelnikom i sympatykom bloga Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
MIZERIA

MIZERIA 1770

0
Sałatka z ogórków Mizeria to kolejna posałatce jarzynowejwarzywna potrawa zawsze podawana w Wielkanoc. Kojarzy się z odradzającą się po zimie przyrodą, ale prawdę mówiąc ... nigdy za nią nie Zobacz więcej
. Zawsze są u nas rodzajem, jak to się kiedyś mówiło, szwedzkiego stołu (czy ten termin jest nadal używany?) albo zimnego i gorącego bufetu. Ale i tak zasiadamy do nich do stołu, jak na porządną Zobacz więcej
uszkami, pierogi, grzyby, rybę w galarecie, rybę w panierce z majonezem i śledzie, sałatkę warzywną, kompot z owoców, kutie, makowiec i tort śmietanowy z galaretką. Od kilku lat moim zadaniem jest Zobacz więcej