szyja z gęsi

{{headerMessage}}
2 szyje gęsie, 1 żołądek z gęsi, 1 wątroba z gęsi, 2 łyżki przesianej tartej bułki, 1 jajko, 1 łyżka cząbru ( może być również tymianek, majeranek), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miękkiego masła, sól, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 1 średnia żółta brukiew,2,5 litra wody, 1 pęczek-mały włoszczyzna, 3 szt ziemniaki, 2 średnie gęsie szyje, 1 łyżeczka jarzynka, - do smaku maggi, 1 łyżeczka pieprz mielony, 1 łyżeczka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Nie tylko w Tatrach. Miejsce, które daje wiele do myślenia i rozwagi. Wiek i miejsca, tych którzy zasneli w górach na zawsze, mocno zostaje w pamięci.... Wracamy tą samą drogą. Wersja dla odważnych: Zobacz więcej
bryczka2
bryczka2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowe Kubki
Gęsi pipek

Gęsi pipek 651

0
{{headerMessage}}
Gęsi pipek, potrawa z pieczonej faszerowanej skóry z gęsiej szyi. Prosty farsz robi się najczęściej na bazie tartych ziemniaków. O nazwę tej potrawy toczy się odwieczny spór, bo w Polsce gęsi pipek, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Kaczka konfitowana

Kaczka konfitowana 267

1
{{headerMessage}}
) roztopić tłuszcz, włożyć kaczkę, i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości – około 2,5 – 3 godzin. Podałam z kluskami kładzionymi i pieczonymi jabłkami. *Kaczę najlepiej gotować w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki dla 10 osób. • 1 kg kaszy pęczak, • 1 marchew, • 1 pietruszka, • Garść grzybów suszonych, • 1 liść laurowy, • Sól, • Pieprz, • Szyja i skrzydła z gęsi (lub inne mięso rosołowe). Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant konfitowany

Bażant konfitowany 35

0
{{headerMessage}}
bażant, 8 jagód jałowca, 8 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, gałązka rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi, może być masło lub dobry olej), Bażanta oskubać z pozostałości Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 30 dag wątróbka z kaczki, 1 większa szyja z indyka, 1 sztuka udko z gęsi, 2 sztuki pierś kurczaka, 1 sztuka bułka namoczona w mleku, 1/2 szklanki bułka tarta, 2 sztuki jajka, 2 łyżki Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mówią weki
Listopadowa gęś w resturacjach

Listopadowa gęś w resturacjach 337

0
{{headerMessage}}
. Ja nie lubię grzybów, więc wybrałabym: Mieloną pierś z gęsi faszerowaną oscypkiem z sosem czosnkowym („Gęsia szyja”). W „Marmoladzie” (sama nazwa bardzo apetyczna) zjadłabym chętnie: Pierś gęsią Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Rosół z gęsi, z korzenną nutą

Rosół z gęsi, z korzenną nutą 771

0
{{headerMessage}}
Gdy kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: - porcję mięsa z gęsi na wywar (nóżki, 3 szyje, może też być korpusik ze skrzydełkami, co mamy, ja robiłam tym razem na szyjach) - włoszczyzna - parę ziemniaków - 2-3 brukwie żółte (dobrze jak jest Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Kaczka pieczona z kasztanami

Kaczka pieczona z kasztanami 225

1
{{headerMessage}}
kaczka, 1 kg kasztanów, 400 ml miodu pitnego trójniaka, sól, 3-4 łyżki tłuszcz (najlepiej kaczy ,może być gęsi lub masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant duszony

Bażant duszony 71

0
{{headerMessage}}
1 bażant, 2 cebule, 1 łyżka czerwonej papryki, 2 pomidory lub 60 g przecieru pomidorowego, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), sól, pieprz, Bażanta oczyścić, odciąć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: 1 kg gęsich żołądków szyja gęsi lub indyka 1 duża marchew 1 duża pietruszka 1 szklanka kaszy jęczmiennej sól pieprz tymianek ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarnach opcjonalnie 2 kostki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszam na talerz pysznego rosołu z gęsiny. Jego smak jest zupełnie inny niż tradycyjnego rosołu z kury, zdecydowanie jest intensywniejszy i bogatszy. Spróbujecie? :-) Potrzebujemy: podroby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina na św. Marcina Pamiętam z dzieciństwa, że kiedyś jadało się u nas w domu gęś, na święta Bożego Narodzenia. Później jakoś zaprzestano tego; myślę, że chyba m. in. dlatego, że gęś przestała być w Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Smaczny rosół z gęsi

Smaczny rosół z gęsi 1859

0
{{headerMessage}}
Składniki : mały pęczek włoszczyzny mięso z gęsi, najlepsze na rosół to skrzydła, kręgosłup z szyją mała papryczka chili ewentualnie kawałek wołowiny około 40-60 dag 2 liście laurowe, kilka ziaren Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej. Wdawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Wywar na  kościach z pieczonej gęsi

Wywar na kościach z pieczonej gęsi 161

0
{{headerMessage}}
Piekliście gęś? Zostało dużo kości? A może macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też Zobacz więcej